Doorontwikkeling leerlijnenpakket voor vrijescholen in ParnasSys 18 september 2017

Vanaf vorig jaar is er een leerlijnenpakket voor vrijescholen in ParnasSys beschikbaar. Dit pakket bevat leerdoelen voor de twee kleuterjaren en de onderbouw (klas 1 tot en met klas 6). De inhoud van dit leerlijnenpakket wordt regelmatig uitgebreid. Een update van de recente uitbreidingen.

De leerlijnen voor taal, die sinds september 2016 beschikbaar waren, zijn nu aangevuld met de bronnen waarin de aanboddoelen zijn beschreven. Bij de leerlijnen van rekenen is in de bronnen aangegeven wat doelen voor leerlingen met een uitstroomperspectief referentieniveau 1F zijn.  Daarnaast zijn er leerlijnen voor de zaakvakken aardrijkskunde, geschiedenis en heemkunde beschikbaar gekomen.  Voor de kleuterperiode zijn doelen voor de leergebieden sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek opgenomen. Bovengenoemde is vanaf augustus 2017 beschikbaar gekomen!

Versies van het leerlijnenpakket

Er zijn nu drie versies van het leerlijnenpakket:
  1. Vrijescholen totaalpakket: bevat alle beschikbare leergebieden, namelijk rekenen en taal met de bronnen die in augustus 2017 beschikbaar zijn gekomen, zaakvakken, sociaal-emotionele ontwikkeling, motoriek
  2. Vrijescholen zaakvakken, motoriek, seo: bevat de aanvullende leergebieden die in augustus 2017 beschikbaar zijn gekomen, namelijk de zaakvakken aardrijkskunde, geschiedenis en heemkunde en voor de kleuterperiode de leergebieden sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek
  3. Vrijescholen taal, rekenen: bevat de leergebieden rekenen en taal met de bronnen die in augustus 2017 beschikbaar zijn gekomen.

Informatie voor gebruikende scholen

Alle scholen die al werken met het leerlijnenpakket, hebben de hierboven genoemde versies gepubliceerd gekregen in hun ParnasSys-beheeromgeving.  Afhankelijk van je situatie zijn er de volgende mogelijkheden /afwegingen:
  • In het beheer van jullie ParnasSys-omgeving neem je het leerlijnenpakket waar je mee wilt gaan werken (opnieuw) over en koppel je dit pakket aan de betreffende leerlingen. Deactiveer eventuele oudere versies van het leerlijnenpakket (tip: herzie de naam eerst in ‘oud’). Let op: bij deze optie moet je de gescoorde resultaten opnieuw afvinken in het nieuwe leerlijnenpakket. Vraag daarom eerst het overzicht ‘streefplan leerling’ op van de leerlingen van wie er doelen gescoord zijn. Deze kun je dan opnieuw invoeren. 
  • Aanpassingen in het huidige pakket: Voeg zelf de laatste wijzigingen in jullie ParnasSys-beheeromgeving toe. Dit is een aantal uur werk! Het voordeel hiervan is dat gescoorde resultaten behouden blijven. Voor informatie en overzicht van de wijzigingen neem je contact op met: info.leerlijnen@driestar-educatief.nl. Ook als je dit door iemand anders wilt laten doen, kun je vrijblijvend contact opnemen met dit e-mailadres om de mogelijkheden te bespreken.  3. Werk verder met het huidige leerlijnenpakket en voer de gewijzigde gegevens op een later moment, bijvoorbeeld na toekomstige uitbreidingen, door.

Toekomstige uitbreidingen leerlijnen

 In het schooljaar 2017-2018 zal BVS de leerlijnen voor de overige zaakvakken (natuurkunde, mens-/dier-/plantkunde) herzien. Ook deze zullen vervolgens beschikbaar worden gesteld voor gebruikers van de leerlijnen voor vrijescholen in ParnasSys. De leerlijnen voor de kunstzinnige vakken, bewegingsonderwijs en Engels zullen naar verwachting in het schooljaar 2018-2019 beschikbaar komen.

Meer informatie over de inhoud van het leerlijnenpakket en het bijbehorende implementatietraject kan worden opgevraagd bij B. (Bertine) Haverhals, ParnasSys Academie of G. (Gerben) Deenen, BVS schooladvies.
 

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.