Leestip van Janneke de Jong #5: Het fortuin van Fausto 20 mei 2020 Door J. (Janneke) de Jong-Slagman

Fausto is een personage waar de meeste lezers geen sympathie voor zullen voelen. Voor hem is maar één ding belangrijk: hoe vergroot ik mijn bezit? Het verhaal uit de nieuwste boekentip van docent Nederlands Janneke de Jong houdt ons een spiegel voor.

leestip-fausto-2.pngDe laatste jaren is er een verschuiving zichtbaar in de jeugdliteratuur: er verschijnen steeds meer uitgaven met veel illustraties, soms paginagrote, en vaak in kleur. Dat geldt voor boeken van alle leeftijden. Er zijn prachtige prentenboeken, kunstzinnige graphic novels en zelfs tekstloze boeken die beslist niet voor kleuters bedoeld zijn. De platen moet je ook leren lezen. Dat kleur belangrijk is, zie je goed in het interessante boek van Oliver Jeffers: Het fortuin van Fausto.

Bezit

Fausto houdt van de woorden ‘van mij’. Bergen, land, vogels en bloemen voegt hij aan zijn bezit toe. Hij imponeert mensen en intimideert ze als hij niet meteen wordt gehoorzaamd.
Hoe kan het aflopen met deze ‘rijke dwaas’? De platen spreken voor zich, net als de korte teksten (die geen grove taal bevatten). Bij menige plaat is een drama te zien of te bedenken, maar Fausto heeft macht, hij gaat door.

Fabel

Jeffers heeft een fabel geschreven die iedereen aan kan spreken. Het is zo herkenbaar: je denkt aan een dictator misschien, die zich verrijkt ten koste van zijn volk. Of aan de rijke dwaas uit Lukas 12. Of, wat dichterbij, aan jezelf. Door de coronacrisis wordt bezit sterk gerelativeerd. Zo houdt literatuur ons een spiegel voor en dat is zeker met Fausto de bedoeling. Het is namelijk een fabel; een eeuwenoud genre, dat altijd al veel werd gebruikt in het onderwijs. De fabel heeft een duidelijke les; vaak wordt die expliciet aan het slot van het verhaal weergegeven. Lees het boek en ontdek hoe het met Fausto afloopt.

Doelgroep

Het fortuin van Fausto is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes. Aan kinderen van deze leeftijd kan het verhaal voorgelezen worden. Oudere kinderen lezen het zelf en kunnen er in blijven bladeren. Het boek past heel goed in een klassenbibliotheek in de midden- en bovenbouw, maar ook op het voortgezet onderwijs. Het is zeker geschikt om het klassikaal te lezen en kinderen bijvoorbeeld een andere afloop laten bedenken. Wat moet er gebeuren om Fausto tot andere inzichten te brengen?

Op de website van de uitgever vind je een gratis fragment van het boek.
leestip-fausto-1.png

Dit is de zevende in een serie leestips van Janneke de Jong-Slagman. Je vindt de andere delen hier: Leestip 1; leestip 2; leestip 3; leestip 4; leestip 5.