Begin met een gedicht - ook online! 21 januari 2021

Ook in deze tijd van online lesgeven is het prima mogelijk om een les met een gedicht te beginnen. Je hebt dan een kort, maar mooi gezamenlijk moment met je klas. Het voorlezen kun je uitbreiden met een opdrachtje.Lieve woorden

“Komen in dit boek geen vloeken voor of grove woorden?” Een herkenbare vraag. Dichter Hans Hagen leert ons de andere kant: lieve woorden in plaats van schelden. Hans Hagen, die samen met zijn vrouw Monique verschillende gedichtenbundels heeft gemaakt, heeft recent een mooie folder op zijn website geplaatst. Daarin geeft hij bij elk van zijn bundels een lesidee. Op bladzijde 3 vertelt hij dat dichters altijd naar woorden zoeken. Hij daagt de kinderen uit zelf woorden te bedenken; lieve woorden, het omgekeerde van schelden.

Dichters in spé 

 Als je regelmatig poëzie in de klas (laat) lezen en de kinderen leert spelen met rijm, ritme, grappige woorden, kunnen ze al jong ontdekken hoe leuk, verrassend en vermakelijk taal kan zijn. Je hoeft daarvoor geen speciale affiniteit met poëzie te hebben of dichterlijk begaafd te zijn. Gewoon beginnen; met de gedichten en ideeën van Hans Hagen bijvoorbeeld. Maar kijk ook eens op de website Raadgedicht. Laat de kinderen maar nadenken en proberen welk woord uit het gedicht weggelaten is.  En je kunt wel eens verrast staan als je kinderen zelf poëzie laat schrijven. Op elke school zitten dichters in spe, het is aan jou als leerkracht om hen te stimuleren. Veel poëzieplezier!

Meer nieuws

  • Lectoraatsdag - live uitzending

   Het Protestants Centrum voor Godsdienstig Vormingsonderwijs (PC GVO) begint een lectoraat in samenwerking met Driestar educatief. Op 29 september vindt de aftrap plaats. We vieren dat er een lectoraat is ingericht voor PC GVO en Dr. Jan van Doleweerd wordt geïnstalleerd als lector.

  • Zet het vast in je agenda: de Mediawijsheidschallenge 2021

   Vloggers, mediamijders, Insta-fanaten: ze zitten allemaal in je klas. En allemaal hebben ze een gezond portie mediawijsheid nodig. Want hoe voorkom je identiteitsfraude, welke informatie weet Google van jou en wat zijn cookies? Ontdek de mediawijsheid van je klas tijdens de jaarlijkse Mediawijsheidschallenge die start in de Week van de Mediawijsheid!

  • 'A sense of community' binnen het schoolteam

   Stel je binnen je team weleens de vraag: ‘Willen jullie even meekijken. Hoe kan ik het beste inspelen op de vraag van leerling Hidde?’ De sfeer binnen je team moet veilig zijn om zo’n vraag te durven stellen. Je laat er immers mee zien dat je je minder competent voelt. Veiligheid biedt ruimte om te benoemen dat je je handelingsverlegen voelt en hulp nodig hebt.

  • Boekenopdracht Boekenweek voor jongeren

   Rond de Boekenweek van jongeren (17-26 september) kan een bericht over jeugdliteratuur natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig wordt op alle VO-scholen steeds meer gelezen. Dat dat hard nodig is, weet iedereen. Een groeiend aantal docenten maakt gebruik van de website www.boekenopdracht.nl, een initiatief van de CVHO en Driestar educatief.

  • ‘Gidsen’ daagt uit tot goed gesprek over christelijke schoolpedagogiek

   Geen onbetwistbare onderwijsdogmatiek, maar een ‘open schoolpedagogiek’ hebben dr. Bram de Muynck en dr. Bram Kunz willen schrijven. Met Gidsen hopen ze ‘heel nadrukkelijk’ een goed gesprek te beginnen over het waartoe van christelijk onderwijs anno nu. ‘Met vakgenoten vanuit eigen kring, maar ook met collega’s van buiten.’