Als stuurman ben je onderdeel van de bemanning 2 december 2021

“In een adbij is de abt degene aan wie meer is toevertrouwd en aan wie meer mag worden opgevorderd,” vertelde Wil Derkse tijdens de masterclass Lessen uit de Benedictijnse stuurmanskunst. “Maar hij hoeft het niet alleen te doen. Als stuurman ben je onderdeel van de bemanning en hoef je niet alles te kunnen.”

Ook als schoolleider sta je er niet alleen voor maar ben je vooral de dienende leider die de verschillende talenten in je team weet te benutten. Het was een van de lessen tijdens de masterclass Benedictijnse stuurmanskunst, die Driestar onderwijsadvies begin november organiseerde. Thea de Mots, onderwijsadviseur en coach: “Benedictijnse stuurmanskunst biedt een gereedschapskist met bruikbare instrumenten voor leiderschap in alle weersomstandigheden. Het was fijn om tijdens de masterclass de gangbare modellen en theorieën even los te laten en ons te laten inspireren vanuit de Benedictijnse spiritualiteit.”

Wie je zelf bent

De lessen van Wil Derkse zijn dicht bij de praktijk, waardoor je er ook voor je eigen werk echt iets aan hebt. Hij zegt rake dingen, die je tot nadenken stemmen en geeft handvatten om op je eigen leiderschap te reflecteren en dit te herijken aan je ideaal. Thea: “Een van die lessen was voor mij dat je als leider (en coach) moet bedenken wie je zelf bent. Vanuit die stevigheid ga je niet heersen, maar dienen, en alleen zó kun je je collega’s inspireren en motiveren voor hun eigen werk.”

Ongewisse context

Tijdens de masterclass diepte Wil Derkse de metafoor van de stuurmanskunst verder uit. “Stuurmanskunst is in de scheepvaart altijd vereist, ook bij goede weersomstandigheden, maar zeker in zwaar weer. En zo is het ook met leiderschap in organisaties. In crisissituaties, zowel kleine als grootschalige in de wijdere samenleving, is soms een andere koers nodig, die past bij de stormachtige en ongewisse context. En dat kan zomaar een heel goede richting zijn. Dan kan een crisis ook kansen bieden.”

Gesigneerd boek

“De masterclass was naast inhoudelijk sterk ook erg gezellig”, vertelt Thea. “Ik zag tijdens de maaltijd goede ontmoeting en uitwisseling ontstaan. En natuurlijk vonden de deelnemers het fijn om na afloop het boek van Wil Derkse, Benedictijnse stuurmanskunst, al dan niet gesigneerd mee naar huis te nemen.”

Volgende masterclass

In het voorjaar van 2022 hopen we opnieuw een masterclass te organiseren met Wil Derkse. Houd onze website in de gaten of meld je hieronder aan als je daarvan op de hoogte gebracht wilt worden.

Voer beveiligingscode in:
 Security code

Meer nieuws

  • Ontwikkeling handreikingen ‘Lesgeven in christelijk perspectief’

   Binnen het lectoraat ‘Schoolvakken en didactiek vanuit christelijk perspectief’ is gestart met de ontwikkeling van handreikingen die gebruikt kunnen worden bij seculiere lesboeken. Dit project bouwt voort op de notitie ‘Leermiddelen’ die de gezamenlijke scholen voor reformatorisch voortgezet onderwijs met Driestar educatief hebben geschreven.

  • Met elkaar in gesprek over kindermishandeling

   Praten over kindermishandeling is moeilijk. Omdat je twijfelt of je het wel goed ziet, omdat je niet weet hoe je het gesprek moet aangaan, omdat je de relatie met ouder(s) en kind goed wilt houden, omdat je je afvraagt of dit het juiste moment is. Maandag begint de Week tegen Kindermishandeling, met dit jaar als thema ‘Praat met elkaar’. Lees de tips in dit artikel.

  • De christelijke vakles: een masterclass die je les van kleur laat veranderen

   In de afgelopen periode hebben op SG Pieter Zandt verschillende docenten onder de bezielende leiding van Piet Murre (lector Schoolvakken en didactiek vanuit christelijk perspectief bij Driestar educatief) een masterclass over ‘de christelijke vakles’ gevolgd. Hoe ziet zo’n masterclass eruit en wat vinden docenten ervan?

  • Methode Wonderlijk gemaakt voorziet in behoefte

   Bijna 200 scholen zijn binnen één jaar tijd overgegaan op de nieuwste versie van Wonderlijk gemaakt. Deze methode over seksuele vorming vanuit een christelijke levensvisie voorziet daarmee duidelijk in behoefte. We zijn blij dat veel scholen aan het werk gaan met de belangrijkste boodschap van Wonderlijk gemaakt: dat elk kind er mag zijn, ongeacht wat hij of zij voelt, meemaakt of doet, vanuit het geloof dat elk kind is geschapen door God de Schepper.

  • Terugblik schoolleidersdag 2022: ontwikkel je visie, begin bij jezelf

   Op 7 oktober organiseerden de VGS, VBSO/KOC en Driestar onderwijsadvies de jaarlijkse schoolleidersdag. De opkomst en de betrokkenheid waren groot. De dag stond in het teken van visiegericht leiderschap. Er was door de dag heen veel gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Lees het verslag en bekijk de foto's als een korte terugblik.