Boekbespreking: ‘Voorkom (ernstige) rekenproblemen’ 22 september 2016

Het boekje Voorkom (ernstige) rekenproblemen is verschenen in de boekenreeks TIB van het tijdschrift voor interne begeleiders. Het bevat aanraders, tips en tools. Wat zijn dat allemaal en hebben we er wat aan? Hieronder vind je een aantal beelden, die bij het lezen van het boek bovenkwamen en die we graag doorgeven.

Een eerste beeld 

De auteur Ceciel Borghouts beschrijft in een zevental hoofdstukken even zoveel onderwerpen (‘aanraders’) waarvan ze in de praktijk zag dat leerkrachten bij de rekenlessen daar vaak steken laten vallen. Ze beschrijft steeds de problematiek van het onderwerp en illustreert die uitvoerig met tal van praktijkvoorbeelden. Daarbij geeft ze vele tips. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een ‘tool’. Een tool is een lijstje tips voor observeren of handelen. 

Een tweede beeld 

Bij het lezen van de eerste hoofdstukken krijg je het gevoel dat je een super excellente reken-leerkracht moet zijn. En ook dat je dat nooit in je eentje kan, maar wel met het gehele team. Op dat laatste hamert de auteur dan ook geregeld. 

Een derde beeld 

Veel van wat de auteur beschrijft, centreert zich rond de betekenisverlening en begripsvorming van het rekenen. Daarbij speelt het drieslagmodel een cruciale rol. In vrijwel elk hoofdstuk keren deze zaken op één of andere manier terug. 

Een vierde beeld 

Bij het lezen bemerk je bij jezelf dat er een omslag in je denken gaat plaats vinden èn al meer moet gáán plaatsvinden. De auteur geeft zoveel wezenlijke dingen door waarbij je niet eerder hebt stil gestaan, maar waarvan je bij het lezen zegt: ‘Oh ja, natúúrlijk, dat ik daar nooit eerder aan gedacht heb’. 

Een vijfde beeld 

Je gaat bij en na het lezen van het boekje geheel anders tegen je rekenmethode aankijken: moet ik die wel blijven gebruiken zoals ik die tot nog toe gebruikte? Nee dus, maar hoe dan wel om tot een optimaal effectief gebruik ervan te komen? Daarvoor staan weliswaar tal van aanzetten te lezen, maar je blijft met de vraag zitten: gaat me dat wel op de goede manier lukken? Om die reden heeft Driestar Educatief een aanbod voor je beschikbaar om ervoor te zorgen dat de tools uit het boek ook daadwerkelijk en op de goede manier ingevoerd worden bij jou in de klas en op jouw school. 

Enkele mini-voorbeelden uit het boek 

Is het nodig alle opgaven te maken om het les- of blokdoel te halen, vraagt de auteur zich af. Nee (en dat is vaak het geval)? Schrappen dan. Het tegenovergestelde? Verbeter de opgaven (is meer dan eens nodig) of breid ze uit.
 
Bloktoetsen zeggen vaak veel te weinig over het wèrkelijk al of niet bereikt hebben van de blokdoelen. Wat je dan moet doen? We zijn geneigd te zeggen: schaf het boekje aan bij uitgeverij Instondo voor € 22,50 (ISBN 978 94 91725 50 0) of leen het boek in onze mediatheek, lees het zelf en vraag ons om begeleiding bij de invoering.
 

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".