Podcast over seksuele opvoeding 11 februari 2020 Door P.M. (Elly) van der Gouwe

Leerkrachten, docenten en ouders: ieder heeft zijn rol in seksuele vorming, of we er nu wel of geen aandacht aan geven. Hoe expliciet moet je zijn tegenover kinderen als het over seksualiteit gaat? In de vierde aflevering van de Reformatorisch Dagblad-podcast ”Bij ons thuis” staat seksuele vorming centraal.

Ik was te gast als gezinspedagoog en adviseur seksuele vorming bij Driestar educatief in een knusse studio. Het leek een gewoon gesprek aan de keukentafel, behalve dan de koptelefoon en microfoon voor de mond die de bewegingsvrijheid wat beperkten. Redacteur Evert Barten stelde me allerlei vragen, maar hij startte met de Bijbel: die spreekt eerlijk, ingetogen en positief over seksualiteit. En diezelfde waarden kwamen terug in het tweegesprek.
 
Allerlei prangende vragen kwamen aan bod: Hoe vroeg begin je met seksuele opvoeding? Wat maakt het zo belangrijk in de opvoeding? En is porno echt zo’n groot probleem? We concludeerden dat voorlichting slechts een beperkt onderdeel van seksuele vorming is. Het moet ook gaan over sociale normen, over weerbaarheid en duurzame relaties van liefde en trouw. Welke manieren zijn er dan om dit bespreekbaar te maken met tieners? Daar kwamen wat mooie ideeën over langs. Natuurlijk kan ik niet overal een pasklaar antwoord opgeven. Maar ik hoop dat ouders er weer op voort kunnen borduren thuis. Aan de keukentafel en op allerlei andere plekken waar wordt opgevoed.
 
De podcast is via deze link te beluisteren. Verwijs gerust in de eigen nieuwsbrieven richting ouders naar deze podcast. Seksuele opvoeding doen we samen! 
 
Elly van der Gouwe is ook mede-auteur van alle versies van Wonderlijk gemaakt. In mei 2020 zal een nieuw kinderboek van haar hand verschijnen voor kinderen van ongeveer 8 jaar, en hun ouders. Als titel draagt het boek: Wonderlijk en waardevol, alles wat je wilt weten over jongens en meiden, over verliefdheid, knuffelen, seksualiteit en nog veel meer …