Onrust over stijging beroepskracht-kind-ratio Geplaatst op 6 november 2018

‘Kinderopvang wordt duurder’, waarschuwt Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK. Bureau Buitenek voerde een onderzoek uit naar de kostengevolgen van de nieuwe beroepskracht-kind-ratio (bkr) per 1 januari 2019. De conclusie: ouders betalen de rekening.

Vanaf 1 januari 2019 gaat de bkr omhoog en mogen minder baby’s per pedagogisch medewerker worden ingeroosterd. Het aantal van vier baby’s verandert naar drie baby’s per beroepskracht. Deze verandering leidt tot een noodzaak voor meer groepen en meer personeel, en daarmee tot meer kosten voor kinderopvangcentra.

Kinderopvangtoeslag

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) heeft aangegeven deze kostenstijging te willen compenseren met een investering van 248 miljoen extra in kinderopvangtoeslag. Het is echter de vraag of dit de kostenstijging volledig zal compenseren. Zeker voor kleine kinderdagverblijven kan dit problemen opleveren. Gjalt Jellesma: "… de verwachting is dat een deel van de kinderdagverblijven meer geld zal gaan vragen dan de prijs die wordt vergoed. Hoeveel dat is weet ik niet, maar met name de kleine kinderdagverblijven zullen de meeste moeite hebben bij het doen van de aanpassingen." Volgens Jellesma gaan uiteindelijk de ouders de rekening betalen.

Wetenschappelijke onderbouwing

Ine van Liempd, psycholoog en promovendus aan de Universiteit van Utrecht, zet vraagtekens bij deze conclusie: “De overheid stelt een aantal eenvoudig te controleren regels op, zoals de nieuwe medewerker-kind-ratio, waarvan we absoluut niet weten of die echt een verbetering is. Sterker nog: het is te verwachten dat de nieuwe regel in de praktijk vooral negatief zal uitpakken voor baby’s én peuters.”

Nieuw onderzoek

Jellesma roept de overheid op om onderzoek te doen naar de kosten van kinderopvang. In een kamerbrief gaf Van Ark aan in ieder geval de kosten en de gevolgen daarvan voor ouders goed te gaan monitoren. Ook Ine van Liempd roept de overheid op tot een “fundamentele discussie over de vraag hoe we onze jonge kinderen de beste kwaliteit kinderopvang kunnen bieden”.

Werken met baby's

Per 1 januari 2023  moeten alle beroepskrachten die met 0-jarigen werken, beschikken over een diploma, certificaat, cijferlijst of studiepuntenoverzicht waaruit blijkt dat specifieke scholing voor baby-opvang is gevolgd die voldoet aan alle criteria. Driestar educatief biedt de cursus Werken met baby’s aan. Deze cursus voldoet aan alle criteria voor een goede training in de babyopvang. Meer weten? Neem dan contact op met Elsbeth Schouten. 
 

Meer nieuws

  • Vacature toetsontwikkelaar voor TaalpuntNL

   Voor de herziening van methode TaalpuntNL is Driestar onderwijadvies op zoek naar een toetsontwikkelaar. Momenteel worden deel 4 BB, KB en GT/Mavo herzien. Herken jij je in onderstaande vacature? Solliciteer snel!

  • Waardenvorming moet antwoord zijn op beeldcultuur

   Wat we ook van de huidige cultuur vinden, we moeten onze jongeren leren om daarmee wijs en bewust om te gaan. Dat schrijft Sjaak Jacobse, onderwijsadviseur Mediawijsheid, in het Reformatorisch Dagblad.

  • Kijk het debat tussen Kees van der Staaij en Thierry Baudet live mee!

   Vuurwerk tijdens deze eerste ‘Nacht van Gouda’! We verwachten een spetterend debat tussen twee vooraanstaande politici: Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, en Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP. Kijk live mee via de livestream.

  • Breng het vak Engels op een hoger plan met de cursus coördinator Engels

   Er gaat weer een nieuwe cursus coördinator Engels van start! Tijdens vier cursus- en twee terugkomavonden adviseren onze onderwijsadviseurs je over de positie van Engels op jouw school. Misschien is jouw school al goed bezig. Misschien gebeurt er nog weinig. Deze kleinschalige cursus heeft oog en advies voor beide scholen.

  • ZIEN!vo goedgekeurd voor monitoring sociale veiligheid

   Scholen voor voortgezet onderwijs mogen vanaf het huidige schooljaar (2018-2019) de leerlingvragenlijst van ZIEN!vo gebruiken als monitoringsinstrument voor sociale veiligheid. De inspectie heeft daar toestemming voor gegeven. Dat is goed nieuws voor scholen die de lijst al gebruiken, en voor scholen die op zoek zijn naar een kwalitatief goede vragenlijst!