Leestip van Janneke de Jong #8: De omhelzing 18 juni 2020 Door J. (Janneke) de Jong-Slagman

‘Er is een tijd om te omhelzen en een tijd om verre te zijn van omhelzen.’ Aan deze Bijbeltekst (Prediker 3: 5b) moest ik de laatste tijd nogal eens denken, vooral wanneer geliefden in mijn gedachten waren die geen bezoek mochten ontvangen. De boekentip van docent Nederlands Janneke de Jong heeft als titel ‘De omhelzing’.

‘De omhelzing’ t is een fijnzinnig prentenboekje van Israëlische origine: de tekst is geschreven door David Grossman en de tekeningen zijn van de internationaal bekende kunstenares Michal Rovner, die prachtig werk maakt. Jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel heeft voor een mooie vertaling gezorgd. De eerste pagina’s kun je hier inzien.

Alleen

Het boekje gaat over Ben, een jongetje dat met zijn moeder en de hond in het veld loopt en van haar te horen krijgt dat hij bijzonder is. Er is niemand als hij. Blij is Ben niet met die positief bedoelde uitlating van zijn moeder. Als er niemand is zoals hij, is hij dus helemaal alleen …
Er ontspint zich een gesprek over alleen zijn en samen zijn. Volgens Bens moeder is iedereen ‘een beetje alleen, maar ook samen’. Het gesprek eindigt met een omhelzing, want, zegt zij tegen Ben, 'dan ben jij niet alleen en dan ben ik niet alleen'.

Filosofisch

In eenvoudige zinnen laat de auteur ons nadenken over iets existentieels: elk mens is uniek en daardoor alleen, maar hij staat ook met anderen in verbinding. Hoe herkenbaar is eenzaamheid en hoe belangrijk is liefde. Dit mooie filosofische boekje kan zowel basisschoolkinderen als jongeren en volwassenen aanspreken. C.S. Lewis zei eens dat boeken die speciaal voor kinderen geschreven zijn, slechte boeken zijn. De omhelzing is dus een goed boek. Langzaam lezen dan -  en genieten. En misschien ook een exemplaar opsturen naar iemand die wel een omhelzing kan gebruiken.

leestip-de-omhelzing.jpg