Ouderbetrokkenheid: hoe kun je Parro inzetten als je werkt aan sociaal-emotioneel functioneren? 4 juni 2019

Je werkt al enige tijd op je school met het expertsysteem Zien!. Daarmee breng je het sociaal-emotioneel functioneren van leerlingen in kaart, én krijg je veel tips hoe je dit kunt versterken. Maar naast de aanpak van jou als leerkracht, is ook de ouderbetrokkenheid van belang. Lees hier in dit artikel meer over.

Ouderbetrokkenheid – een actueel onderwerp! 

Veel onderzoeken wijzen uit dat betrokkenheid van ouders bij het onderwijs van hun eigen kind van positieve invloed is op de schoolse ontwikkeling van hun kind(eren). Zo blijkt ouderbetrokkenheid bij te dragen aan het vertonen van positief gedrag door kinderen ten opzichte van leeftijdsgenoten en volwassenen, en aan een positieve attitude ten aanzien van leren. In de basisschoolleeftijd is het effect van ouderbetrokkenheid op de ontwikkeling van kinderen zelfs groter dan het effect dat wordt veroorzaakt door het verschil in de kwaliteit van scholen. Niet voor niets is ouderbetrokkenheid dus een actueel onderwerp!  

Zes typen activiteiten 

Leerkrachten spelen een belangrijke rol in de mate van ouderbetrokkenheid bij de school. Zo kunnen zij de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs bevorderen door het toepassen van zes typen activiteiten: 

 1. Ouders bijstaan in opvoedingsactiviteiten. 
 2. ​Ouders informeren over school. 
 3. Ouders betrekken bij vrijwilligerswerk op school. 
 4. Ouders betrekken bij huiswerkopdrachten. 
 5. Ouders betrekken bij beslissingen op schoolniveau. 
 6. Ouders een rol geven bij de samenwerking tussen school en de samenleving. 

Bovenstaande activiteiten vormen een investering voor de school en de leerkrachten: ouders informeren en betrekken bij het leerproces van hun kind kan tijdrovend zijn. Het is wel een investering die loont. Het inzetten van de communicatie-app Parro maakt het uitvoeren van deze activiteiten eenvoudiger. 

Parro: ouders snel en eenvoudig betrekken 

Door de app Parro toe te passen op school kun je eenvoudig en efficiënt communiceren met ouders. Zo kun je met Parro op eenvoudige wijze activiteiten en 10-minutengesprekken organiseren en waardevolle momenten delen met de ouders. Denk bijvoorbeeld aan het delen van foto’s aan alle ouders van je groep na een schoolreisje of andere activiteit. Goed om te weten: alles in Parro is beveiligd en onzichtbaar voor de buitenwereld. Het delen van telefoonnummers en e-mailadressen is daarmee verleden tijd! En organiseer je een sportdag, excursie of sponsorloop? Met Parro is dit in een handomdraai geregeld en kun je moeiteloos vrijwilligers en/of materialen regelen voor je activiteit! 

Wil je meer weten over Parro? Kijk voor meer informatie op de website en vraag Parro kosteloos aan! Ben je op zoek naar een scholing over Parro? Klik dan hier. Je kunt ook altijd direct contact met ons opnemen.

Meer nieuws

  • Uitslag Studiekeuze123 - 81% (zeer) tevreden!

   Ruim de helft van de eerstejaars studenten krijgt spijt van zijn studiekeuze. Met Studiekeuze123.nl neemt het hoger onderwijs actie om te zorgen voor betrouwbare en objectieve informatie. De uitslagen voor dit jaar zijn weer bekend.

  • Cadeautip voor leerlingen 10-14 jaar en ouder

   Op zoek naar een boekje om aan de leerlingen van jouw school mee te geven, bijvoorbeeld als cadeau voor het examen of voor het afscheid van groep 8? Denk eens aan het boek "Waarom ben jij gereformeerd? De geloofsbelijdenis voor tieners." Het boek legt in eenvoudige taal belangrijke delen van de Nederlandse Geloofdsbelijdenis uit.

  • Voorwaarden inzet BOUW! ONL, op zorgniveau 3

   BOUW! is een uniek computergestuurd interventieprogramma waarmee leesproblemen bij risicoleerlingen in groep 2 t/m 4 kunnen worden voorkomen.

  • NIEUW - Prentenboek Stijn blust de brand

   Stijn wil graag filmpjes kijken op de tablet, maar mama vindt dat nu niet goed. Boos gaat hij naar buiten: saai! Dan is daar Isa, die een leuk plan heeft…

  • Word specialist op het gebied van ouderbetrokkenheid

   Word jij specialist op het gebied van ouderbetrokkenheid? Dat kan met onze post-hbo-opleiding Coördinator ouderbetrokkenheid! In de achterliggende jaren is het belang aangetoond van betrokkenheid van ouders bij school en omgekeerd. In deze opleiding leer je hoe je de wederzijdse betrokkenheid kunt vergroten en wat je hierin kunt betekenen voor je school!