Lessen van generaal De Kruif over moreel leiderschap 26 september 2019

Wij leven in een wereld waarin wij alles denken te beheersen, maar het tegendeel is waar. Dat zegt Mart de Kruif, voormalig hoogste baas van de Landmacht. Hij is de hoofdspreker op de Schoolleidersdag die Driestar educatief en VGS op vrijdag 4 oktober 2019 organiseren. Thema van de dag is ‘moreel leiderschap’. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, meld je snel aan.

De Kruif was van 2011 tot 2016 commandant Landstrijdkrachten. Op deze bijzondere positie en in zijn werkzame leven leerde hij veel. De vraag aan hem is: wat ís nu moreel leiderschap? En hoe gaf hij daar invulling aan in zijn werk als hoogste militair van de Landmacht?

Beheersbaarheid

‘Na Srebrenica’, zegt de Kruif, ‘moesten we onze visie over leiderschap totaal veranderen. Het gaat er niet om de dingen goed te doen, maar om de goede dingen te doen’. Ook over de beheersbaarheid van het leven heeft hij een duidelijke opvatting. ‘Wij leven in een wereld waarin wij alles denken te beheersen, maar het tegendeel is waar. Wij beheersen maar heel weinig en kunnen daar slecht mee omgaan.’

Leiderschap

Over de basis van leiderschap bestaat volgens De Kruif uit drie dingen, ‘richting bepalen, vertrouwen geven en geloven in je mensen’. Vrijheid van handelen is daarbij de essentie, ‘maar we hebben de neiging alles stuk te regelen’. En wat zorgt dan voor succes? De Kruif: ‘hoe je de hark van een organisatie ook tekent, de mens bepaalt uiteindelijk het succes.’

Meer informatie en aanmelden 

Benieuwd wat je als schoolleider van de voormalig hoogste militair van de Landmacht kunt leren over moreel leiderschap? Je kunt je nog tot en met aanstaande maandag (30 september) aanmelden. Klik hier voor het verdere programma, informatie over de overige sprekers, workshops en om je aan te melden.
kruif.jpg
De Schoolleidersdag wordt gehouden op vrijdag 4 oktober van 09.30 tot 17.00 uur in Van der Valk Hotel Houten, Hoofdveste 25 in Houten. Een prachtige locatie, centraal gelegen bij Utrecht. Na 17.00 uur ben je van harte uitgenodigd om de dag af te sluiten met een gezamenlijk diner.

Meer nieuws

  • Peuters met een Taalontwikkelingsstoornis

   “Ik begrijp je niet…”, “Hoe maak ik dat nou duidelijk?”. Het lijkt soms of de boodschap niet ‘binnenkomt’ bij de peuter. Soms kan het ook moeilijk zijn om een peuter te volgen in zijn verhalen. Er is sprake van weinig variatie in woorden en die woorden worden niet altijd goed uitgesproken. Hoe ga je daarmee om?

  • Ik sluit aan bij wat je kunt…

   Eef is leerkracht van een enthousiaste groep 6. Iedere donderdag worden er drie leerlingen uit haar klas opgehaald voor dyslexiebehandelingen. Na drie kwartier komen de kinderen weer binnen, zetten hun map in de kast en leggen hun spiekschriftje in hun laatje.

  • Het Grote Huis achter de dijk

   Dr. Ewald Mackay (docent Cultuurgeschiedenis en Filosofie) schrijft Artiosboekje over de plaats van de christelijke geloofstraditie in de geschiedenis van Nederland.

  • Nieuw onderwijsproject INCE in Burkina Faso

   ‘Een kind veranderen, is een gezin veranderen. Een gezin veranderen, is een gemeenschap veranderen. Een gemeenschap veranderen, is een regio veranderen en een regio veranderen is een natie veranderen!’, zo klonk het maandag 4 november uit de mond van Woord en Daad-programmaleider Jacob Jan Vreugdenhil in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Samen met Driestar educatief lanceerde Woord en Daad daar een project voor beter onderwijs in Burkina Faso.

  • Accreditatie voor cursussen orthopedagogen en psychologen bij Driestar onderwijsadvies

   Voor academici als orthopedagogen en psychologen is het dan ook van groot belang hun kennisniveau op peil te houden en op de hoogte te zijn van actuele ontwikkelingen.