7 ideeën voor een week seksuele vorming 7 oktober 2020

In deze landelijke Week van de Opvoeding geeft gezinspedagoog Elly van der Gouwe alle opvoeders een digitale bemoediging. Vanuit haar nieuwe kinderboek Wonderlijk en waardevol reikt ze zeven gespreksonderwerpen aan, voor elke dag van de week één. Doen jullie mee?

Sta eens een weekje extra stil bij relationele en seksuele vorming en neem in je gezin iedere dag bewust tijd voor deze gesprekjes.

Zeven onderwerpen voor zeven dagen in de week 

  1. Zondag: Lees psalm 139 samen door en verwonder je over de Schepper. Wat betekent het dat God jou kent vanaf het allereerste begin en nog steeds in wat je dagelijks doet?
  2. Maandag: Start de schoolweek met een extra knuffel voor je kinderen vandaag. Laat ze zelf voelen dat ze gekend en geliefd zijn. Zeg je ook ‘ik hou van jou’?
  3. Dinsdag: Je kinderen spelen vast met klasgenoten of buurkinderen. Vriendschap is waardevol. Hoe starten ze vriendschappen en hoe blijf je een goede vriend(in)? 
  4. Woensdag: Kennen je kinderen al het verschil tussen ja- en neegevoel? Dat wat blij maakt en leuk is (jagevoel) en dat wat bang, boos of verdrietig maakt (neegevoel). Van wie vinden ze een knuffel fijn en van wie niet?
  5. Donderdag: Al eens gehad over goede en foute plaatjes in boeken, filmpjes, websites of social media? Een goed moment om eens te doen! En wat kun je adviseren als ze toch wat fouts zien? Klik het weg, vertel er over en ga iets anders doen.
  6. Vrijdag: Vertel je kinderen eens hoe je verkering gekregen hebt. Gegarandeerd vragen ze door en levert het mooie gesprekken over relaties op. Daar kun je het weekend mee in! 
  7. Zaterdag: Tijd genoeg om STOP te oefenen met woorden en handen. Hoe klinkt stop het duidelijkst? Is dat fluisterend, met harde stem, omlaag kijkend, ineengedoken of met een ferme hand vooruit? En hoe reageer je op STOP? Laat STOP weer een duidelijk signaal zijn in huis.

Nieuw kinderboek: Wonderlijk en waardevol

Dit lastige opvoedingsthema ‘relaties en seksualiteit’ heeft Elly van der Gouwe heel behapbaar in een aantrekkelijk kinderboek beschreven: Wonderlijk en waardevol. Als kinderen dit kleurrijke boek samen met een betrokken volwassene doorbladeren, levert het vele grappige en waardevolle gesprekjes op. Dit pakkende boek moet elk gezin en elke school binnen handbereik hebben! 
 
De mooi gevormde informatieblokjes, duidelijke tekeningen, handige checklistjes en praktische oefeningen maken het boek voor zowel denkers als doeners interessant. Hoewel het gericht is op lezers van ongeveer 8 jaar, vinden kleuters het bere-interessant om doorheen te bladeren en kun je ook met je 13-jarige nog een goed gesprek voeren over bijvoorbeeld goede en foute plaatjes en pornografie. Een moeder reageert: ‘Dat je bij foute plaatjes je hersenen weer schoon kunt spoelen, dat had mijn zoon even nodig.’
 
En opvoeders: kijk zelf ook even in die spiegel op de voorkant van het boek. Je bent wonderlijk gemaakt en waardevol!

Op school ook!

En voor de opvoeders op school: welke rol in dagelijkse vorming nemen jullie? Neem dit bericht gerust op in een nieuwsbericht naar de ouders van jullie school en werk samen aan relationele en seksuele vorming.
 
In de klas heb je ze dan geen hele week, maar je hebt  met bovenstaande tips vast weer ideeën voor jouw dagen voor de klas. Blader even in de methode Wonderlijk gemaakt. Grijp je kans om jouw opgroeiende leerlingen positief te vormen!

Meer informatie?

Bestel het boek in de webwinkel. Neem voor een ouderavond of webinar naar aanleiding van het boek contact op met Elly van der Gouwe.
 

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.