Het zal je maar gebeuren 2 december 2019

Je bent lekker aan het werk met de kinderen op je groep. Opeens gaat de deur open en staat in de inspecteur van de GGD binnen. Misschien schrik je ervan en probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn en alle vragen netjes te beantwoorden. Aan het einde van het bezoek krijg je een compliment over de manier waarop je je werk doet. Dat doet goed!

De volgende dag komt er echter een telefoontje binnen bij je manager. De inspecteur heeft na afloop al jouw documenten bekeken en kwam tot de conclusie dat de opleiding die jij hebt gevolgd niet (meer) aan de eisen voldoet. Het gevolg? Jouw werkzaamheden moeten direct beëindigd worden. Een schrale troost: je mag nog wel als pedagogisch medewerker in de BSO blijven werken. Het is dezelfde functie, namelijk pedagogisch medewerker, alleen een andere doelgroep (4-12 jaar), omdat daar andere regels gelden.

En nu?

Dit is uiteraard een heel naar voorbeeld. Om situaties als deze te voorkomen is het belangrijk dat vóór je aan een opleiding begint, duidelijk is of je opleiding voldoet aan de eisen van de GGD. De lijst met geschikte diploma’s is door de jaren heen namelijk flink gewijzigd (op 1 juli 2018 voor het laatst).
 
Om te weten of jouw diploma toereikend is, is het belangrijk de datum in de gaten te houden dat je in dienst kwam. Dan weet je welke diploma-eisen toen golden, met de daarbij behorende overgangsregelingen/bepalingen.
 
Wil je graag (weer) aan de slag als pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster en twijfel je of jouw diploma je daarvoor kwalificeert? Of wil je weten of je voldoet aan de taaleis 3F? Vul hier dan de naam in van je diploma en je weet het meteen.
 
Ik hoop dat je bij een (volgend) bezoek van de inspecteur (weer) een compliment krijgt, maar dit keer zonder negatief advies achteraf, omdat je een goede, kindgerichte opleiding op het juiste niveau hebt gevolgd en het op een fijne en professionele manier in de praktijk brengt.

Meer informatie

Wil je meer weten over de  huidige kwaliteitseisen of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op met onderwijsadviseur Karen Dekker.  

Meer nieuws

  • Volg gratis ‘leerlijn’ in de nieuwe PETE app

   Wil jij in zes weken weer up-to-date zijn en geïnspireerd worden op een thema als Ouderbetrokkenheid of ADHD in de klas? Je kunt je aanmelden voor een traject in de app PETE van Driestar onderwijsadvies. Er is nu een beperkt aantal gratis accounts beschikbaar.

  • Cantatedienst 'Christ lag in Todesbanden': Cantate 4 van Bach op 1 februari

   Op zaterdag 1 februari 2020 zal er om 16.00 uur in de Sint-Janskerk te Gouda de jaarlijkse cantatedienst worden gehouden. Cantate ‘Christ lag in Todesbanden’ BWV 4 staat centraal, gezongen door het projectkoor van Driestar hogeschool onder leiding van Mariëlle Heidekamp.

  • Zien! Experttrajecten voorjaar 2020

   Ook dit voorjaar zijn er weer meerdere experttrajecten, waarin we met ib’ers en gedragsspecialisten aan de slag gaan meer te leren over Zien! en hoe je je team kunt begeleiden bij de implementatie van Zien!.

  • De eerste leerling van Piet Kuyt

   In dit jubileumjaar delen we graag mooie verhalen. Neem nu onderstaand verhaal van dhr. Ruissen, één van de eerste leerlingen van Piet Kuyt. Lees zijn verhaal en ontdek hoe het de eerste jaren op de Driestar (en in oorlogstijd) er aan toe ging.

  • Duuzaamheidsimpuls voor Driestar educatief

   Driestar educatief greep het jubileumjaar 2019 aan om de duurzaamheidsambities een nieuwe impuls te geven. Vanuit een meerjarenvisie op gebied van duurzaamheid kozen we voor de installatie van zonnepanelen, die onder begeleiding van Unica geplaatst werden.