Implementatiebegeleiding van BOUW! 24 januari 2018

Regelmatig hoor ik als orthopedagoog dat het programma BOUW! door scholen is aangeschaft. Dit is een computergestuurd programma met als doel om leesproblemen preventief aan te pakken. Het programma is onder andere ontwikkeld door Prof. Dr. A. van der Leij van de Universiteit van Amsterdam, een grootheid op het gebied van dyslexie.

BOUW! is een mooi, kindvriendelijk programma wat al midden groep 2 ingezet kan worden. Bovendien maakt het programma gebruik van tutoren, wat voor een school minder tijdsintensief. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat het programma effectief is voor het verminderen van leesproblemen bij leerlingen van groep 2 tot 4.

Hoe implementeer je BOUW! in jouw school?

Toch blijkt dat in de praktijk het implementeren van dit programma in de school regelmatig lastiger is dan gedacht. Want hoe zorg je als school voor voldoende en ervaren tutors en hoe zorg je dat deze tutoren voldoende gemotiveerd blijven? Daarnaast kunnen problemen ontstaan bij het inroosteren van voldoende momenten voor de leerlingen en het inplannen van toets momenten met een onderwijsspecialist.

Niet lang geleden was Driestar educatief aanwezig op een bijeenkomst voor implementatiebegeleiders BOUW! van onderwijsadviesdiensten door Lexima. Ook hierbij kwam dit thema ter sprake. Uit onderzoek blijkt nu dat het behalen van goede resultaten met het programma BOUW! staat of valt met een succesvolle implementatie binnen de school. Wij als Driestar educatief kunnen hierin met jou meedenken en willen je graag hierin ter wille zijn.

Tutortraining BOUW!

Daarnaast kun je op 14 mei 2018 deelnemen aan onze tutortraining van BOUW! Hierin krijg je informatie over het programma BOUW!, de inzet van tutoren en krijg je ook de gelegenheid om te oefenen met het programma. Meld je snel aan, want vol=vol. De training gaat door bij voldoende aanmelding.

Heb je vragen over de juiste implementatie van dit programma binnen jouw school? Neem dan contact op met  de orthopedagoog Hanneke Bossenbroek.

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".