What's next? Verder met Engels in de basisschool Geplaatst op 8 november 2017 Door Diana Geurts, onderwijsadviseur Engels

"Hoe gaan we nu verder als jij hier stopt?", vraagt de directeur van de school waar ik een nascholingscursus Engels verzorg. Een goede vraag, want natuurlijk willen we dat de school verder komt met het goede Engelse lessen, ook als ik de deur achter me dichttrek.

Op dinsdagmiddag stap ik de basisschool binnen om de nascholingscursus Engels te verzorgen voor het hele schoolteam. We gaan vanmiddag weer enthousiast aan de slag met didactiek en de eigen Engelse taalvaardigheid.

Nieuwe cursus coördinator Engels

Bij de deur word ik begroet door de schooldirecteur en samen praten we verder over de ingezette route van vvto Engels binnen de school. De directeur zit met een aantal vragen: "Hoe gaan we nu verder als jij hier stopt met de nascholingscursus? Hoe houd ik het Engels binnen het team op peil en hoe kan ik het hele team verder op weg helpen op de ingeslagen route van vvto Engels?"
Een van de eisen die gesteld worden is het aanstellen van een coördinator Engels. Sinds kort biedt Driestar onderwijsadvies de cursus Coördinator Engels binnen het primair onderwijs aan. De toekomstige coördinator wordt voorbereid en toegerust in de taak om de school verder te helpen op het gebied van vvto.

Inhoud van de cursus

Binnen deze cursus gaan we onder andere in op vragen rondom visieontwikkeling op Engels, landelijke ontwikkelingen rond vvto, doorlopende leerlijnen en de borging van de kwaliteit en veranderprocessen binnen het team. Wij bieden tools aan om Engels binnen de school en het schoolteam een plaats te geven.
Tijdens de cursus zijn verschillende scholen aanwezig. Dit biedt een groot voordeel. Onderlinge uitwisseling van ervaringen op het gebied van Engels is een groot pluspunt. Daarnaast telt de cursus ook mee in de urenregistratie van het Lerarenregister.

Aanstellen van een coördinator binnen jouw school

Na elke cursusavond gaan de cursisten aan de slag met het opstellen van een concreet plan rond het besproken onderwerp. Juist dit concrete plan helpt je om de stof eigen te maken, maar ook dient het als handvat om je taak als coördinator goed vorm te kunnen geven.
Maar welke stappen moet de school nemen voordat de coördinator Engels op jouw school aan de slag kan gaan? Ik adviseer de directeur in kwestie om de volgende stappen te nemen:
  • Kijk binnen het schoolteam wie de rol als coördinator Engels op zich gaat nemen en faciliteer hem/haar met de daarvoor staande uren en een toereikend budget.
  • Geef je op voor deze cursus als (oriënterend) directeur of als (aanstaand) coördinator Engels.
  • Ga na afloop van de cursus aan de slag met de opgedane kennis en met een concreet plan. Betrek het team erbij zodat de school klaar is voor alle komende ontwikkelingen op het gebied van Engels.
Na een goed gesprek stap ik het klaslokaal binnen waar het hele team klaar op mij wacht om de laatste nascholingsles Engels te volgen. De laatste cursus weliswaar, maar gelukkig genoeg stof tot verder ontwikkelen van goede Engelse lessen voor de kinderen.

Ga voor meer informatie en aanmelding naar onze cursuspagina coördinator Engels.