De boodschap van een kleuter die slakken kapottrapt 17 april 2018

Een bomvolle congreszaal op 28 maart jl.! 200 onderwijscollega’s waren deze dag in Gouda voor het symposium Het jonge kind van Driestar onderwijsadvies en KOC Diensten. Een terugblik in woord en beeld.

Hanneke Poot, kinderfysiotherapeute, psychomotorisch remedial teacher en docente, staat met de deelnemers op boeiende, interactieve wijze stil bij de voorwaarden die voor een kind nodig zijn om te ontwikkelen. In de eerste vijf minuten staan alle deelnemers al boven op hun stoel! Zo kan iedereen ervaren dat hoe hoger je je bevindt, hoe meer spanning je ervaart. Het advies van Hanneke Poot: “Laat jonge kinderen veel op de grond spelen.”Later op de morgen kwam daar het advies van staand spelen bij: “Wees zuinig op de zand- en watertafels!” Op de grond zitten/liggen en ook het staan voorkomt overprikkeling.

Lang-zaam tem-po

Poot onderstreept het grote belang van voldoende rust en slaap voor kleuters. Ook is het belangrijk dat wel als leerkrachten en lang-zaam tem-po hanteren: geef ze tijd om te luisteren en tijd om te reageren!
 
Poot vertelt verder over de sociale en emotionele ontwikkeling van kleuters. Haar tip: laat kleuters in het leren om samen te spelen in tweetallen spelen, waarbij ze (denk aan de speeltuin-wip!) “in elkaars beweging komen”.
In het gedrag van kinderen ligt een boodschap, zegt Poot. Het is belangrijk naar het kind de emotie te noemen die je opmerkt. Daarnaast kan in het gedrag van kinderen ook imitatie liggen. Ze noemt het aansprekende voorbeeld van een kleuter die na een buitenactiviteit met slakken diverse slakken kapot trapte. Crimineel gedrag, boosheid, frustratie, onderpresteren? Nee, papa nadoen die in de eigen tuin op deze manier slakken dood maakte …

Het goede voorbeeld

Poot wijst ten slotte op het belang van het geven van het goede voorbeeld aan kinderen. “Dat maakt je baan tegelijkertijd ook pittig.” Ze steekt de aanwezigen een hart onder de riem, ook als er soms minder makkelijke momenten zijn: “Je bent professional. Blijf in je vak staan!”
 
Na de lezing zorgt een interactief moment voor mooie gesprekken. De deelnemers reageren op diverse vragen en stellingen. Na de lunch zijn er twee workshoprondes waarin vanuit diverse invalshoeken wordt stilgestaan bij de onderwijspraktijk van alledag, zoals jongensgedrag, groepsvorming, schilderen met kleuters, ICT en brein- en bewegingsontwikkeling.
 
Uit de evaluaties en ook uit contacten met deelnemers blijkt dat het symposium positief ontvangen is. Het is fijn te merken dat de dag in een behoefte voorziet! Volgend jaar hopen we het symposium weer te organiseren. We houden je op de hoogte!












Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".