Verder leren: welke stap ga jij zetten? 1 juni 2021

Als professional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Het ontdekken en verder ontwikkelen van de talenten die jij gekregen hebt houdt je fris en betrokken bij je vak en zorgt voor blijvende energie voor je werk. In deze blog ontdek jij hoe je de volgende stap in je persoonlijke ontwikkeling kunt zetten.

Rekening houden met veel factoren

Meer dan ooit moet je als leraar steeds nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Dat komt door de toenemende complexiteit van je werkomgeving. Als de context verandert, vraagt dat wat van jou en het team waarin je werkt. Denk aan de toenemende hoeveelheid leerlingen die speciale aandacht nodig hebben vanwege afwijkend gedrag of cognitieve beperkingen. Aan mondige ouders en de overheid die nauwkeurig kijkt naar de kwaliteit van het onderwijs, of de impact van de coronacrisis waar we mee te maken hebben en het online leren. Daarnaast heb je te maken met de cultuur op de school waar je werkt en de onderwijsvisie waarmee de school zich onderscheidt van andere. Veel leraren vinden het een uitdaging om met al deze factoren rekening te houden in de praktijk van hun werk. 

Unieke ontwikkeling

Zoals je iedere leerling op een persoonlijke manier behandelt en passend onderwijs probeert te bieden, mag je ook naar jezelf kijken als unieke persoon met een eigen ontwikkeling.

Wie ben jij, welke stap wil je zetten en hoe kun jij verder groeien, passend in de context van jouw school? Wij willen jou helpen de talenten van de kinderen in je klas en die van de collega’s in je team tot groei en bloei te brengen. Daarvoor ga je zelf aan de slag met waar je goed in bent, op de plek waar je werkt. Dat kun je individueel doen, maar ook als team of samen met collega’s van andere scholen die dezelfde ontwikkelbehoefte hebben. 

Persoonlijk leiderschap

Kennis, kunde en karakter. Om die drie aspecten draait het bij jouw ontwikkeling.
  • Studeren door een goed boek te lezen of colleges te volgen geeft een sterke basis (kennis).
  • Vervolgens ga je er in de praktijk mee aan de slag, ga je vlieguren maken en vaardigheden toevoegen (kunde).
  • Behalve deze twee belangrijke elementen bij jouw ontwikkeling gaat het ook om je persoonlijkheid (karakter): wie je bent voor de klas en welke kwaliteiten je hebt.
Als je op deze manier aandacht geeft aan jezelf ben je bezig met persoonlijk leiderschap: je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces. En tegelijkertijd hoef je dat niet alleen te doen, maar leer je met je collega’s of medestudenten in de post-hbo-opleiding, werkplaats of master van je keuze. 

Wat is jouw leervraag?

Een cursus, een werkplaats of een opleiding… wat past bij jou? Bel gerust eens om daarover door te praten. We gaan dan samen op zoek naar wat jouw leervraag is en wat je nodig hebt bij de kennis en ervaring die je al hebt. Een groot deel van onze scholingen is ook geregistreerd bij registerleraar.nl. Neem eens een kijkje op verder-leren.nl voor de mogelijkheden. 
 
Thea de Mots is coach en adviseur bij Driestar onderwijsadvies. Neem voor meer informatie contact op via  w.demots@driestar-educatief.nl of 0182-540336.