Boekenweek: een boekopdracht cadeau 2 juni 2021

Menig docent Nederlands zal in deze verlate Boekenweek het lezen extra stimuleren. Iedereen is wel doordrongen van de noodzaak, maar er is niet altijd tijd voor bijzondere activiteiten. Een mooie kant-en-klare les helpt daarbij.


Lvo-student Petra Kater-van Es (docent op het VLC Amersfoort) ontwierp een mooie les bij Erik of het klein insectenboek voor de website www.boekenopdracht.nl. Zij bewerkte hoofdstuk 7 uit het bekende boek van Godfried Bomans tot een theaterleestekst. Theaterlezen is een mooie werkvorm: leerlingen lezen hun tekst in een specifieke rol. Deze tekst oefenen zij van tevoren, zodat ze goed én mooi kunnen voorlezen: in een passend tempo, met een goed volume, met pauzes op het goede moment. Ze moeten dus niet alleen aandacht hebben voor de inhoud, maar ook voor de manier waarop het verhaal geschreven is: voor de afzonderlijke woorden, de woordgroepen en de zinnen. Dan blijkt dat de interpunctie onmisbaar is. Bovendien moeten ze zich richten op het publiek: maak ik contact en komt mijn tekst goed over?

Theaterlezen

Theaterlezen komt in het primair onderwijs veel voor. Dan wordt het vooral gebruikt om zwakke lezers een succeservaring op te laten doen. Door het oefenen gaat het lezen bijna altijd goed, wat zelfvertrouwen en plezier geeft. Maar voor oudere leerlingen en volwassenen is het niet minder geschikt. Een valkuil is dat er veel aandacht gaat naar de omgeving, dat er daadwerkelijk theater van wordt gemaakt. Bezig zijn met decors en rekwisieten vinden leerlingen meestal leuker dan oefenen met goed en mooi lezen, maar dat is met theaterlezen niet de bedoeling. Het gaat niet om een toneelstuk, maar om voordrachtslezen.

Leestekst

De leestekst gaat over vlinderliefde. Leerlingen maken kennis met een mooi literair werk (in de hoop dat ze het héle verhaal in een van de vele verschijningvormen ook tot zich nemen), ze leren over vlinders en verwonderen zich over de natuur, ze oefenen met goed voorlezen, moeten samenwerken en leren vrij voor de groep te staan.

Petra heeft een uitstekende keuze gemaakt door juist deze tekst te bewerken: uit een klassieker die je kunt lezen, luisteren en kijken, koos zij een hoofdstuk over de liefde. En aangezien vlinders soms net mensen zijn, voelen tieners zich aangesproken.
 
De leestekst kun je hier downloaden. Hij is ook te vinden op www.boekenopdracht.nl voor docenten met een account. Zij hebben toegang tot meerdere klassikale lessen. Docenten die een account willen aanvragen, kunnen een e-mail sturen naar info@boekenopdracht.nl.
 
Meer informatie over theaterlezen:
Knuttel, E. (2013). Lezen over lezen - Applaus voor jou! Handleiding theaterlezen voor onderwijs, logopedie- en dyslexiepraktijk. Dordrecht: De Inktvis.

Meer nieuws

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw". 

    • Hermeneutiek en homiletiek bij William Perkins

      “William Perkins (1558 – 1602) staat bekend als de ‘vader’ van het Engelse puritanisme die een enorme invloed heeft op theologie en spiritualiteit in de Engelstalige wereld en in West-Europa. Zijn hermeneutiek is klassiek-calvinistisch,” vertelt prof. Baars over William Perkins.