Lessen van generaal De Kruif over moreel leiderschap 26 september 2019

Wij leven in een wereld waarin wij alles denken te beheersen, maar het tegendeel is waar. Dat zegt Mart de Kruif, voormalig hoogste baas van de Landmacht. Hij is de hoofdspreker op de Schoolleidersdag die Driestar educatief en VGS op vrijdag 4 oktober 2019 organiseren. Thema van de dag is ‘moreel leiderschap’. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, meld je snel aan.

De Kruif was van 2011 tot 2016 commandant Landstrijdkrachten. Op deze bijzondere positie en in zijn werkzame leven leerde hij veel. De vraag aan hem is: wat ís nu moreel leiderschap? En hoe gaf hij daar invulling aan in zijn werk als hoogste militair van de Landmacht?

Beheersbaarheid

‘Na Srebrenica’, zegt de Kruif, ‘moesten we onze visie over leiderschap totaal veranderen. Het gaat er niet om de dingen goed te doen, maar om de goede dingen te doen’. Ook over de beheersbaarheid van het leven heeft hij een duidelijke opvatting. ‘Wij leven in een wereld waarin wij alles denken te beheersen, maar het tegendeel is waar. Wij beheersen maar heel weinig en kunnen daar slecht mee omgaan.’

Leiderschap

Over de basis van leiderschap bestaat volgens De Kruif uit drie dingen, ‘richting bepalen, vertrouwen geven en geloven in je mensen’. Vrijheid van handelen is daarbij de essentie, ‘maar we hebben de neiging alles stuk te regelen’. En wat zorgt dan voor succes? De Kruif: ‘hoe je de hark van een organisatie ook tekent, de mens bepaalt uiteindelijk het succes.’

Meer informatie en aanmelden 

Benieuwd wat je als schoolleider van de voormalig hoogste militair van de Landmacht kunt leren over moreel leiderschap? Je kunt je nog tot en met aanstaande maandag (30 september) aanmelden. Klik hier voor het verdere programma, informatie over de overige sprekers, workshops en om je aan te melden.
kruif.jpg
De Schoolleidersdag wordt gehouden op vrijdag 4 oktober van 09.30 tot 17.00 uur in Van der Valk Hotel Houten, Hoofdveste 25 in Houten. Een prachtige locatie, centraal gelegen bij Utrecht. Na 17.00 uur ben je van harte uitgenodigd om de dag af te sluiten met een gezamenlijk diner.

Meer nieuws

  • Maak kennis met Dirk Verweij

   Sinds 1 oktober is Dirk Verweij als nieuwe manager gestart bij Driestar onderwijsadvies, naast Marian Ruitenberg. In dit bericht stelt hij zich voor.

  • Hoge tevredenheid dyslexiebehandeling

   Driestar educatief heeft de uitslag van het cliënttevredenheidsonderzoek van Parantion binnen gekregen. Opnieuw zijn ouders zeer tevreden over onze diagnostiek en behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie. Daar zijn we als organisatie dankbaar voor. We vroegen Elienne Kik, moeder van Thomas die recent zijn behandeling afrondde, om een reactie.

  • Onderzoek naar leermiddelen

   In cursusjaar 2018-2019 peilden we de behoeften omtrent leermiddelen onder docenten in het reformatorisch VO. De vragenlijst werd ingevuld door 236 respondenten. Uit hun antwoorden blijkt dat het overgrote deel van de docenten behoefte heeft aan een complete methode. Aan minder traditionele werkvormen is minder behoefte.

  • Driestar educatief op Kuysersconferentie

   Van 3 tot en met 5 oktober bezochten Bram de Muynck, Bram Kunz en Piet Murre de tweejaarlijkse Kuyersconferentie in Grand Rapids (VS). Bij deze conferentie komen leraren, opleiders en onderzoekers samen om onderzoek en inzichten met elkaar te delen. Het thema van dit jaar was ‘Shaping Christian Learning’.

  • Waarom Berta en Bernhard deelnamen aan de Zomerschool

   Allebei zijn ze werkzaam bij Driestar educatief, en allebei deden ze mee aan de Zomerschool voor christelijke young professionals. De Zomerschool wordt al jaren georganiseerd door Driestar hogeschool, Erdee Media Groep, VGS en RMU. Berta Keuken en Bernhard van der Knijff blikken terug. “Het heeft me aangezet tot dieper nadenken over dingen.”