Nu woon ik hier 31 januari 2020

‘Het is veel kouder hier, in Malawi liep ik het liefst op mijn blote voeten…’ Aan het woord is Eva. Ze is 9 jaar oud en zit in groep 5. Sinds een klein jaar is Eva met haar ouders en haar zus teruggekomen uit Malawi. Eva is een mission kid, haar ouders hebben voor de zending gewerkt in Malawi. Eva is ook niet in Nederland geboren, maar woont sinds dit jaar met haar ouders wel weer in Nederland.

En dat is best wel wennen voor Eva. In de verschillende momenten dat ik haar spreek komt regelmatig ter sprake hoezeer ze Malawi mist. Om die reden hebben we voor Eva dan ook een aantal gesprekken gepland met als doel om haar terugkeer uit Malawi meer een plek te geven. Dit doen we aan de hand van het werkboek ‘nu woon ik hier’. Het werken uit dit werkboek kan dienen als een beschermjas. Beschermjassen zijn rituelen, voorwerpen, herinneringen, geuren, foto’s, muziek uit de situatie waar een kind vandaan komt (….). Het zijn de veilige omhullingen die je helpen door een moeilijke periode heen te komen (Tjin A Die en Zwaan, 2015).
 
En zo werken we vijf gesprekken lang samen het werkboek door. We zoeken op waar het land Malawi ligt op de kaart. Tenminste, ik moet het opzoeken, Eva weet dit feilloos. Eva tekent de vlag van Malawi; en ja die is met zijn rode en groene kleuren en de opkomende zon er in, natuurlijk mooier dan de Nederlandse vlag. Eva tekent hoe de voor haar bekende mensen uit Malawi er uit zagen en beschrijft aan de hand van haar zintuigen welke herinneringen ze heeft. Wat ruikt ze als ze denkt aan Malawi, wat voelt ze, wat ziet of hoort ze en hoe is dit in Nederland voor haar. De antwoorden buitelen er uit en tonen een groot contrast tussen het leven in Malawi het Nederlandse leven. Want wie ziet of hoort in Nederland nu apen in zijn tuin?
 
Maar dat niet alleen, ook het huis, de school, het lekkerste eten, haar beste vriendin en de fijnste plek van Eva zijn veranderd. In Nederland houdt Eva van kroketten en (hoe Nederlands) een oliebol. En ook in Nederland zijn er voor Eva fijne dingen. Wat is er leuker dan te kunnen spelen met neefjes en nichtjes en je opa en oma dichtbij te hebben?
 
Na die vijf gesprekken is de heimwee naar Malawi niet weg. En dat hoeft ook niet, want Eva zal altijd een zogenoemd ‘third culture child’ blijven. Dat houdt in dat het leven in het buitenland altijd zijn weerslag zal blijven hebben op het leven van haar in Nederland. Wel heeft het stukje aandacht over Malawi haar goed gedaan, zo schrijft moeder in de evaluatie. En dat is waar we het voor doen.
 
En Eva, die wil later dierenverzorger worden. In Malawi, dat dan wel!

Wil jij ook samen met een kind het verleden in een ander land een plekje geven? Ga dan samen aan de slag met het verwerkingsboek 'Nu woon ik hier'. Download hier twee voorbeeldpagina's en bestel het verwerkingsboek voor €7,50 in onze webwinkel.