Begin je nieuwe schooljaar waardevol! 2 juli 2020

Ooit ontdekt dat elke les die je geeft iets te maken heeft met een Bijbelse waarde? Mooi om dat deze zomervakantie eens te laten bezinken. Ontdek hier hoe waardenonderwijs jou kan helpen bij het vormgeven van de christelijke les.

Bij Waardenonderwijs laat je de waarden die op een natuurlijke manier linken aan je les schitteren in het lokaal en ga je concreet met de leerlingen aan de slag om die te oefenen. Om dat te bereiken is er een didactiek met zes werkvormen opgesteld waardoor de leerling echt moet oefenen met de waarde.

Waardenvol onderwijzen

Hoe oefen je met je leerlingen om geduld en zelfbeheersing te hebben in deze coronatijd? En hoe leren jullie om vergevingsgezindheid en naastenliefde te laten zien in het lokaal? Dit en meer komt langs in het traject waardenvol onderwijzen dat Driestar onderwijsadvies aanbiedt. Tijdens twee praktische en interactieve bijeenkomsten (online of fysiek) leer je als team het concept waardenonderwijs kennen. Waardenonderwijs is daarbij een tool die helpt om praktisch bezig te zijn rond de persoonsvorming van jezelf en de leerlingen.
Start parallel daaraan jullie eigen leertraject als school, waarbij de nadruk ligt op het verrijken en uitdragen van ieders persoonlijke waarden en op het praktisch maken van de schoolwaarden. Via intervisiemomenten krijgt het leertraject het karakter dat past bij een groots thema als persoonsvorming: ik vorm me, jij vormt je, wij worden gevormd.

Ben je benieuwd naar of heb je juist al ideeën voor een leertraject op jullie school rond persoonsvorming en waardenonderwijs? Neem contact op met Henrieke Hoogendijk. Er is nog ruimte om in september of oktober de introductiebijeenkomst te plannen.

Inspiratie voor elke dag

Het boek Van toegevoegde waarde is een inspiratieboek over waardenonderwijs. Acht burgerschapswaarden worden hierin vanuit de Bijbel en vanuit de samenleving belicht. Leerkrachten van verschillende basisscholen hebben er praktische lessen bij ontworpen die te koppelen zijn aan dagelijkse methode-lessen. “Elke dag doelen halen, is natuurlijk heel belangrijk. Maar elke dag dingen meegeven voor het leven – dat is pas echt heel waardevol”, zegt Jolien Both erover. De leerkracht van de Verhoeff-Rollmanschool in Bodegraven gaf haar gymles een herontwerp vanuit de waarde ‘naastenliefde’ voor in het boek.
 
Het boek is in de webwinkel van Driestar educatief te bestellen.

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".