Basis GGZ op de school 7 februari 2018

Voor het jaar 2018 hebben we weer veel jeugdhulpcontracten met gemeenten af mogen sluiten voor EED en basis GGZ. Zeker in de basis GGZ zijn er een aantal zorgregio’s bijgekomen waar het voorheen nog niet mogelijk was om deze trajecten aan te bieden op de scholen. Daar zijn we dankbaar voor!

Wellicht ben je al bekend met onze dyslexiezorg en leerlingenzorg in het kader van passend onderwijs. Graag vertellen wij je meer over onze basis GGZ, omdat dit mogelijk interessant is voor leerlingen op je school.
 
Basis GGZ is een behandeling voor lichte tot matige psychische problemen. Orthopedagogen van Driestar educatief bieden deze behandeling aan kinderen en jongeren die bijvoorbeeld te maken hebben met depressiviteit, ernstige vormen van (faal)angst of agressie of bij wie ADHD of een Autisme Spectrum Stoornis is vastgesteld. Vaak is er bij deze leerlingen al het een en ander geprobeerd, binnen de school en in het gezin, zoals een sova-training of extra begeleiding tijdens de lessen. Wanneer de problematiek aanblijft en er een vermoeden is dat er een psychische oorzaak is kan een gemeente een beschikking afgeven voor een basis GGZ traject. Deze zorg valt onder de jeugdwet en wordt zodoende gefinancierd door de gemeente waarin de leerling woonachtig is. 

Veel scholen en ouders zien voordelen om dit traject op de school te laten plaatsvinden. Een behandeling op de school maakt de drempel tot het aanvragen van zorg lager vanwege de vertrouwde omgeving, zowel voor ouders als voor het kind/de jongere. Dit zorgt ervoor dat hulp tijdig geboden kan worden. Daarbij helpt het dat de orthopedagoog van Driestar educatief (soms) al bekend is op de school. De leerling en de andere kinderen van de klas weten dan ook 'hij gaat even praten bij de juf van Driestar', in plaats van 'hij is naar een psycholoog'. Dit maakt het voor het kind en de omgeving minder beladen en spannend en er is een minimaal verlies aan lestijd voor het kind.
 
Tot slot is er een groot voordeel dat, wanneer de ouders dit toestaan, school meegenomen kan worden in de behandeling. Door beide contexten van het kind mee te nemen kunnen we zorgen voor een uniforme aanpak bij de begeleiding van de leerling, dat geeft rust en helderheid voor alle partijen en zorgt ervoor dat leerkracht en ouders ook na de behandeling eenvoudig (met dezelfde beelden en informatie) kunnen blijven afstemmen.
 
In 2018 zijn wij gecontracteerd voor basis GGZ in de volgende zorgregio’s:
Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem, BAR-gemeenten, Foodvalley, Haaglanden, Holland-Rijnland, Ijsselland, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel, Midden-Holland, Midden-IJssel-Oost-Veluwe, Noord-Veluwe, Centraal Gelderland, Rivierenland, Twente, Utrecht-West, West-Brabant-Oost, Zaltbommel en Maasdriel, Zeeland, Zuid-Holland-Zuid, Zuid-Oost-Utrecht

Meer informatie

Als je meer informatie wilt over basis GGZ, wilt weten in welke zorgregio jouw school zich bevindt of wilt weten hoe een dergelijk traject aan te vragen is bij je plaatselijke gemeente, laat het ons dan weten.
 
Meer informatie over basis GGZ kun je vinden op onze pagina

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.