Coaching, gericht op het mens zijn - daarmee kom je verder 5 december 2016

De kwaliteit in de kinderopvang krijgt weer een boost. Iedere pedagogische medewerker krijgt recht op coaching. Volgens het akkoord innovatie en kwaliteit kinderopvang moet de professionaliteit van de pm’ers serieuzer genomen worden.

Dit schrijft orthopedagoog Sanne Bosmans op Kinderopvangtotaal. Graag brengen we deze blog onder jullie aandacht.

De pedagogische kwaliteit is bepalend voor het succes in de praktijk. Maar waarop en hoe moet er dan gecoacht worden? Vervolgens geeft ze heel mooi aan welke manier van coachen het meeste effect heeft. En dat is eigenlijk geen verrassing. Een sensitieve houding van de coach  met de juiste responsiviteit, dát werkt. En dat werkt door, pedagogisch medewerkers nemen deze houding over en gaan de kinderen ook met meer empathie benaderen. Bosmans zegt hierover: De grote mate van empathie, openheid, de kunst om echt te verbinden, is nodig voor de ontwikkeling van kinderen. Dit geldt net zozeer voor ons als volwassenen. Eerst moeten we een relatie aangaan om een autonoom persoon te worden. Als ik dit kind of deze persoon was, wat zou ik dan vinden, voelen, denken, doen? Het gaat om elkaar echt begrijpen. Opvoeden is zoveel meer dan vaardigheden aanleren, het is mensen-mens zijn. Het gaat om echte verbinding maken.

Dit raakt de kern van ons werk: mens zijn en vandaaruit een antenne hebben naar de collega’s, de ouders en de kinderen. De ander aanvoelen en daarop reageren. Hiervoor is het nodig om vanuit rust ons werk te doen, als leidinggevende, als coach en als pedagogisch medewerker.


Lees hier verder.

Sanne Bosmans is orthopedagoog bij Forsa.

Meer nieuws