Opfrisavond Wonderlijk gemaakt 26 september 2019

Zo’n vijftig ouders druppelen binnen, met een kopje warme koffie of thee in de hand. Op de School met de Bijbel in Nieuwer Ter Aa vindt een opfrisavond plaats naar aanleiding van Wonderlijk gemaakt.



Eerst zingen we samen uit de Morgenzang vers 3 en 4. Dat wij ons ambt en plicht o Heer – ook waar het seksuele vorming betreft-, getrouw verrichten tot Uw eer!

Intensief geluisterd

Enkele ouders hebben zo’n acht jaar geleden de start van Wonderlijk gemaakt nog wel meegemaakt. Maar voor veel nieuwe ouders is het werken met Wonderlijk gemaakt gewoon vanzelfsprekend en vertrouwd. Dat betekent niet dat seksuele opvoeding gemakkelijk is geworden. Er wordt intensief geluisterd als adviseur seksuele vorming bij Driestar onderwijsadvies Elly van der Gouwe spreekt over seksuele ontwikkeling en opvoeding.

Voorbeelden

In haar presentatie benadrukt Elly dat seksuele vorming een voortdurend proces is, waar je met allerlei gesprekjes, vragen en regels op alle leeftijden aan kunt bouwen. Met voorbeelden laat ze zien hoe de ontwikkeling van kinderen tussen de 4 en 12 jaar verloopt en hoe je daar voor seksuele vorming op aan kunt sluiten. Ze daagt de ouders uit: “Wat was voor u het laatste gesprekje met één van uw kinderen over seksualiteit, relaties of weerbaarheid?”
En hoe reageer je dan op gedrag dat niet normaal lijkt? “Het is nodig eerst te begrijpen wat er gebeurt en hoe kinderen het zelf zien. Benoem daarna concreet wat je ziet en geef daarna pas grenzen aan, als dat nodig is.”

Op school of in het gezin?

De school geeft tijdig informatie over de lessen van Wonderlijk gemaakt. Een moeder vraagt alert: “Als ik vooruitloop op Wonderlijk gemaakt, zoals ik dat lees in de informatie voor ouders, moet ik dan inhouden?” Het antwoord daarop is duidelijk: “Nee, seksuele vorming vindt allereerst in het gezin plaats, vertel zoveel als mogelijk op elke leeftijd. Ga altijd in op de vragen van je kind.” In de pauze gaan diverse ouders en leerkrachten het gesprek aan over beschikbare boeken of persoonlijke vragen.

Positief

Johan Peters, directeur van de School met de Bijbel in Nieuwer Ter Aa is positief: “Het is goed om nieuwe gezinnen mee te nemen in de ontwikkeling die we als school doorgemaakt hebben. De spreker staat door haar ervaring naast de ouders en stimuleert een natuurlijk gesprek over (seksuele) ontwikkeling.”
Op steeds meer scholen staat een ouderavond seksuele vorming weer op de agenda, om het onderwerp voor school en (nieuwe) ouders op te frissen.

Ook iets voor jouw school? Neem gerust contact op!

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.