(Voor)leestips van Janneke de Jong: kennen je leerlingen deze boeken al? 7 oktober 2021

Vooral tijdens de eerste maanden van de coronacrisis grepen veel mensen vaker naar een boek. Docent Nederlands Janneke de Jong rook een kans en deelde wekelijks in haar blogs de prachtigste boekentips en zo nu en dan een lesidee. Van klassiek prentenboek tot recent luisterboek: doe hier inspiratie op!

Nu de Kinderboekenweek weer van start is gegaan is de timing ideaal om weer wat inspiratie op te doen! Bekijk de leestips hieronder:

 1. Leestip 1. Frederick van Leo Lionni
 2. Leestip 2. Prentenboeken van Leo Lionni en een Lionni-adept
 3. Leestip 3. Elske, Frank en Anne: boeken over de Tweede Wereldoorlog
 4. Leestip 4. Ondergedoken als Anne Frank van Marcel Prins en Henk Steenhuis
 5. Leestip 5. Het fortuin van Fausto van Oliver Jeffers
 6. Leestip 6. Het huis aan het meer van Thomas Harding
 7. Leestip 7. Boeken over jongeren die het leven ontwijken
 8. Leestip 8: De omhelzing
 9. Leestip 9: Een laatste leestip – én ideeën om lezen te stimuleren

Meer nieuws

  • Gratis webinar 'Met Kohnstamm op zoek naar innerlijke vrede binnen opvoeding en onderwijs'

   Het bereiken van innerlijke vrede als opvoedingsdoel is nu niet bepaald het eerste waar je als opvoeder of leraar aan denkt. Toch stelde de beroemde Nederlandse pedagoog Philipp Abraham Kohnstamm (1875-1951) zo’n 100 jaar geleden al dat opvoeding hier op gericht zou moeten zijn: innerlijke vrede bereiken door het luisteren naar de stem van het geweten en het worden van een ongeëvenaarde persoonlijkheid. Wat bedoelde hij hier mee? En waar is het op gebaseerd?

  • Benedictijnse stuurmanskunst: Unieke masterclass met Wil Derkse

   Op 11 november 2021 organiseert het team Leiderschap en coaching een unieke masterclass met filosoof Wil Derkse waar we met lessen uit de Benedictijnse spiritualiteit aan de slag gaan doen en het toepassen op (ons) leiderschap.

  • Belangrijk: laatste subsidieronde Wonderlijk gemaakt geopend!

   Via gezondeschool.nl kunnen scholen sinds 4 oktober 2021 meedoen aan een nieuwe ronde 'Stimuleringsregeling Gezonde relaties en seksualiteit'. Omdat Wonderlijk gemaakt Basis een 'Erkende interventie' is, komt de aanschaf ervan in aanmerking voor subsidie via deze regeling.

  • Kinderboeken en grove taal

   Het boek dat bekroond is met de Gouden Griffel kan van de Bond tegen vloeken ook goud krijgen voor het taalgebruik: Gozert van Pieter Koolwijk bevat volgens het recent gepubliceerde juryrapport geen grove taal.

  • Boekentips van onze mediatheek

   De Kinderboekenweek is hét moment om inspiratie op te doen voor nieuwe, actuele voorleesboeken. Misschien weet je niet waar je moet beginnen. Daarom geeft onze mediatheek een aantal boekentips die je bij ons kunt lenen.