Gedichtendag 14 januari 2019

Hoe zwaar is taal, wat weegt een woord? ‘Wilt u het halfom of mager?’ ‘Mag ’t ietsjes meer zijn?’ vraagt de slager. ‘Aan een stukje, of in plakjes?’

Poëzieweek
Met Gedichtendag gaat op 31 januari de Poëzieweek van start. Dit is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Poëzieliefhebbers organiseren deze week een grote diversiteit aan activiteiten

Poëzie en kinderen 
Zo’n week is een goede gelegenheid om poëzie onder de aandacht te brengen van kinderen. De posters en boekjes van Plint kunnen daarbij helpen. Laat kinderen ook eens woord en beeld bij elkaar brengen in een beeldgedicht of woordschilderij. Organiseer een dichtwedstrijd of doe mee met de landelijke dichtwedstrijd van Het Poëziepaleis (op deze website is ook lesmateriaal te downloaden). Laat zelf inspirerende zinnen of gedichten achter op deuren, muren, spiegels en in de schriften van de kinderen. Misschien organiseert jullie plaatselijke bibliotheek ook wel iets leuks deze week.

Dit zijn resultaten van kinderen die een workshop 'Kunst met woorden' volgden:

Naamloos-1.jpg Naamloos-2.jpg Naamloos-3.jpg
 Er ontstaan dan zomaar pareltjes van zinnen zoals 'Want heel eigenlijk verlangt hij ook wel naar stadse speklappen'.

Welkom
Wij hebben veel posters en boekjes van Plint te leen en heel veel dichtbundels. Welkom om een kijkje te komen nemen in onze mediatheek en/of catalogus.
Naamloos-4.jpg Naamloos-5.jpg Naamloos-6.jpg

Wat weegt een woord, hoe zwaar is taal?
‘Ik weet het niet’, verzucht de dichter
‘maar als mijn gedicht gemaakt is
voel ik mij wel stukken lichter.’

Meer nieuws

  • Reis mee!

   Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staat centraal.

  • Lzeen en shicrejvn is niet voor iereeden vezlafneksprend

   Wist je dat 1 op de 10 kinderen in Nederland het risico loopt op laaggeletterdheid? Deze week zet de Stichting Lezen en Schrijven zich in voor een geletterd Nederland.

  • Buiten schilderen

   Wist je dat verftubes hebben gezorgd voor een kentering in de kunstgeschiedenis? Niet alleen die tubes uiteraard, maar de uitvinding daarvan heeft wel een belangrijke rol gespeeld.

  • Buitengewoon belangrijk!

   Een gat in de lucht spring(touw)en, hutten bouwen, rennen, klauteren, verstoppen - buitenspelen maakt kinderen vrolijk en blij. Nog belangrijker: buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek.

  • De ideale wereld

   Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als je alles zou mogen bepalen? Met het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij sta je aan het roer van een nieuwe samenleving. Jouw team bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles wordt bevraagd. Het lot van de eilandbewoners ligt in jullie handen.