Leestip van Janneke de Jong #3: Elske, Frank en Anne 7 mei 2020 Door dr. J. (Janneke) de Jong-Slagman

In de week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag komen er natuurlijk boeken over de oorlog aan bod. Lees de (voor)leestips van docent Nederlands Janneke de Jong, deze keer voor de midden- en bovenbouw van het primair onderwijs.


Elske: lesidee

Van Carli Biessels verscheen in 2009 Juwelen van stras, een prachtig en fijnzinnig geschreven kinderboek over Elske, die ondergedoken zit in een groot huis in de bossen. Het boek won de Woutertje Pieterse Prijs, en dat betekent dat er lessen bij het boek ontworpen zijn. Voor leerkrachten in de midden- en bovenbouw die op 11 mei weer gaan beginnen, is dit een mooie manier om samen Elskes verhaal te beleven. Zie de website voor een gedetailleerde les en foto´s van ´Elske´ en het grote huis.

Frank: burgerschap

Martine Letterie schreef een boek over de oorlogsjaren van haar vader, Frank Letterie. Frank moest in de oorlog de plaats van zijn vader in het gezin innemen omdat zijn vader werd opgepakt: hij was communist. Oorlog zonder vader is heel geschikt om het met de klas eens over politiek en democratie te hebben. Jeugdliteratuur en burgerschap zijn prima te combineren!
In het boek valt af en toe een ruw woord (geen vloeken of andere aanstootgevende zaken); het is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Anne: luisterboek

Een boek dat je ook te pakken kunt krijgen nu de bibliotheken gesloten zijn is Buiten is het oorlog, van Janny van der Molen. Het is namelijk beschikbaar als luisterboek. Als je een abonnement op de openbare bibliotheek hebt, kun je meteen beginnen. Helaas mis je dan wel de mooie platen. Voor een goede indruk van het boek kun je het leesfragment bekijken. Het boek past in iedere basisschool.
leestip.png

Dit is de zevende in een serie leestips van Janneke de Jong-Slagman. Je vindt de andere delen hier: Leestip 1; leestip 2.