Het zal je maar gebeuren 2 december 2019

Je bent lekker aan het werk met de kinderen op je groep. Opeens gaat de deur open en staat in de inspecteur van de GGD binnen. Misschien schrik je ervan en probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn en alle vragen netjes te beantwoorden. Aan het einde van het bezoek krijg je een compliment over de manier waarop je je werk doet. Dat doet goed!

De volgende dag komt er echter een telefoontje binnen bij je manager. De inspecteur heeft na afloop al jouw documenten bekeken en kwam tot de conclusie dat de opleiding die jij hebt gevolgd niet (meer) aan de eisen voldoet. Het gevolg? Jouw werkzaamheden moeten direct beëindigd worden. Een schrale troost: je mag nog wel als pedagogisch medewerker in de BSO blijven werken. Het is dezelfde functie, namelijk pedagogisch medewerker, alleen een andere doelgroep (4-12 jaar), omdat daar andere regels gelden.

En nu?

Dit is uiteraard een heel naar voorbeeld. Om situaties als deze te voorkomen is het belangrijk dat vóór je aan een opleiding begint, duidelijk is of je opleiding voldoet aan de eisen van de GGD. De lijst met geschikte diploma’s is door de jaren heen namelijk flink gewijzigd (op 1 juli 2018 voor het laatst).
 
Om te weten of jouw diploma toereikend is, is het belangrijk de datum in de gaten te houden dat je in dienst kwam. Dan weet je welke diploma-eisen toen golden, met de daarbij behorende overgangsregelingen/bepalingen.
 
Wil je graag (weer) aan de slag als pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster en twijfel je of jouw diploma je daarvoor kwalificeert? Of wil je weten of je voldoet aan de taaleis 3F? Vul hier dan de naam in van je diploma en je weet het meteen.
 
Ik hoop dat je bij een (volgend) bezoek van de inspecteur (weer) een compliment krijgt, maar dit keer zonder negatief advies achteraf, omdat je een goede, kindgerichte opleiding op het juiste niveau hebt gevolgd en het op een fijne en professionele manier in de praktijk brengt.

Meer informatie

Wil je meer weten over de  huidige kwaliteitseisen of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op met onderwijsadviseur Karen Dekker.  

Meer nieuws

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw". 

    • Hermeneutiek en homiletiek bij William Perkins

      “William Perkins (1558 – 1602) staat bekend als de ‘vader’ van het Engelse puritanisme die een enorme invloed heeft op theologie en spiritualiteit in de Engelstalige wereld en in West-Europa. Zijn hermeneutiek is klassiek-calvinistisch,” vertelt prof. Baars over William Perkins.