7 ideeën voor een week seksuele vorming 7 oktober 2020

In deze landelijke Week van de Opvoeding geeft gezinspedagoog Elly van der Gouwe alle opvoeders een digitale bemoediging. Vanuit haar nieuwe kinderboek Wonderlijk en waardevol reikt ze zeven gespreksonderwerpen aan, voor elke dag van de week één. Doen jullie mee?

Sta eens een weekje extra stil bij relationele en seksuele vorming en neem in je gezin iedere dag bewust tijd voor deze gesprekjes.

Zeven onderwerpen voor zeven dagen in de week 

 1. Zondag: Lees psalm 139 samen door en verwonder je over de Schepper. Wat betekent het dat God jou kent vanaf het allereerste begin en nog steeds in wat je dagelijks doet?
 2. Maandag: Start de schoolweek met een extra knuffel voor je kinderen vandaag. Laat ze zelf voelen dat ze gekend en geliefd zijn. Zeg je ook ‘ik hou van jou’?
 3. Dinsdag: Je kinderen spelen vast met klasgenoten of buurkinderen. Vriendschap is waardevol. Hoe starten ze vriendschappen en hoe blijf je een goede vriend(in)? 
 4. Woensdag: Kennen je kinderen al het verschil tussen ja- en neegevoel? Dat wat blij maakt en leuk is (jagevoel) en dat wat bang, boos of verdrietig maakt (neegevoel). Van wie vinden ze een knuffel fijn en van wie niet?
 5. Donderdag: Al eens gehad over goede en foute plaatjes in boeken, filmpjes, websites of social media? Een goed moment om eens te doen! En wat kun je adviseren als ze toch wat fouts zien? Klik het weg, vertel er over en ga iets anders doen.
 6. Vrijdag: Vertel je kinderen eens hoe je verkering gekregen hebt. Gegarandeerd vragen ze door en levert het mooie gesprekken over relaties op. Daar kun je het weekend mee in! 
 7. Zaterdag: Tijd genoeg om STOP te oefenen met woorden en handen. Hoe klinkt stop het duidelijkst? Is dat fluisterend, met harde stem, omlaag kijkend, ineengedoken of met een ferme hand vooruit? En hoe reageer je op STOP? Laat STOP weer een duidelijk signaal zijn in huis.

Nieuw kinderboek: Wonderlijk en waardevol

Dit lastige opvoedingsthema ‘relaties en seksualiteit’ heeft Elly van der Gouwe heel behapbaar in een aantrekkelijk kinderboek beschreven: Wonderlijk en waardevol. Als kinderen dit kleurrijke boek samen met een betrokken volwassene doorbladeren, levert het vele grappige en waardevolle gesprekjes op. Dit pakkende boek moet elk gezin en elke school binnen handbereik hebben! 
 
De mooi gevormde informatieblokjes, duidelijke tekeningen, handige checklistjes en praktische oefeningen maken het boek voor zowel denkers als doeners interessant. Hoewel het gericht is op lezers van ongeveer 8 jaar, vinden kleuters het bere-interessant om doorheen te bladeren en kun je ook met je 13-jarige nog een goed gesprek voeren over bijvoorbeeld goede en foute plaatjes en pornografie. Een moeder reageert: ‘Dat je bij foute plaatjes je hersenen weer schoon kunt spoelen, dat had mijn zoon even nodig.’
 
En opvoeders: kijk zelf ook even in die spiegel op de voorkant van het boek. Je bent wonderlijk gemaakt en waardevol!

Op school ook!

En voor de opvoeders op school: welke rol in dagelijkse vorming nemen jullie? Neem dit bericht gerust op in een nieuwsbericht naar de ouders van jullie school en werk samen aan relationele en seksuele vorming.
 
In de klas heb je ze dan geen hele week, maar je hebt  met bovenstaande tips vast weer ideeën voor jouw dagen voor de klas. Blader even in de methode Wonderlijk gemaakt. Grijp je kans om jouw opgroeiende leerlingen positief te vormen!

Meer informatie?

Bestel het boek in de webwinkel. Neem voor een ouderavond of webinar naar aanleiding van het boek contact op met Elly van der Gouwe.
 

Meer nieuws

  • Post-hbo-opleiding hoogbegaafdheid: Kinderen echt zien en begeleiden in hun ontwikkeling

   Wil je meer weten over de (hoog)begaafde leerling? Wil je de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen in je school naar een hoger plan trekken? Dan is onze post-hbo-opleiding hoogbegaafdheid iets voor jou!

  • VACATURE: Opleidingsdocent/projectleider (1,0 fte)

   Vind jij het een uitdaging om een nieuw terrein van onderwijs te verkennen en te ontwikkelen? Binnen Driestar educatief starten wij een pilot rondom het thema oudere kind. Wij zoeken iemand die als projectleider betrokken wil zijn bij het ontwikkelen en uitvoeren van deze pilot. Deze pilot wordt uitgevoerd met studenten van de pabo en de lerarenopleiding voortgezet onderwijs in samenwerking met het werkveld.

  • Burgerschapswet: uitstel, maar geen afstel

   Kort geleden stond het nieuwe wetsvoorstel burgerschapsonderwijs op de agenda van de Tweede Kamer. Omdat de coronacrisis de aandacht van de kamer opeiste, is de geplande bespreking uitgesteld. Voor de scholen is het belangrijk te beseffen dat uitstel geen afstel betekent. Invoering van de uitgebreide verplichting tot het geven van burgerschapsonderwijs staat nog steeds gepland voor augustus 2021. Hoe bereidt jouw school zich daarop voor?

  • Geloven in lesgeven

   Binnenkort verschijnt 'Geloven in lesgeven, didactiek als christelijke praktijk'. Dit boek is een belangrijke impuls voor het gesprek over christelijk onderwijs. Het helpt leraren op een andere manier naar hun didactische praktijk te kijken, zodat de christelijke identiteit het onderwijs nog sterker doortrekt.

  • Update: coronabeleid Driestar educatief

   De omstandigheden rond het coronavirus wisselen voortdurend. Op deze plek lees je een overzicht van de meest recente maatregelen van Driestar educatief, die erop gericht zijn verspreiding van het virus tegen te gaan en gezondheid van collega’s, studenten en bezoekers maximaal te waarborgen.