Koppeling tussen ZIEN! en KiVa Geplaatst op 5 juni 2018

KiVa is een bekende methode om de sociale veiligheid te versterken en pesten tegen te gaan. In ZIEN! vind je nu een handig overzicht waarin staat met welke lessen uit KiVa je aan welke ZIEN!-vaardigheden werkt. Zo kun je op basis van je observaties met ZIEN! KiVa nog gerichter inzetten!

In het document kun je per les van KiVa voor de onder- en bovenbouw vinden aan welke ZIEN!-vaardigheden deze gekoppeld kan worden. Ook vind je er een algemene beschrijving van KiVa en een uitwerking van de relatie tussen KiVa en ZIEN!.

Wat is KiVa?

In het kort is KiVa een preventief en effectief programma dat gericht is op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten op basisscholen. KiVa zet in op positieve groepsvorming en stimuleert de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. De aanpak is vooral gericht op groepsniveau. De methode KiVa komt uit Finland, het woord ‘kiva’ is Fins en betekent ‘fijn’. KiVa wil ervoor zorgen dat er een fijne groep ontstaat waarin iedereen het naar zijn zin heeft. Voor meer informatie over KiVa: www.kivaschool.nl.

Aan de slag

Onder de knop Informatief in ZIEN!, vind je een overzicht van alle lessen van KiVa en de bijpassende ZIEN!-vaardigheden. Daarnaast vind je bij de suggesties op groepsniveau voor elk van de vijf sociale vaardigheden de KiVa-lessen waarin aan die vaardigheid gewerkt wordt. Werk je met een andere (sova-)methode? Kijk eens onder Informatief of bij de suggesties op groepsniveau of we ook naar jullie methode verwijzen!

Meer nieuws

  • Mooie scores voor lvo-studenten bij landelijke kennistoetsen

   Studenten van de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs bij Driestar hogeschool scoren goed op de landelijke kennistoetsen in december. Bij meerdere vakken is de score 100%!

  • Stapp; bewust online – doet jouw school al mee?

   Twee vriendinnen lopen kletsend door de winkelstraten. Ze bekijken kleding en schoenen en maken terloopse opmerkingen. Ondertussen worden ze gevolgd en wordt alles dat kan leiden tot koopgedrag geregistreerd. ’s Avonds herkennen de meiden hun shopgedrag terug in het aanbod dat ze letterlijk voorgeschoteld krijgen.

  • Gedichtendag

   Hoe zwaar is taal, wat weegt een woord? ‘Wilt u het halfom of mager?’ ‘Mag ’t ietsjes meer zijn?’ vraagt de slager. ‘Aan een stukje, of in plakjes?’

  • Herhaalde oproep: Driestar educatief zoekt nieuw lid van de raad van toezicht

   In verband met het statutair aftreden van een lid zijn wij op zoek naar een nieuw lid van de raad van toezicht. Solliciteren kan tot en met 2 februari 2019.

  • “Dyslexie een beperking? Mijn kind heeft zijn eigen unieke talenten"

   Wat is dyslexie eigenlijk en hoe voelt dat voor iemand? Om dit te laten ervaren, organiseert Driestar educatief dyslexiebelevingsavonden. “Dit zou verplicht moeten zijn voor alle ouders en leerkrachten die werken met kinderen met dyslexie”, merken ouders op die hieraan meedoen.