Word jij (hoog)begaafdheidsspecialist? 2 maart 2021 Door M. (Martine) Blonk

“Als maar één persoon had gezegd dat het niet gek was dat ik zo denk of niet raar is hoe ik doe, dat had mij heel erg geholpen!” De woorden van een tienermeisje die terugblikt op haar schoolperiode nu ze na een lange zoektocht heeft ontdekt wie ze is.

Verschillende obstakels moest ze over voor ze meer begrip kreeg voor zichzelf: ze is (hoog)begaafd. En dat zegt niet alleen wat je bent (cognitief) maar ook wie je bent, het zijnsluik, zoals Tessa Kieboom dat noemt. Voor (hoog)begaafde leerlingen is werken vanuit relatie en begrip hebben voor wie ze zijn van groot belang, ook als ze zichzelf nog niet begrijpen.

Aansluiten bij onderwijsbehoeften

Wil jij in jouw team die ene persoon zijn die begrijpt hoe het brein van een (hoog)begaafd persoon werkt en aan kunnen sluiten bij de onderwijsbehoeften van deze doelgroep? Meld je dan aan voor de post-hbo-opleiding (Hoog)begaafdheid en differentiatie bij Driestar onderwijsadvies en word (hoog)begaafdheidsspecialist.

De opleiding

Tijdens de opleiding ontwikkel je onder andere een kritische houding ten opzicht van visies, handelingen en attitudes op het gebied van (hoog)begaafdheid. Ook kijken we naar jouw rol als specialist (hoog)begaafdheid in de school. Hoe kan je er zorg voor dragen dat de kennis die jij je eigen hebt gemaakt tijdens de opleiding een breder draagvlak krijgt binnen de school? Een mooie combinatie van theorie en praktijk.

Een van de deelnemers verwoordt haar ervaring als volgt:

“De opleiding ervaar ik positief. Er is veel ruimte voor overleg en begeleiding. Van de lessen word ik enthousiast. Ik zie mogelijkheden om het toe te passen in de praktijk. Kinderen echt zien en begeleiden in hun ontwikkeling, met als doel dat kinderen hun gekregen talenten positief inzetten. Dat is de opleiding specialist hoogbegaafdheid”.

Meer informatie

Deze opleiding is geregistreerd bij Hoogbegaafdheid & Differentiatie van Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland. Je ontvangt hiervan een diploma. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op de site voor meer informatie of neem contact met ons op.