Groep 8CB van de Rehobothschool in Geldermalsen winnaar van gedichtenwedstrijd! 10 december 2021

Tijdens de jaarlijkse Kinderboekenweek schreven we een gedichtenwedstrijd uit. De opdracht was eenvoudig: lees een boek voor dat na 2010 verschenen is. Daarna mogen de leerlingen aan de slag met een verwerkingsopdracht: maak een gedicht over het boek. Komt het beste gedicht uit jouw klas? Dan winnen de leerlingen een boekenpakket voor de klassenbieb!

De leerkracht van de Rehobothschool in Geldermalsen heeft IJsbarbaar van Rob Ruggenberg voorgelezen en daarna zijn de kinderen aan het dichten geslagen. Verschillende kinderen hebben een gedichtje gemaakt dat de juf de moeite waard vond om in te zenden. En dat heeft ze goed gezien.

Winnende gedichten

IJsbarbaar
Spannend boek
Leerling van Umik
Hij woont op Ittimini
Nunok

(- Marisca)
 
Nunok
Echt dapper
Komt naar Nederland
Met de enge walvisvaarder
Dapper

(- Willemijn)

Wat de jury opviel, was de vorm waarin de gedichtjes geschreven zijn: een elfje. Een elfje is een vaste dichtvorm met één woord in de eerste regel, twee woorden in de tweede, drie in de derde, vier in de vierde en één woord in de laatste regel. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
ijsbarbaar.jpg
Als je ‘gewone’ regels dicht en rijmwoorden zoekt, kun je een heel verhaal in een gedicht verwerken. En dat gebeurt dan ook. Er waren tussen de inzendingen vrolijke gedichtjes over grappige boeken en serieuze over kinderen in armoede. Toch koos de jury voor de elfjes over IJsbarbaar. Ze laten zien dat je in weinig woorden iets belangrijks kunt laten zien: uit de elfjes blijkt dat IJsbarbaar echt een ijzig en barbaars boek is. In het ene elfje wordt een beer vermoord, in het andere vindt een ontvoering plaats, en je weet dat het zich ergens ver weg afspeelt, want je ziet onbekende plaatsnamen. Ter illustratie staan twee van de reeks elfjes op de website.

Geen een elfje kan het verhaal navertellen, daarvoor is het te kort. Maar juist dan komen kinderen met een detail uit het verhaal dat hen aangesproken heeft. Mooi! We feliciteren de Rehobothschool met het winnen van de dichtwedstrijd. Het boekenpakket komt naar jullie toe!

Meer nieuws

  • Nieuw: cursus Dyslexiespecialist 3.0

   Schrijf je in voor de vernieuwde cursus Dyslexiespecialist 3.0! Maak kennis met het nieuwe dyslexieprotocol 3.0 en blijf up-to-date van de laatste ontwikkelingen van dyslexie. Meld je nog snel aan voor de cursus van 15 februari!

  • 'Alle kinderen houden van geschiedenis'

   In het DRS magazine met het thema 'Gedenken' wordt geschiedenisdocent Ton van der Schans geïnterviewd. Op school krijgt herdenken expliciet een plaats door het vak geschiedenis. Wat is nu de kern van dat vak en hoe is het verleden herdenken juist voor christenen betekenisvol?

  • Studiemiddag jeugdliteratuur - welkom!

   Op 18 maart duiken we met de leraren Nederlands weer een dag lang in de jeugdliteratuur. Samen denken we daarover na op een sfeervolle locatie. Zoals altijd staan er leerzame lezingen op het programma, tijd voor ontmoeting en ontspanning, en een gezamenlijke maaltijd. We hopen weer veel docenten Nederlands te ontmoeten, zowel uit het vo als het mbo. Ook andere belangstellenden van harte welkom!

  • Actieboek ter ere van 750 jaar Gouda

   Dit jaar bestaat Gouda, de stad van kaas en stroopwafels, 750 jaar. Maar wie Gouda zegt, zegt ook Driestar educatief. Driestar hogeschool is de leukste hogeschool van Gouda en menig (aanstaande) leraar heeft het ritje naar Gouda gemaakt voor een cursus of symposium van Driestar onderwijsadvies. Daar willen we jullie voor bedanken en daarom in dit 'verjaardagsjaar' ook een leuke actie van ons!

  • Gratis webinar 'Een eigen weg vinden'

   Op 8 februari organiseert het onderzoekscentrum van Driestar educatief het webinar ‘Een eigen weg vinden’. Tijdens dit webinar gaat Anne-Marije de Bruin-Wassinkmaat in op de bevindingen van haar promotieonderzoek naar de religieuze identiteitsontwikkeling van reformatorisch opgevoede jongvolwassenen. Iedereen die geïnteresseerd is in religieuze vorming en opvoeding van jongeren: van harte uitgenodigd!