Hulpprogramma voor rekenzwakke kleuters 30 oktober 2017

Op dit moment zijn er vier programma’s die je als ib’er kunt gebruiken bij kleuters met problemen rondom gecijferdheid. In dit artikel bespreken we de methode Kleurrijke getallenlijn. Dit programma is bestemd voor leerlingen in groep 2.

Kleurrijke getallenlijn is een programma dat ongeveer 70 kaarten bevat. De eerste 20 kaarten geven informatie over de rekenontwikkeling bij kleuters in groep 2. Alle rekenvaardigheden voor deze jaargroep worden op een praktische wijze beschreven en worden samengevat in een handige observatielijst.

Daarna volgen ruim 10 kaarten die rekenactiviteiten beschrijven. Deze zijn concreet en laten zien dat de auteurs weet hebben van wat goed voorbereidend rekenonderwijs inhoudt.

Vervolgens is er een aantal kaarten die de activiteiten met de getallenlijn beschrijven. Daarbij horen 25 kaarten met allerlei getallenlijnen. Deze bevinden zich achter in de map.

Activiteiten en unieke contextfoto’s

We hebben de indruk dat de getallenlijn het beginidee van de auteurs is geweest. Ze hebben daar veel leuke en speelse variaties in aangebracht. Vervolgens hebben de makers de map uitgebreid met allerhande andere activiteiten om te komen tot een compleet voorbereidend rekenpakket.

Wat het pakket uniek maakt zijn de tien grote contextfoto’s. Op deze foto’s zijn onder andere de vertrekhal op Schiphol te zien of een bushalte. Hieraan worden activiteiten gekoppeld.

De ontwikkeling van geletterdheid

De ontwikkeling van gecijferdheid heeft veel te maken met de ontwikkeling van geletterdheid. Daarom zijn er ook een aantal kaarten die taalactiviteiten beschrijven.

Het geheel is een pakket dat op doordachte wijze door de kleuterpraktijk gaat. Het programma is geschikt voor kleuters met problemen rondom gecijferdheid, maar het kan ook zeker gebruikt worden bij alle leerlingen uit groep 2.

Wil je nog meer interessante informatie die relevant is voor jou als ib’er? Ga dan naar onze pagina voor de ib’er of neem contact op met onze onderwijsadviseur.

Meer nieuws