Onrust over stijging beroepskracht-kind-ratio Geplaatst op 6 november 2018

‘Kinderopvang wordt duurder’, waarschuwt Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK. Bureau Buitenek voerde een onderzoek uit naar de kostengevolgen van de nieuwe beroepskracht-kind-ratio (bkr) per 1 januari 2019. De conclusie: ouders betalen de rekening.

Vanaf 1 januari 2019 gaat de bkr omhoog en mogen minder baby’s per pedagogisch medewerker worden ingeroosterd. Het aantal van vier baby’s verandert naar drie baby’s per beroepskracht. Deze verandering leidt tot een noodzaak voor meer groepen en meer personeel, en daarmee tot meer kosten voor kinderopvangcentra.

Kinderopvangtoeslag

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) heeft aangegeven deze kostenstijging te willen compenseren met een investering van 248 miljoen extra in kinderopvangtoeslag. Het is echter de vraag of dit de kostenstijging volledig zal compenseren. Zeker voor kleine kinderdagverblijven kan dit problemen opleveren. Gjalt Jellesma: "… de verwachting is dat een deel van de kinderdagverblijven meer geld zal gaan vragen dan de prijs die wordt vergoed. Hoeveel dat is weet ik niet, maar met name de kleine kinderdagverblijven zullen de meeste moeite hebben bij het doen van de aanpassingen." Volgens Jellesma gaan uiteindelijk de ouders de rekening betalen.

Wetenschappelijke onderbouwing

Ine van Liempd, psycholoog en promovendus aan de Universiteit van Utrecht, zet vraagtekens bij deze conclusie: “De overheid stelt een aantal eenvoudig te controleren regels op, zoals de nieuwe medewerker-kind-ratio, waarvan we absoluut niet weten of die echt een verbetering is. Sterker nog: het is te verwachten dat de nieuwe regel in de praktijk vooral negatief zal uitpakken voor baby’s én peuters.”

Nieuw onderzoek

Jellesma roept de overheid op om onderzoek te doen naar de kosten van kinderopvang. In een kamerbrief gaf Van Ark aan in ieder geval de kosten en de gevolgen daarvan voor ouders goed te gaan monitoren. Ook Ine van Liempd roept de overheid op tot een “fundamentele discussie over de vraag hoe we onze jonge kinderen de beste kwaliteit kinderopvang kunnen bieden”.

Werken met baby's

Per 1 januari 2023  moeten alle beroepskrachten die met 0-jarigen werken, beschikken over een diploma, certificaat, cijferlijst of studiepuntenoverzicht waaruit blijkt dat specifieke scholing voor baby-opvang is gevolgd die voldoet aan alle criteria. Driestar educatief biedt de cursus Werken met baby’s aan. Deze cursus voldoet aan alle criteria voor een goede training in de babyopvang. Meer weten? Neem dan contact op met Elsbeth Schouten. 
 

Meer nieuws

  • Inschrijving geopend voor ib-opleiding 2019-2020

   Je bent al langere tijd intern begeleider op jouw school. Of je bent nog maar net begonnen met deze prachtige taak binnen je school. Dan hebben wij voor jou een interessant eenjarige Post-Hbo ib-opleiding! Je kunt je nu inschrijven voor het cursusjaar 2019-2020

  • Terugblik symposium Het jonge kind 2019

   Meer dan 200 leerkrachten, ib’ers en teamleiders uit de onderbouw bezochten op 6 februari het symposium Het jonge kind. Dit jaar was Bea Pompert te gast met haar lezing ‘Spelend leren? Liever niet!’. Een korte terugblik op deze inspirerende dag die door de deelnemers werd gewaardeerd met een 8,6!

  • En dan ben je leraar

   Ken jij iemand die ook geknipt is voor het onderwijs? Attendeer hem of haar op de nieuwe campagne Uurtje voor de klas!

  • Zien! leerlingvragenlijst 1-16 vernieuwd

   De leerlingvragenlijst Leer- en leefklimaat voor so/vso en groep 1-4 is vernieuwd. De stellingen zijn tekstueel gewijzigd en er zijn een aantal stellingen toegevoegd. Ook is er bij elke stelling een picto-versie ontwikkeld, speciaal voor leerlingen met een laag taalbegrip.

  • Zien! Experttrajecten voorjaar 2019

   Ook dit voorjaar zijn er weer meerdere experttrajecten, waarin we met ib’ers en gedragsspecialisten aan de slag gaan meer te leren over Zien! en hoe je je team kunt begeleiden bij de implementatie van Zien!.