24 juni: minisymposium TaalpuntNL 9 mei 2019

Docenten Nederlands, auteurs en vakdidactici ontmoeten elkaar op het minisymposium op 24 juni bij Driestar educatief. Met elkaar vieren we 25 jaar methodeontwikkeling en denken we na over ons vak waar we zoveel plezier aan beleven.


Hans Hulshof

Hans Hulshof is de gastspreker op het minisymposium. Hij stimuleert met zijn presentatie onze gedachten en plannen voor aantrekkelijk taalonderwijs. Hieronder lees je waar hij de kansen ziet.

d200x250.png

Nederlands met inhoud: de kracht van taalkunde

Het is slecht gesteld met het imago van het schoolvak Nederlands, dat een inhoudsloos vaardigheidsvak is geworden. Gelukkig krijgt de eigen inhoud van het vak de laatste tijd steeds meer aandacht. Krachtige kennis over taal op basis van een goede relatie tussen schoolvak en vakwetenschap kan daaraan bijdragen in de vorm van onderwijs waarbij vakmatig denken leidend is. Kennis als fundament van goed onderwijs helpt de leerling te analyseren, te verklaren en te begrijpen, en dat is iets anders dan 'gezondverstandskennis'.

Hoe kan de taalkundige kant van het vak (zoals in TaalpuntNL Taal over taal, Woordenschat, Grammatica) inhoudelijk meer samenhang krijgen? Dat lijkt wenselijk in het kader van de doorlopende leerlijn.
Na een persoonlijke terugblik zal worden ingegaan op de recente perspectiefgerichte benadering met een toespitsing op de vaste verbindingen (uitdrukkingen) zoals die door de constructiegrammatica worden bestudeerd. Zo kan het stijlonderwijs een nieuwe impuls krijgen bij het behandelen van idioom. Ook wordt kort ingegaan op recent onderzoek naar grammaticaonderwijs.

In al de nieuwe onderwijsplannen is Nederlands met inhoud een actueel thema (bewuste geletterdheid, big ideas, grote opdrachten) en dat komt redelijk overeen met mijn pleidooi voor, en uitwerking van, taalkundige onderwerpen in didactisch materiaal de afgelopen vijfenveertig jaar.

Aanmelden

Wil jij aanwezig zijn bij dit minisymposium? Meld je dan hier aan.

Hans Hulshof is neerlandicus, taalkundige en emeritus hoogleraar Didactiek van het Nederlands, in het bijzonder in het voortgezet onderwijs, aan de Universiteit Leiden.
 
Enkele recente publicaties:
  • H. Hulshof, E. Kwakernaak & F. Wilhelm, Geschiedenis van het talenonderwijs in Nederland. Onderwijs in de moderne talen van 1500 tot heden (Groningen, 2015).
  • F. Janssen, H. Hulshof & K. van Veen, Uitdagend gedifferentieerd vakonderwijs. Praktisch gereedschap om je onderwijsrepertoire te blijven uitbreiden (Leiden/Groningen, 2016).
  • F. Janssen, H. Hulshof & K. van Veen, Wat is echt de moeite waard om te onderwijzen? Een perspectiefgerichte benadering (Leiden/Groningen, 2019).
  • H. Hulshof, 'Omzien in verwondering: examenprogramma's Nederlands als beoogde vernieuwingsprocessen vanaf de jaren zeventig'. Levende Talen Magazine (april 2019).

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.