Onderwijszorg Nederland luidt noodklok om ‘verloren’ kinderen met een taalachterstand 4 oktober 2019

De Coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL) presenteert vandaag een pamflet om de groep ‘verloren’ kinderen met een grote taalachterstand te helpen. Aanleiding zijn nieuwe cijfers over kinderen met een ernstige lees- en spellingachterstand, maar geen diagnose ernstige, enkelvoudige dyslexie (EED).

Onderwijszorg Nederland is onderdeel van EDventure. de branchevereniging van adviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp in Nederland. Driestar educatief  is lid van EDventure.

Zij komen niet in aanmerking voor een vergoede behandeling onder de Jeugdwet, maar hebben wel dringend een vorm van begeleiding nodig. Kinderen met een taalachterstand, maar zonder diagnose vallen op dit moment tussen wal en schip. De Coöperatie Onderwijszorg Nederland wil hun jarenlange ervaring met het behandelen van kinderen met dyslexie inzetten voor deze groep. Hiermee willen de leden van ONL bijdragen aan het voorkomen van laaggeletterdheid op latere leeftijd. CDA Tweede Kamerlid René Peters nam het pamflet in ontvangst: ‘Het is schrijnend om te zien dat er nu geen vanzelfsprekende hulp is voor deze groep kinderen. Ik sta dan ook achter de actie van ONL.’ Klik hier voor het pamflet.   

Verloren kinderen

Kinderen bij wie na het onderzoekstraject blijkt dat zij geen EED hebben, komen niet in aanmerking voor een vergoede behandeling. Uit onderzoek binnen ONL blijkt dat dit gaat om ongeveer 1 op de 5 kinderen. Landelijk zou het gaan om circa 3.500 kinderen. ONL pleit ervoor om ook deze kinderen de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben, maar nu niet krijgen. Zij presenteren daarom tijdens de conferentie 10-jaar ONL het pamflet Ieder kind kan leren lezen. Margreet de Vries, directeur Onderwijszorg Nederland: ‘We pleiten er niet voor de definitie van EED te verruimen of meer kinderen in aanmerking te laten komen voor de vergoede zorg onder de Jeugdwet. We pleiten er wel voor om een manier te vinden om deze kinderen, samen met ouders en de school te helpen. Als we dat niet doen, laten we willens en wetens een nieuwe groep laaggeletterden  ontstaan. Onacceptabel en onnodig.’

Conferentie Ieder kind kan leren lezen

Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van ONL staat leren lezen centraal. Keynote spreker is Laurentien van Oranje. Zij pleit in haar bijdrage voor het sluiten van de keten, door een structurele, grotere focus op preventie. Een fors aantal kinderen begint immers aan school met een taalachterstand, die moeilijk nog in te halen is. Door met alle relevante spelers vanuit een gedeelde missie te werken aan taalontwikkeling in de leeftijdsgroep 0 tot 4 jaar, kan gezorgd worden dat in de toekomst alle kinderen zonder achterstand aan school beginnen. De dag wordt afgesloten met een forumgesprek over het thema ‘Ieder kind kan leren lezen’. Chaja Deen, Senior adviseur onderwijs en jeugdhulp bij Nederlands Jeugdinstituut en Suzanne Mol, universitair docent van de Universiteit Leiden, geven vanuit hun expertise verschillende invalshoeken over het helpen van alle kinderen, met en zonder dyslexie, om te leren lezen.

Over Onderwijszorg Nederland:
Onderwijszorg Nederland is een coöperatie van onderwijsadviesbureaus van EDventure op het gebied van ernstige, enkelvoudige dyslexie bij kinderen. Daarnaast biedt ONL ook ondersteuning op het terrein van lichte gedragsproblemen of sociaal-emotionele problemen bij kinderen en jongeren.


Onderwijszorg Nederland werkt met gespecialiseerde orthopedagogen en psychologen, die dagelijks intensief samenwerken met scholen, ouders, kinderen, (sociale) wijkteams en gemeenten. In de dienstverlening van Onderwijszorg Nederland staat het individuele kind centraal. Kijk voor meer informatie op www.onderwijszorgnederland.nl en www.edventure.nu.

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".