Online op wereldreis 8 april 2020 Door E. (Elsa) van Wessel

Een voor een verschijnen de docenten op mijn beeldscherm. We zijn blij elkaar te zien. Ik heb verbinding met leerkrachten van verschillende basisscholen in Rijssen, die ik normaal face-to-face toerust voor het vak Engels. Vanwege de coronacrisis deel ik mijn presentatie nu via Microsoft Teams met hen.

Het thema voor de les is Internationalisering. Hoe kun je het vak Engels op de basisschool een internationaal karakter geven? In deze blog deel ik graag mijn tips en geef ik samen met mijn collega’s een overzicht van bronnen op het internet waar je goede lessen kunt vinden.

Favourite Bible verse

Eerst reizen we via een BBC-filmpje naar Roemenië, waar we het levensverhaal horen van Eva Kor, een Joods tweelingmeisje dat met haar zusje medische experimenten moest ondergaan in Auschwitz. Vervolgens bespreken we de huiswerkopdrachten, onder andere ‘share your favourite Bible verse’. Via het chatscherm typt iedere leerkracht zijn vers in en er ontspint zich een mooie discussie waarin we elkaar in het Engels mogen bemoedigen vanuit Gods Woord.

Memory met de BBC

Als huiswerk moesten de leerkrachten ook een activiteit kiezen van de BBC/Britisch counsel website. Eén docent deelt dat ze met behulp van deze website een memoryspel heeft gemaakt voor haar leerlingen. Ze geeft les in het speciaal basisonderwijs en vertelt enthousiast hoe de kinderen hier lekker mee aan de slag gingen en zo spelenderwijs Engels leerden.

English week

Daarna deel ik ideeën voor internationalisering in de Engelse les: E-twinning met een school in het buitenland, een vluchteling of expat uitnodigen in de klas of een internationale leskist samenstellen met spullen uit de hele wereld. Er borrelen gelijk allerlei ideeën op: een leerkracht blijkt een leerling met een Britse moeder in de klas te hebben en een ander komt met het idee een ‘English week’ te organiseren waarbij elke klas zich gaat verdiepen in een ander Engelssprekend land.

Tips voor goede lessen

We eindigen in Afrika, waar we via een clipje een schooldag meemaken in Tanzania. Het zet de crisis hier in een ander licht. Geïnspireerd verlaten de leerkrachten een voor een de training. Ook online hebben we op een prettige manier met elkaar van gedachten kunnen wisselen over Engels op de basisschool. Een van de inzichten was toch wel hoeveel goede bronnen er op het internet te vinden zijn voor mooie, interactieve lessen. Als afsluiter van deze blog delen we er graag een paar met jullie: Ook Paulien Lammers, als trainer en coach vaste gast op onze Conference Primary English, deelt graag haar tips en gratis lesmateriaal voor leerkrachten en ouders: Ik hoop dat je ook in deze periode een manier vindt om het vak Engels op een leuke en interactieve manier aan je leerlingen te geven. Tips nodig? Je kunt ons altijd bellen of mailen.
 
Elsa van Wessel is trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies. De tips voor websites met goede materialen verzamelde ze samen met haar collega’s Gijsbert van Dam, Lian van Poortvliet en Diana Geurts.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Elsa van Wessel.