Lessen van generaal De Kruif over moreel leiderschap 26 september 2019

Wij leven in een wereld waarin wij alles denken te beheersen, maar het tegendeel is waar. Dat zegt Mart de Kruif, voormalig hoogste baas van de Landmacht. Hij is de hoofdspreker op de Schoolleidersdag die Driestar educatief en VGS op vrijdag 4 oktober 2019 organiseren. Thema van de dag is ‘moreel leiderschap’. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, meld je snel aan.

De Kruif was van 2011 tot 2016 commandant Landstrijdkrachten. Op deze bijzondere positie en in zijn werkzame leven leerde hij veel. De vraag aan hem is: wat ís nu moreel leiderschap? En hoe gaf hij daar invulling aan in zijn werk als hoogste militair van de Landmacht?

Beheersbaarheid

‘Na Srebrenica’, zegt de Kruif, ‘moesten we onze visie over leiderschap totaal veranderen. Het gaat er niet om de dingen goed te doen, maar om de goede dingen te doen’. Ook over de beheersbaarheid van het leven heeft hij een duidelijke opvatting. ‘Wij leven in een wereld waarin wij alles denken te beheersen, maar het tegendeel is waar. Wij beheersen maar heel weinig en kunnen daar slecht mee omgaan.’

Leiderschap

Over de basis van leiderschap bestaat volgens De Kruif uit drie dingen, ‘richting bepalen, vertrouwen geven en geloven in je mensen’. Vrijheid van handelen is daarbij de essentie, ‘maar we hebben de neiging alles stuk te regelen’. En wat zorgt dan voor succes? De Kruif: ‘hoe je de hark van een organisatie ook tekent, de mens bepaalt uiteindelijk het succes.’

Meer informatie en aanmelden 

Benieuwd wat je als schoolleider van de voormalig hoogste militair van de Landmacht kunt leren over moreel leiderschap? Je kunt je nog tot en met aanstaande maandag (30 september) aanmelden. Klik hier voor het verdere programma, informatie over de overige sprekers, workshops en om je aan te melden.
kruif.jpg
De Schoolleidersdag wordt gehouden op vrijdag 4 oktober van 09.30 tot 17.00 uur in Van der Valk Hotel Houten, Hoofdveste 25 in Houten. Een prachtige locatie, centraal gelegen bij Utrecht. Na 17.00 uur ben je van harte uitgenodigd om de dag af te sluiten met een gezamenlijk diner.

Meer nieuws

  • PLG helpt bij vormgeven les

   Een professionele leergemeenschap (PLG) van docenten kan hen helpen om hun lessen meer expliciet vorm te geven vanuit christelijk perspectief, zo blijkt uit een pilotonderzoek van het onderzoekscentrum van Driestar educatief.

  • Studiemiddag jeugdliteratuur 25 september

   Op 20 maart zou de studiedag gehouden worden over het thema ‘Lezen is kiezen’. Door de coronacrisis moesten we de bijeenkomst annuleren.

  • Lesvoorbeelden vanuit christelijk perspectief

   Het kan een behoorlijke opgave zijn om een gewone vakles te geven vanuit een christelijk perspectief, zonder dat het gekunsteld wordt.

  • Taalpunt NL wordt Kapitaal

   De vo-methode Nederlands Taalpunt NL wordt volledig herzien en verdient daarom een nieuwe naam. Om tot een goede naam te komen, zetten we een prijsvraag uit onder alle leerlingen van de reformatorische vo-scholen. Dat leverde maar liefst 248 inzendingen op!

  • Begin je nieuwe schooljaar waardevol!

   Ooit ontdekt dat elke les die je geeft iets te maken heeft met een Bijbelse waarde? Mooi om dat deze zomervakantie eens te laten bezinken. Ontdek hier hoe waardenonderwijs jou kan helpen bij het vormgeven van de christelijke les.