Lessen van generaal De Kruif over moreel leiderschap 26 september 2019

Wij leven in een wereld waarin wij alles denken te beheersen, maar het tegendeel is waar. Dat zegt Mart de Kruif, voormalig hoogste baas van de Landmacht. Hij is de hoofdspreker op de Schoolleidersdag die Driestar educatief en VGS op vrijdag 4 oktober 2019 organiseren. Thema van de dag is ‘moreel leiderschap’. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, meld je snel aan.

De Kruif was van 2011 tot 2016 commandant Landstrijdkrachten. Op deze bijzondere positie en in zijn werkzame leven leerde hij veel. De vraag aan hem is: wat ís nu moreel leiderschap? En hoe gaf hij daar invulling aan in zijn werk als hoogste militair van de Landmacht?

Beheersbaarheid

‘Na Srebrenica’, zegt de Kruif, ‘moesten we onze visie over leiderschap totaal veranderen. Het gaat er niet om de dingen goed te doen, maar om de goede dingen te doen’. Ook over de beheersbaarheid van het leven heeft hij een duidelijke opvatting. ‘Wij leven in een wereld waarin wij alles denken te beheersen, maar het tegendeel is waar. Wij beheersen maar heel weinig en kunnen daar slecht mee omgaan.’

Leiderschap

Over de basis van leiderschap bestaat volgens De Kruif uit drie dingen, ‘richting bepalen, vertrouwen geven en geloven in je mensen’. Vrijheid van handelen is daarbij de essentie, ‘maar we hebben de neiging alles stuk te regelen’. En wat zorgt dan voor succes? De Kruif: ‘hoe je de hark van een organisatie ook tekent, de mens bepaalt uiteindelijk het succes.’

Meer informatie en aanmelden 

Benieuwd wat je als schoolleider van de voormalig hoogste militair van de Landmacht kunt leren over moreel leiderschap? Je kunt je nog tot en met aanstaande maandag (30 september) aanmelden. Klik hier voor het verdere programma, informatie over de overige sprekers, workshops en om je aan te melden.
kruif.jpg
De Schoolleidersdag wordt gehouden op vrijdag 4 oktober van 09.30 tot 17.00 uur in Van der Valk Hotel Houten, Hoofdveste 25 in Houten. Een prachtige locatie, centraal gelegen bij Utrecht. Na 17.00 uur ben je van harte uitgenodigd om de dag af te sluiten met een gezamenlijk diner.

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".