Well done, Gijsbert! 9 juli 2020 Door Francisca van Es

Francisca van Es werkt als secretaresse bij een internationaal opererend softwarebedrijf. In het cursusjaar 2019-2020 volgde ze met groot enthousiasme de Cambridge FCE-cursus. Lees hier hoe ze deze cursus heeft ervaren.

Ik zag de aankondiging van de cursus Cambridge FCE (B2-niveeau) vorig jaar op LinkedIn. Het sprak me aan; een jaar eerder had een van mijn directeuren dezelfde cursus gevolgd. Volgens hem zou het ook wel iets voor mij zijn.

Engelssprekende klanten en collega’s

Ik werk bij GDK Software B.V., een softwarebedrijf met vestigingen in Papendrecht en Petts Wood, Londen. Op mijn werk heb ik dagelijks contact met Engelssprekende klanten en collega’s. Ik was altijd goed in talen en mijn Engels was dan ook niet heel slecht, maar heel zeker voelde ik me er niet over. Vooral de grammatica vond ik lastig en mijn woordenschat was niet heel groot. Omdat ik wel graag professioneel mijn werk wil doen, had ik eerder al eens een priv√©training van een dagdeel gehad waarin ik in vogelvlucht wat handige tips kreeg. Toch was dat voor mijn gevoel nog niet genoeg.

Aanvulling op mijn cv

De Cambridgecursus bij Driestar onderwijsadvies zou me ongeveer 2,5 uur per week kosten. Dat deed me wel even twijfelen, maar het vooruitzicht van een officieel examen en een certificaat als bewijs van meer kennis en taalvaardigheid gaf de doorslag. Niet dat ik nu van plan ben om weg te gaan bij mijn huidige werkgever, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Bij veel bedrijven is goede beheersing van het Engels een must en daarom is dit een mooie aanvulling op mijn cv. Een andere reden om voor Driestar onderwijsadvies te kiezen is de christelijke identiteit. Als medecursisten en trainers deelden we onze normen en waarden en dat was fijn.

Enthousiaste trainer

En zo startte ik in september met de eerste les. Ik zat in een klas met dertien anderen, mannen en vrouwen. Als 35-jarige was ik een van de jongsten, sommige medecursisten hadden al bijna de pensioenleeftijd. Echt tof, zo’n combinatie van mensen! De cursus werd gegeven door Gijsbert van Dam, een leuke en enthousiaste trainer met overduidelijk jarenlange leservaring. Vanaf het begin af aan wist hij ons te boeien met zijn gevarieerde lessen. Meestal begonnen we met onze woordenschat aan de hand van Follow Up, daarna oefenden we onze spreekvaardigheid. Vervolgens was de grammatica aan de beurt. Na de pauze gingen we verder met lezen, schrijven en luisteren.

Woordenschat vergroot

Gijsbert had altijd tijd tekort: hij had zo veel te vertellen, en gaf ons veel ruimte om vragen te stellen en ging daar dan uitgebreid op in. Tijdens de lessen bespraken we het boek ‘The boy in the striped pyjamas’ van John Boyne. We hebben ook nog om de beurt een presentatie van tien minuten gegeven voor de klas. Heel spannend, maar ook zo goed om te doen. Na de presentatie kreeg je opbouwende feedback van Gijsbert, wat je echt helpt bij je spreekvaardigheid. Regelmatig kregen we een toets. Het leren kostte me thuis veel tijd, dat gaat niet meer zo makkelijk als vroeger. Maar mijn woordenschat is enorm vergroot! In november ben ik geslaagd voor mijn examen waarvan 3 onderdelen (lezen, luisteren en spreken) op C1 niveau. Ik ben dus trotse bezitter van het B2 certificaat!

Zekerder in communicatie

Ik vond het een pittige maar ook ontzettend leuke cursus. Soms was ik er wel heel druk mee, maar door voor mezelf maximaal twee avonden per week te reserveren voor Engels, kon ik de andere avonden met een boek op de bank zitten. Ik zou de cursus zo weer volgen, het heeft me veel opgeleverd. Ik ben nu zo veel zekerder in mijn Engelse communicatie. Met dank aan de aanstekelijke manier waarop Gijsbert de training gaf. Well done, Gijsbert!

De Cambridgecursus start weer in september. Meer informatie? Klik hier!