Het zal je maar gebeuren 2 december 2019

Je bent lekker aan het werk met de kinderen op je groep. Opeens gaat de deur open en staat in de inspecteur van de GGD binnen. Misschien schrik je ervan en probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn en alle vragen netjes te beantwoorden. Aan het einde van het bezoek krijg je een compliment over de manier waarop je je werk doet. Dat doet goed!

De volgende dag komt er echter een telefoontje binnen bij je manager. De inspecteur heeft na afloop al jouw documenten bekeken en kwam tot de conclusie dat de opleiding die jij hebt gevolgd niet (meer) aan de eisen voldoet. Het gevolg? Jouw werkzaamheden moeten direct beëindigd worden. Een schrale troost: je mag nog wel als pedagogisch medewerker in de BSO blijven werken. Het is dezelfde functie, namelijk pedagogisch medewerker, alleen een andere doelgroep (4-12 jaar), omdat daar andere regels gelden.

En nu?

Dit is uiteraard een heel naar voorbeeld. Om situaties als deze te voorkomen is het belangrijk dat vóór je aan een opleiding begint, duidelijk is of je opleiding voldoet aan de eisen van de GGD. De lijst met geschikte diploma’s is door de jaren heen namelijk flink gewijzigd (op 1 juli 2018 voor het laatst).
 
Om te weten of jouw diploma toereikend is, is het belangrijk de datum in de gaten te houden dat je in dienst kwam. Dan weet je welke diploma-eisen toen golden, met de daarbij behorende overgangsregelingen/bepalingen.
 
Wil je graag (weer) aan de slag als pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster en twijfel je of jouw diploma je daarvoor kwalificeert? Of wil je weten of je voldoet aan de taaleis 3F? Vul hier dan de naam in van je diploma en je weet het meteen.
 
Ik hoop dat je bij een (volgend) bezoek van de inspecteur (weer) een compliment krijgt, maar dit keer zonder negatief advies achteraf, omdat je een goede, kindgerichte opleiding op het juiste niveau hebt gevolgd en het op een fijne en professionele manier in de praktijk brengt.

Meer informatie

Wil je meer weten over de  huidige kwaliteitseisen of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op met onderwijsadviseur Karen Dekker.  

Meer nieuws

  • Peuters met een Taalontwikkelingsstoornis

   “Ik begrijp je niet…”, “Hoe maak ik dat nou duidelijk?”. Het lijkt soms of de boodschap niet ‘binnenkomt’ bij de peuter. Soms kan het ook moeilijk zijn om een peuter te volgen in zijn verhalen. Er is sprake van weinig variatie in woorden en die woorden worden niet altijd goed uitgesproken. Hoe ga je daarmee om?

  • Ik sluit aan bij wat je kunt…

   Eef is leerkracht van een enthousiaste groep 6. Iedere donderdag worden er drie leerlingen uit haar klas opgehaald voor dyslexiebehandelingen. Na drie kwartier komen de kinderen weer binnen, zetten hun map in de kast en leggen hun spiekschriftje in hun laatje.

  • Het Grote Huis achter de dijk

   Dr. Ewald Mackay (docent Cultuurgeschiedenis en Filosofie) schrijft Artiosboekje over de plaats van de christelijke geloofstraditie in de geschiedenis van Nederland.

  • Nieuw onderwijsproject INCE in Burkina Faso

   ‘Een kind veranderen, is een gezin veranderen. Een gezin veranderen, is een gemeenschap veranderen. Een gemeenschap veranderen, is een regio veranderen en een regio veranderen is een natie veranderen!’, zo klonk het maandag 4 november uit de mond van Woord en Daad-programmaleider Jacob Jan Vreugdenhil in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Samen met Driestar educatief lanceerde Woord en Daad daar een project voor beter onderwijs in Burkina Faso.

  • Accreditatie voor cursussen orthopedagogen en psychologen bij Driestar onderwijsadvies

   Voor academici als orthopedagogen en psychologen is het dan ook van groot belang hun kennisniveau op peil te houden en op de hoogte te zijn van actuele ontwikkelingen.