'De hbo-coach kan echt verschil maken binnen het team van Pedagogisch medewerkers' Geplaatst op 14 november 2018

In het voorjaar 2019 gaat de cursus tot hbo-coach van start. Laura Zwoferink, cursusleider: ‘Deze opleiding geeft pedagogisch medewerkers de mogelijkheid verder te groeien in hun vak en te specialiseren in de prachtige nieuwe functie van pedagogisch coach.’

Vanaf 1 januari 2019 is er in de kinderopvang een nieuwe wet van kracht. Pedagogisch medewerkers hebben recht op coaching door een pedagogisch coach. Elke organisatie moet  een hbo-coach in dienst hebben of inhuren. Laura Zwoferink: ‘De hbo-coach heeft oog voor de collega die worstelt met de vraag hoe ze dat ene kind met een ontwikkelingsachterstand uit haar groep net iets beter kan begeleiden. De pedagogisch medewerker is op haar beurt blij dat iemand met haar meekijkt en haar door middel van coachgesprekken helpt adequate actie te ondernemen.’

Laura vertelt verder aan de hand van een voorbeeld: ‘Neem bijvoorbeeld Anja en Hetty. Samen leiden zij een groep van zestien peuters. Het is een drukke groep met veel VVE-kinderen. Anja en Hetty vragen zich af hoe zij de VVE-kinderen meer aandacht kunnen geven binnen de groep. Zij komt observeren in de groep en op grond van haar bevindingen en die van de leidsters wordt er een goed  en haalbaar plan gemaakt. Anja en Hetty zijn erg blij met de tips van de coach. Zij kijkt, vanuit haar expertise, weer anders naar de groep en leert Anja en Hetty beter omgaan met de huidige situatie. Ondersteuning van de coach kan jouw team dus echt naar een hoger niveau tillen!’

Cursus tot hbo-coach

In het voorjaar 2019 biedt Driestar onderwijsadvies de cursus tot hbo-coach aan. Laura: ‘Deze opleiding geeft pedagogisch medewerkers de mogelijkheid verder te groeien in hun vak en te specialiseren in de prachtige nieuwe functie van pedagogisch coach. Als hbo-coach leer je op de juiste wijze gesprekken te voeren en hoe je als coach het beleid binnen jouw organisatie kunt versterken, verbeteren maar ook kunt waarborgen.
‘Ik vind het prachtig als mensen een schakel kunnen vormen binnen de organisatie om mensen te stimuleren en nóg beter worden in hun vak. Daarom heb ik er ontzettend veel zin in om deze cursus te leiden.’

Meer informatie over de cursus vind je op de cursuspagina. Voor vragen kun je contact opnemen met Laura Zwoferink.

Meer nieuws

  • Jufs in spe snuffelen tussen de tweedehandsjurken

   In het kader van duurzaamheid organiseerde de duurzaamheidscommissie van Driestar hogeschool onlangs een kledingruil: Swap, don't shop is het motto.

  • Terugblik ParnasSys Academiedag 2019

   Vorige week, op woensdag 18 april was de jaarlijkse ParnasSys Academiedag (voorheen ‘symposium Verder met ParnasSys’) weer in Gouda.

  • Aan wie geef jij 'Kikker is kikker'?

   Wie kent hem niet: Kikker van Max Velthuijs. Tijdens de leesbevorderingscampagne Geef een prentenboek cadeau is de klassieker Kikker is kikker te koop voor maar €2 en kun je het boek ook doneren voor een goed doel.

  • Samen met het jonge kind

   Kleuters kunnen jou geweldig nadoen, dus geef ze iets geweldigs om na te doen. Hoe we op een gewone lesdag mooie dingen leerden.

  • Meer door minder. De boodschap van een nieuwe lector.

   De installatie van Piet Murre tot lector ‘Schoolvakken en didactiek’ op donderdagmiddag 11 april 2019 is ingebed in een symposium met mensen uit het primair en voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Mooi, want daar gaat het om: Piet wil vanuit het onderzoekscentrum een bijdrage aan de praktijk leveren.