Boekenopdracht Boekenweek voor jongeren 16 september 2021

Rond de Boekenweek van jongeren (17-26 september) kan een bericht over jeugdliteratuur natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig wordt op alle VO-scholen steeds meer gelezen. Dat dat hard nodig is, weet iedereen. Een groeiend aantal docenten maakt gebruik van de website www.boekenopdracht.nl, een initiatief van de CVHO en Driestar educatief.

Op de website worden boeken aangeboden die op een of andere manier boeiend zijn voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs: ze zijn geschikt om over na te denken, leerlingen te vormen, burgerschap te promoten, creatief mee aan de slag te gaan, enzovoorts. Na het lezen maken de leerlingen opdrachten, die ontworpen zijn op basis van moderne didactiek, namelijk die van De Leescyclus. Op de website staat een filmpje met uitleg daarover.

Kapitaal

BoekenOpdracht werkt samen met de nieuwe taalmethode Kapitaal. Aan de website BoekenOpdracht wordt achter de schermen hard gewerkt, zowel door medewerkers van de taalmethode als door studenten van de lerarenopleiding voorgezet onderwijs Nederlands. Derdejaarsstudenten ontwerpen voor de website opdrachten bij jeugdboeken, als onderdeel van het curriculum. Dit moeten opdrachten zijn die de inhoud van het betreffende boek uitbuiten. Door hun medewerking kunnen we een weliswaar niet heel grote, maar wel structurele bijdrage aan de uitbouw van BoekenOpdracht garanderen.

Gratis account

De website is open voor iedereen, maar voor docenten die een (gratis) account hebben, biedt de site meer mogelijkheden. Na inloggen krijgen ze toegang tot  een aantal complete lessen. Ook kunnen zij de achtergrondinformatie lezen. Mocht er bovendien iets op te merken zijn over het taalgebruik in het boek of over een inhoudelijk kwestie die mogelijk niet overeenkomt met de identiteit van de school, dan wordt dat als achtergrondinformatie opgenomen. Zo kunnen docenten bekijken of en hoe zij een boek willen gebruiken.

Burgerschap

Verschillende boeken hebben een linkje met burgerschap, zoals bijvoorbeeld De andere weg van Mireille Geus, Ik had een vriend in Gaza Van Valerie Zenatti, Hoe mooi wit ik ben van Dolf Verroen, Misschien morgen van Patricia McCormick. Door deze boeken voor te lezen of te laten lezen vormen taal/lezen en burgerschap een mooie combinatie.
 
Voor een account kunnen docenten mailen naar info@boekenopdracht.nl.

Meer nieuws

  • Als stuurman ben je onderdeel van de bemanning

   “In een adbij is de abt degene aan wie meer is toevertrouwd en aan wie meer mag worden opgevorderd,” vertelde Wil Derkse tijdens de masterclass Lessen uit de Benedictijnse stuurmanskunst. “Maar hij hoeft het niet alleen te doen. Als stuurman ben je onderdeel van de bemanning en hoef je niet alles te kunnen.”

  • Zonder gids geen doel – save the date

   Binnenkort verschijnt Gidsen, een christelijke schoolpedagogiek. Op het jaarlijkse symposium Christelijk leraarschap van Driestar educatief besteden we aandacht aan het gedachtegoed van Gidsen, omdat we denken dat het verschijnen van Gidsen een belangrijk moment voor het onderwijs is. Save the date dus: woensdagmiddag 26 januari 2022 in de St. Janskerk te Gouda.

  • Nieuw dyslexieprotocol – de belangrijkste veranderingen op een rij

   Je hebt het vast al wel gehoord: per 1 januari 2022 gaat het nieuwe protocol 3.0 van het NKD (Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie) in!

  • Nieuwe uitgave Leeslamp-serie

   ‘Gevaar in de bergen’, geschreven door Bert Wiersema is het nieuwe deeltje in de serie ‘de Leeslamp’. Het betreft hier een leesboek, dat spannend is, maar met een laag AVI-niveau, speciaal geschreven voor de moeilijk lezende of dyslectische leerling.

  • Gezocht: onderwijsinnovators met liefde voor taal

   Denk jij wel eens aan het verbeteren van het taalonderwijs op je school maar weet je niet goed hoe? En zoek je naar manieren om je collega’s ook enthousiast te maken voor taalbeleid? Dan past de post-hbo-opleiding Taalcoördinator bij jou. We starten in januari 2022 met een nieuwe groep.