Stop, knuffelen en foute plaatjes 2 juli 2020 Door P.M. (Elly) van der Gouwe

“Wanneer komt dan precies die zaadlozing?” “Ik wist niet dat er foute plaatjes waren.” “Knuffelen doen we toch niet in coronatijd!” “Mam, doe nog eens zielig stop?” Het boek ‘Wonderlijk en waardevol’ levert zo veel mooie gesprekken op! Ook iets voor jouw gezin?

Er zijn veel boekjes over relaties en seksualiteit voor kleuters, en voor de leeftijd vanaf tien jaar. Maar juist voor de nieuwsgierige achtjarigen, die openstaan voor informatie en inzichten van ouders was er nog niets passends. Daarom ben ik ben ontzettend blij dat het boek Wonderlijk en waardevol er is, al is het maar voor ons eigen gezin. Dit boek heb ik geschreven en bedacht, omdat ik het zelf miste als moeder.

Prachtige leeftijd

Seksuele vorming al rond acht jaar? Ja! Veel ouders hebben mij tijdens ouderavonden horen zeggen dat juist de leeftijd van acht jaar een prachtige leeftijd is om veel te delen over relaties en seksualiteit, en om je kind weerbaar te maken voor verdachte of schadelijke situaties. Het helpt als daar dan ook een compleet boek voor is. Dit boek geeft vanuit een positieve christelijke visie veel informatie aan kinderen van ongeveer acht jaar. Het gaat over zowel lichaam, gevoel, relaties als weerbaarheid. Dat speelt toch ook bij jouw kind?

Stop

Wat hebben we in mijn gezin gelachen over al die verschillende manieren van stop zeggen! Het is wel duidelijk dat stop het beste overkomt als mijn dochter het met felle ogen, rechte schouders, duidelijke stem en opgestoken hand zegt. Dat zie ik de weken daarna nog terug in interacties.

Als ik het boek pak en met een van de kinderen op de bank ga zitten, ben ik steeds weer nieuwsgierig wat er gaat gebeuren. Welke bladzijde is vandaag interessant? De een gaat eerst naar de goede en foute plaatjes en leest daarna álle stukjes van het verhaal over Eva en Ruben door. De ander begint gewoon vooraan en bestudeert de lichamelijke veranderingen met interesse. Een checklist over veilig gezin, puzzelen op geheimtaal of even de pagina over vriendschap doorlezen naar aanleiding van een vriendschap in de klas. Het kan allemaal met dit boek Wonderlijk en waardevol. We zijn nog lang niet uitgelezen! Waar zou jouw zoon of dochter het eerst naar willen kijken?

Scholen: informeer de ouders!

Stuur deze blog en de flyer gerust door in een nieuwsbrief naar ouders! Het boek kan juist in de zomervakantie van dienst zijn. Ik hoop dat het voor veel vaders, moeders en kinderen prachtige gesprekken en leuke gezinsmomenten oplevert!


Neem voor meer informatie over dit onderwerp of een ouderavond naar aanleiding van het boek contact op met Elly van der Gouwe.