Als stuurman ben je onderdeel van de bemanning 2 december 2021

“In een adbij is de abt degene aan wie meer is toevertrouwd en aan wie meer mag worden opgevorderd,” vertelde Wil Derkse tijdens de masterclass Lessen uit de Benedictijnse stuurmanskunst. “Maar hij hoeft het niet alleen te doen. Als stuurman ben je onderdeel van de bemanning en hoef je niet alles te kunnen.”

Ook als schoolleider sta je er niet alleen voor maar ben je vooral de dienende leider die de verschillende talenten in je team weet te benutten. Het was een van de lessen tijdens de masterclass Benedictijnse stuurmanskunst, die Driestar onderwijsadvies begin november organiseerde. Thea de Mots, onderwijsadviseur en coach: “Benedictijnse stuurmanskunst biedt een gereedschapskist met bruikbare instrumenten voor leiderschap in alle weersomstandigheden. Het was fijn om tijdens de masterclass de gangbare modellen en theorieën even los te laten en ons te laten inspireren vanuit de Benedictijnse spiritualiteit.”

Wie je zelf bent

De lessen van Wil Derkse zijn dicht bij de praktijk, waardoor je er ook voor je eigen werk echt iets aan hebt. Hij zegt rake dingen, die je tot nadenken stemmen en geeft handvatten om op je eigen leiderschap te reflecteren en dit te herijken aan je ideaal. Thea: “Een van die lessen was voor mij dat je als leider (en coach) moet bedenken wie je zelf bent. Vanuit die stevigheid ga je niet heersen, maar dienen, en alleen zó kun je je collega’s inspireren en motiveren voor hun eigen werk.”

Ongewisse context

Tijdens de masterclass diepte Wil Derkse de metafoor van de stuurmanskunst verder uit. “Stuurmanskunst is in de scheepvaart altijd vereist, ook bij goede weersomstandigheden, maar zeker in zwaar weer. En zo is het ook met leiderschap in organisaties. In crisissituaties, zowel kleine als grootschalige in de wijdere samenleving, is soms een andere koers nodig, die past bij de stormachtige en ongewisse context. En dat kan zomaar een heel goede richting zijn. Dan kan een crisis ook kansen bieden.”

Gesigneerd boek

“De masterclass was naast inhoudelijk sterk ook erg gezellig”, vertelt Thea. “Ik zag tijdens de maaltijd goede ontmoeting en uitwisseling ontstaan. En natuurlijk vonden de deelnemers het fijn om na afloop het boek van Wil Derkse, Benedictijnse stuurmanskunst, al dan niet gesigneerd mee naar huis te nemen.”

Volgende masterclass

In het voorjaar van 2022 hopen we opnieuw een masterclass te organiseren met Wil Derkse. Houd onze website in de gaten of meld je hieronder aan als je daarvan op de hoogte gebracht wilt worden.

Voer beveiligingscode in:
 Security code

Meer nieuws

  • Nieuw: cursus Dyslexiespecialist 3.0

   Schrijf je in voor de vernieuwde cursus Dyslexiespecialist 3.0! Maak kennis met het nieuwe dyslexieprotocol 3.0 en blijf up-to-date van de laatste ontwikkelingen van dyslexie. Meld je nog snel aan voor de cursus van 15 februari!

  • 'Alle kinderen houden van geschiedenis'

   In het DRS magazine met het thema 'Gedenken' wordt geschiedenisdocent Ton van der Schans geïnterviewd. Op school krijgt herdenken expliciet een plaats door het vak geschiedenis. Wat is nu de kern van dat vak en hoe is het verleden herdenken juist voor christenen betekenisvol?

  • Studiemiddag jeugdliteratuur - welkom!

   Op 18 maart duiken we met de leraren Nederlands weer een dag lang in de jeugdliteratuur. Samen denken we daarover na op een sfeervolle locatie. Zoals altijd staan er leerzame lezingen op het programma, tijd voor ontmoeting en ontspanning, en een gezamenlijke maaltijd. We hopen weer veel docenten Nederlands te ontmoeten, zowel uit het vo als het mbo. Ook andere belangstellenden van harte welkom!

  • Actieboek ter ere van 750 jaar Gouda

   Dit jaar bestaat Gouda, de stad van kaas en stroopwafels, 750 jaar. Maar wie Gouda zegt, zegt ook Driestar educatief. Driestar hogeschool is de leukste hogeschool van Gouda en menig (aanstaande) leraar heeft het ritje naar Gouda gemaakt voor een cursus of symposium van Driestar onderwijsadvies. Daar willen we jullie voor bedanken en daarom in dit 'verjaardagsjaar' ook een leuke actie van ons!

  • Gratis webinar 'Een eigen weg vinden'

   Op 8 februari organiseert het onderzoekscentrum van Driestar educatief het webinar ‘Een eigen weg vinden’. Tijdens dit webinar gaat Anne-Marije de Bruin-Wassinkmaat in op de bevindingen van haar promotieonderzoek naar de religieuze identiteitsontwikkeling van reformatorisch opgevoede jongvolwassenen. Iedereen die geïnteresseerd is in religieuze vorming en opvoeding van jongeren: van harte uitgenodigd!