Ouderbetrokkenheid: hoe kun je Parro inzetten als je werkt aan sociaal-emotioneel functioneren? 4 juni 2019

Je werkt al enige tijd op je school met het expertsysteem Zien!. Daarmee breng je het sociaal-emotioneel functioneren van leerlingen in kaart, én krijg je veel tips hoe je dit kunt versterken. Maar naast de aanpak van jou als leerkracht, is ook de ouderbetrokkenheid van belang. Lees hier in dit artikel meer over.

Ouderbetrokkenheid – een actueel onderwerp! 

Veel onderzoeken wijzen uit dat betrokkenheid van ouders bij het onderwijs van hun eigen kind van positieve invloed is op de schoolse ontwikkeling van hun kind(eren). Zo blijkt ouderbetrokkenheid bij te dragen aan het vertonen van positief gedrag door kinderen ten opzichte van leeftijdsgenoten en volwassenen, en aan een positieve attitude ten aanzien van leren. In de basisschoolleeftijd is het effect van ouderbetrokkenheid op de ontwikkeling van kinderen zelfs groter dan het effect dat wordt veroorzaakt door het verschil in de kwaliteit van scholen. Niet voor niets is ouderbetrokkenheid dus een actueel onderwerp!  

Zes typen activiteiten 

Leerkrachten spelen een belangrijke rol in de mate van ouderbetrokkenheid bij de school. Zo kunnen zij de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs bevorderen door het toepassen van zes typen activiteiten: 

  1. Ouders bijstaan in opvoedingsactiviteiten. 
  2. ​Ouders informeren over school. 
  3. Ouders betrekken bij vrijwilligerswerk op school. 
  4. Ouders betrekken bij huiswerkopdrachten. 
  5. Ouders betrekken bij beslissingen op schoolniveau. 
  6. Ouders een rol geven bij de samenwerking tussen school en de samenleving. 

Bovenstaande activiteiten vormen een investering voor de school en de leerkrachten: ouders informeren en betrekken bij het leerproces van hun kind kan tijdrovend zijn. Het is wel een investering die loont. Het inzetten van de communicatie-app Parro maakt het uitvoeren van deze activiteiten eenvoudiger. 

Parro: ouders snel en eenvoudig betrekken 

Door de app Parro toe te passen op school kun je eenvoudig en efficiënt communiceren met ouders. Zo kun je met Parro op eenvoudige wijze activiteiten en 10-minutengesprekken organiseren en waardevolle momenten delen met de ouders. Denk bijvoorbeeld aan het delen van foto’s aan alle ouders van je groep na een schoolreisje of andere activiteit. Goed om te weten: alles in Parro is beveiligd en onzichtbaar voor de buitenwereld. Het delen van telefoonnummers en e-mailadressen is daarmee verleden tijd! En organiseer je een sportdag, excursie of sponsorloop? Met Parro is dit in een handomdraai geregeld en kun je moeiteloos vrijwilligers en/of materialen regelen voor je activiteit! 

Wil je meer weten over Parro? Kijk voor meer informatie op de website en vraag Parro kosteloos aan! Ben je op zoek naar een scholing over Parro? Klik dan hier. Je kunt ook altijd direct contact met ons opnemen.

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.