Koppeling tussen ZIEN! en KiVa 5 juni 2018

KiVa is een bekende methode om de sociale veiligheid te versterken en pesten tegen te gaan. In ZIEN! vind je nu een handig overzicht waarin staat met welke lessen uit KiVa je aan welke ZIEN!-vaardigheden werkt. Zo kun je op basis van je observaties met ZIEN! KiVa nog gerichter inzetten!

In het document kun je per les van KiVa voor de onder- en bovenbouw vinden aan welke ZIEN!-vaardigheden deze gekoppeld kan worden. Ook vind je er een algemene beschrijving van KiVa en een uitwerking van de relatie tussen KiVa en ZIEN!.

Wat is KiVa?

In het kort is KiVa een preventief en effectief programma dat gericht is op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten op basisscholen. KiVa zet in op positieve groepsvorming en stimuleert de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. De aanpak is vooral gericht op groepsniveau. De methode KiVa komt uit Finland, het woord ‘kiva’ is Fins en betekent ‘fijn’. KiVa wil ervoor zorgen dat er een fijne groep ontstaat waarin iedereen het naar zijn zin heeft. Voor meer informatie over KiVa: www.kivaschool.nl.

Aan de slag

Onder de knop Informatief in ZIEN!, vind je een overzicht van alle lessen van KiVa en de bijpassende ZIEN!-vaardigheden. Daarnaast vind je bij de suggesties op groepsniveau voor elk van de vijf sociale vaardigheden de KiVa-lessen waarin aan die vaardigheid gewerkt wordt. Werk je met een andere (sova-)methode? Kijk eens onder Informatief of bij de suggesties op groepsniveau of we ook naar jullie methode verwijzen!

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".