Week van het Jonge Kind: 13 tot 17 april 2020 16 april 2020 Door I.G. (Ilse) Polhuijs

Dit jaar is de Week van het Jonge Kind uniek: alle kinderen zijn vooral veel thuis. Daarom geeft onderwijsadviseur Ilse Polhuijs dit keer tips aan ouders voor het thuisonderwijs aan jonge kinderen, binnen én buiten.

Wat zijn voor jou typisch lentegeluiden? Voor mij zijn dat zingende vogeltjes en spelende kinderen. Maar juist dat laatste geluid horen we in deze bijzondere tijd van sociale distantie bijna niet. Toch wil ik ook dit jaar in aanloop naar de Week van het Jonge aandacht vragen voor het belang van een goede begeleiding bij de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 6 jaar. Wat kan met peuters en kleuters nog wel nu we vanwege corona niet naar school kunnen en afstand van elkaar moeten houden?

Mooiste deurmat

Scholen geven prachtige speeltips aan ouders. Ideeën om kleuters thuis vooral spelend te laten leren. Kleuters krijgen van hun leerkrachten bijvoorbeeld de opdracht om thuis te zoeken naar materialen in en om het huis die met een bepaalde letter beginnen. Ze mogen de schoenen in huis van groot naar klein zetten. Of ze gaan buiten aan de slag om met stoepkrijt aan het begin van het tuinpad de mooiste deurmat van de straat te tekenen. Het is dan helemaal super als ze dat ook bij de oudere en eenzame buurvrouw doen.
 
Spelen is leren
Met andere woorden: kleuters leren door spel en dát verbinden ze aan andere gebieden waarop ze zich ontwikkelen. ‘Mijn spelen is leren, mijn leren is spelen. En waarom zou mij dan het leren vervelen?’ schreef Hieronymus van Alphen ruim driehonderd jaar geleden ook al. Als ouder is het intussen wel goed om je bewust te zijn van de verschillende deelgebieden waarop je kind al spelend leert. Hierbij denk ik aan spel, motoriek, rekenen, taal en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Buiten bewegen

Rekenen en motoriek zijn heel goed te combineren in spelletjes voor jonge kinderen. Denk aan telspelletjes als springend de tegels in de achtertuin voor en achteruit tellen. Met een bal in een wasmand, emmer of doos gooien, of verschillende lege plastic flessen omgooien. Als je die verschillende spellen in een rij achter elkaar zet en er punten aan verbindt, kun je in het gezin een heuse wedstrijd spelen. Een ander rekenidee is om kinderen tegenstellingen te laten zoeken in de natuur of in huis: wat is hoog en wat is laag, groot en klein, dik en dun, zwaar en licht? Ook spel en beweging kun je thuis goed combineren: is er buiten ruimte om een tent of een winkeltje te bouwen onder de tuintafel? Kortom: laat het jonge kind lekker spelen en je kunt moeiteloos verschillende ontwikkelingsgebieden aandacht te geven.

Fijn in huis

En als ze dan rozig weer binnen komen, gebruik een leeg tekenschrift om van elke dag een kleine tekening te maken. Een dagboek van dit bijzondere voorjaar 2020.
En tot slot, pak met elkaar een boek. De kinderen zullen zich deze periode altijd blijven herinneren. Hoe fijn is het dan als ze terugdenken aan een tijd die bijzonder omdat het ook fijn was in huis. Samen met papa of mama of een grote broer of zus elke dag op de bank een stuk lezen uit een mooi voorleesboek.