Met lezen ga je wat beleven 7 oktober 2021

Wil je structureel met leesmotivatie of taalbeleid aan de slag? Daar helpen we je graag bij. Als onderdeel van een module Nederlands op de pabo moesten studenten hun leeservaringen beschrijven: “Na een leuk gesprek met mijn moeder komt alles weer in me boven. Ik ben helemaal geïnspireerd om weer te gaan lezen."

"Mijn moeder vertelde dat ik het meeste las van alle kinderen thuis en ze heeft alle boeken bewaard in een doos op zolder. Ook de sprookjesboeken met de cassettes. U begrijpt dat ik de komende weken weer veel op zolder te vinden ben …”

Het onderwijs verandert steeds. In het Convenant Leerkracht van Nederland is afgesproken dat er hogere functieniveaus in het basisonderwijs mogelijk zijn (functiemix). Leerkrachten kunnen zich specialiseren op een deelgebied. Misschien ben je ook wel van plan om het lezen in je klas of in je school te promoten. Mogelijk helpt onze website www.lezenvoorjeleven.nl je daarmee een handje op weg.

Nog structureler is het volgen van de opleiding tot leescoördinator, waarin leerkrachten zich kunnen specialiseren op leesgebied. De cursus ‘Met lezen ga je wat beleven!’ is bedoeld voor leerkrachten die opgeleid willen worden tot leescoördinator binnen hun eigen school. De taak van een leescoördinator is erop gericht om het leesonderwijs op de basisschool op een hoger plan te brengen. Uit onderzoek blijkt dat het niveau van technisch en begrijpend lezen nauw samenhangt met leesbeleving, leesmotivatie en de beschikbaarheid van diverse soorten boeken. Aandacht voor de leesbeleving  is namelijk net zo belangrijk als de aandacht voor de leestechniek om te zorgen dat kinderen goede en betrokken lezers worden. Inhoudelijk zullen leesmotivatie, leesbeleving en leesbevordering centraal staan. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op met de cursusleider Peter Dijkstra.

Aandacht voor de leesbeleving is namelijk net zo belangrijk als de aandacht voor de leestechniek om te zorgen dat kinderen goede en betrokken lezers worden. Ooit mocht ik dr. Kees Vernooij interviewen, de bekende specialist op het gebied van taal en lezen. Op mijn vraag wat hij van literaire kinderboeken vond, reageerde hij enigszins verbaasd: ”Kinderen hoeven op school niet per se kinderliteratuur te lezen. Als ze er maar plezier in hebben, mogen ze van mij ook best ‘Snelle Jelle’ lezen.” Wanneer we leerkrachten kunnen overtuigen van het nut dat kinderen in hun latere leven hebben aan het lezen met plezier, dan hebben wij ons doel bereikt met alle extra aandacht, ook in de kinderboekenweek. Overigens start in januari ook een tweejarige opleiding Taalcoördinator.

Meer nieuws

  • Gratis webinar 'Met Kohnstamm op zoek naar innerlijke vrede binnen opvoeding en onderwijs'

   Het bereiken van innerlijke vrede als opvoedingsdoel is nu niet bepaald het eerste waar je als opvoeder of leraar aan denkt. Toch stelde de beroemde Nederlandse pedagoog Philipp Abraham Kohnstamm (1875-1951) zo’n 100 jaar geleden al dat opvoeding hier op gericht zou moeten zijn: innerlijke vrede bereiken door het luisteren naar de stem van het geweten en het worden van een ongeëvenaarde persoonlijkheid. Wat bedoelde hij hier mee? En waar is het op gebaseerd?

  • Benedictijnse stuurmanskunst: Unieke masterclass met Wil Derkse

   Op 11 november 2021 organiseert het team Leiderschap en coaching een unieke masterclass met filosoof Wil Derkse waar we met lessen uit de Benedictijnse spiritualiteit aan de slag gaan doen en het toepassen op (ons) leiderschap.

  • Belangrijk: laatste subsidieronde Wonderlijk gemaakt geopend!

   Via gezondeschool.nl kunnen scholen sinds 4 oktober 2021 meedoen aan een nieuwe ronde 'Stimuleringsregeling Gezonde relaties en seksualiteit'. Omdat Wonderlijk gemaakt Basis een 'Erkende interventie' is, komt de aanschaf ervan in aanmerking voor subsidie via deze regeling.

  • Kinderboeken en grove taal

   Het boek dat bekroond is met de Gouden Griffel kan van de Bond tegen vloeken ook goud krijgen voor het taalgebruik: Gozert van Pieter Koolwijk bevat volgens het recent gepubliceerde juryrapport geen grove taal.

  • Boekentips van onze mediatheek

   De Kinderboekenweek is hét moment om inspiratie op te doen voor nieuwe, actuele voorleesboeken. Misschien weet je niet waar je moet beginnen. Daarom geeft onze mediatheek een aantal boekentips die je bij ons kunt lenen.