Landelijke Mediawijsheids Challenge weer van start 25 januari 2019

“Cookies? Uhm, niet echt eetbaar en ze hebben iets te maken met websites. Maar verder geen idee.” Klas 1Mb van de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen zwoegt op de landelijke Mediawijsheids Challenge van Driestar educatief.


“Ik zie gefocuste blikken, hoor gejuich bij goede antwoorden en doe mee aan de discussies bij onverwachtse fouten”, lacht docent Gerjanne van Lagen. Samen met haar klas doet ze vanaf deze week mee aan de landelijke Mediawijsheids Challenge voor brugklassen. Bijna 900 scholieren, van Middelharnis tot Zaltbommel en Urk buigen zich over de competitie, om te strijden voor de titel ‘Meest Mediawijze Klas van het Jaar’. “Ik hoop zo dat we winnen”, roepen de leerlingen van de klas in Kampen. Goede en foute antwoorden vliegen door het lokaal. Maar bezinning is er ook. Bijvoorbeeld als het over cyberpesten gaat. “Natuurlijk zou ik daar niet aan meedoen”, verzekeren de leerlingen. “Maar ja, hoe reageer je er dan op?”, vraagt een klasgenoot vertwijfelend.

Challenge

De Challenge bestaat uit vijf lessen die op een eigen moment gegeven kunnen worden in de vijf weken voor de voorjaarsvakantie. Elke les bestaat uit twee of drie filmpjes met bijbehorende opdrachten en meerkeuzevragen. Thema’s als ‘een kritische mediahouding’, ‘matigheid’ en ‘concentratie online’ komen langs. Ook denken de leerlingen over zaken als de strafbaarheid van naaktfoto’s en de gevolgen van identiteitsfraude. De drie brugklassen met de hoogste scores worden doorgestuurd naar de landelijke finale. Deze wordt georganiseerd in samenwerking met de PuntUit-redactie van het Reformatorisch Dagblad. Benieuwd naar deze spannende competitiedag? Houdt de Puntuit-website in de gaten!
 
Voor meer informatie over de Mediawijsheids Challenge: mediawijsheidschallenge@driestar-educatief.nl.
 

Meer nieuws

  • Nieuw: de Dyslexie Academie!

   Driestar onderwijsadvies heeft iets nieuws: de Dyslexie Academie. Voor alles wat je wilt weten rondom dyslexie en hoe je kinderen met dyslexie kunt helpen, kun je nu bij ons terecht!

  • Reis mee!

   Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staat centraal.

  • 75 jaar Driestar in beeld en geluid!

   Al 75 jaar leidt De Driestar scholieren en studenten op. Waar komen ze terecht? En, hoe kijken ze terug op hun opleiding? Kijk mee met de introfilmpjes die tijdens de reünie zijn getoond!

  • Lzeen en shicrejvn is niet voor iereeden vezlafneksprend

   Wist je dat 1 op de 10 kinderen in Nederland het risico loopt op laaggeletterdheid? Deze week zet de Stichting Lezen en Schrijven zich in voor een geletterd Nederland.

  • De eerste week zit er bijna op: 300 nieuwe pabo-studenten gestart

   Het nieuwe studiejaar is begonnen, de kop is eraf. Bij Driestar hogeschool starten ongeveer 300 nieuwe pabo-studenten. De meesten van hen in voltijd, anderen in deeltijd of de duale variant. Het totaal aantal studenten is gegroeid ten opzichte van vorig jaar, en ook is een groei zichtbaar bij de zij-instromers. Afgelopen week stond in het teken van een veelzijdige introductie aan de hogeschool.