Het beste rekenautomatiseringsprogramma 30 september 2015

We hebben een effectief computerprogramma ontdekt. Via speciale toetsen helpt het rekenzwakke leerlingen die moeite hebben met memorisering en automatisering fundamenteel verder.


Onderzoek

Door verschillende universiteiten is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van deze speciale rekentoetsen. Het oordeel blijkt positief te zijn. Vervolgens krijgen leerlingen die op deze toetsen uitvallen de mogelijkheid aan de slag te gaan met het digitale oefenprogramma.

Toetsen

Voor informatie over de speciale toetsen verwijzen we naar www.bareka.nl. Op deze site zie je dat het om de zogenaamde profielrekentoetsen gaat. (Interessant en relevant is het zogenaamde rekenmuurtje, dat duidelijk de te beheersen rekendrempels in beeld brengt. Deze drempels moet je eerst passeren, voor je vruchtbaar verder kunt in je rekenontwikkeling.) Het voert te ver om deze toetsen in dit artikel te bespreken. Na afname van de toetsen krijgt de leerling de gelegenheid te oefenen met het Digitaal Oefenprogramma.

Rekenprincipes

De principes die aan de constructie van dit oefenprogramma ten grondslag liggen, gebruiken we zelf al vele jaren in onze advisering. Het gaat om de zogenaamde BH-principes. De B staat voor beetje bij beetje en de H staat voor (retentie gerelateerde) herhaling.
 
Beetje bij beetje houdt in dat de leerling, op basis van de toetsgegevens, dagelijks een afgepast aantal opgaven oefent net zo lang tot deze snel en goed worden gemaakt. Gedurende een aantal dagen krijgt de leerling namelijk steeds deze zelfde opgaven te maken. Het programma houdt bij
(1) of de antwoorden goed of fout zijn en
(2) hoe lang de leerling over elke opgave doet.
 
Pas als een opgave een aantal keren snel en goed wordt gemaakt, komt die een kort poosje niet meer terug. ‘Een kort poosje’ schreven we. En nu komt het tweede principe om de hoek kijken: herhaling. Na verloop van enige tijd komen de opgaven die aanvankelijk beheerst werden (= snel en goed) weer terug. Blijken die wat te zijn weggezakt, dan worden ze weer bij de training gevoegd tot ze weer snel en goed gaan. En na verloop van enige tijd komen ze wéér terug om te checken of ze er nòg snel en goed in zitten, enzovoort. 

Meer informatie

Wat ons betreft: een aanrader. Voor prijzen: zie de genoemde site. Je betaalt eigenlijk alleen voor gebruik van de rekenprofieltoetsen. Er wordt onderscheid gemaakt in tarieven voor scholen en voor de rt-praktijk.
 
Wil je nog meer interessante informatie te weten komen die relevant is voor jou als IB’er? Klik dan hier.  

Meer nieuws