'De hbo-coach kan echt verschil maken binnen het team van Pedagogisch medewerkers' Geplaatst op 14 november 2018

In het voorjaar 2019 gaat de cursus tot hbo-coach van start. Laura Zwoferink, cursusleider: ‘Deze opleiding geeft pedagogisch medewerkers de mogelijkheid verder te groeien in hun vak en te specialiseren in de prachtige nieuwe functie van pedagogisch coach.’

Vanaf 1 januari 2019 is er in de kinderopvang een nieuwe wet van kracht. Pedagogisch medewerkers hebben recht op coaching door een pedagogisch coach. Elke organisatie moet  een hbo-coach in dienst hebben of inhuren. Laura Zwoferink: ‘De hbo-coach heeft oog voor de collega die worstelt met de vraag hoe ze dat ene kind met een ontwikkelingsachterstand uit haar groep net iets beter kan begeleiden. De pedagogisch medewerker is op haar beurt blij dat iemand met haar meekijkt en haar door middel van coachgesprekken helpt adequate actie te ondernemen.’

Laura vertelt verder aan de hand van een voorbeeld: ‘Neem bijvoorbeeld Anja en Hetty. Samen leiden zij een groep van zestien peuters. Het is een drukke groep met veel VVE-kinderen. Anja en Hetty vragen zich af hoe zij de VVE-kinderen meer aandacht kunnen geven binnen de groep. Zij komt observeren in de groep en op grond van haar bevindingen en die van de leidsters wordt er een goed  en haalbaar plan gemaakt. Anja en Hetty zijn erg blij met de tips van de coach. Zij kijkt, vanuit haar expertise, weer anders naar de groep en leert Anja en Hetty beter omgaan met de huidige situatie. Ondersteuning van de coach kan jouw team dus echt naar een hoger niveau tillen!’

Cursus tot hbo-coach

In het voorjaar 2019 biedt Driestar onderwijsadvies de cursus tot hbo-coach aan. Laura: ‘Deze opleiding geeft pedagogisch medewerkers de mogelijkheid verder te groeien in hun vak en te specialiseren in de prachtige nieuwe functie van pedagogisch coach. Als hbo-coach leer je op de juiste wijze gesprekken te voeren en hoe je als coach het beleid binnen jouw organisatie kunt versterken, verbeteren maar ook kunt waarborgen.
‘Ik vind het prachtig als mensen een schakel kunnen vormen binnen de organisatie om mensen te stimuleren en nóg beter worden in hun vak. Daarom heb ik er ontzettend veel zin in om deze cursus te leiden.’

Meer informatie over de cursus vind je op de cursuspagina. Voor vragen kun je contact opnemen met Laura Zwoferink.

Meer nieuws

  • Vacature toetsontwikkelaar voor TaalpuntNL

   Voor de herziening van methode TaalpuntNL is Driestar onderwijadvies op zoek naar een toetsontwikkelaar. Momenteel worden deel 4 BB, KB en GT/Mavo herzien. Herken jij je in onderstaande vacature? Solliciteer snel!

  • Waardenvorming moet antwoord zijn op beeldcultuur

   Wat we ook van de huidige cultuur vinden, we moeten onze jongeren leren om daarmee wijs en bewust om te gaan. Dat schrijft Sjaak Jacobse, onderwijsadviseur Mediawijsheid, in het Reformatorisch Dagblad.

  • Kijk het debat tussen Kees van der Staaij en Thierry Baudet live mee!

   Vuurwerk tijdens deze eerste ‘Nacht van Gouda’! We verwachten een spetterend debat tussen twee vooraanstaande politici: Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, en Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP. Kijk live mee via de livestream.

  • Breng het vak Engels op een hoger plan met de cursus coördinator Engels

   Er gaat weer een nieuwe cursus coördinator Engels van start! Tijdens vier cursus- en twee terugkomavonden adviseren onze onderwijsadviseurs je over de positie van Engels op jouw school. Misschien is jouw school al goed bezig. Misschien gebeurt er nog weinig. Deze kleinschalige cursus heeft oog en advies voor beide scholen.

  • ZIEN!vo goedgekeurd voor monitoring sociale veiligheid

   Scholen voor voortgezet onderwijs mogen vanaf het huidige schooljaar (2018-2019) de leerlingvragenlijst van ZIEN!vo gebruiken als monitoringsinstrument voor sociale veiligheid. De inspectie heeft daar toestemming voor gegeven. Dat is goed nieuws voor scholen die de lijst al gebruiken, en voor scholen die op zoek zijn naar een kwalitatief goede vragenlijst!