Leestip van Janneke de Jong #1: Frederick 15 april 2020 Door J. (Janneke) de Jong-Slagman

In deze tijd van veel binnen zijn, kunnen we vast meer dan anders genieten van verhalen. De komende weken deelt docent Nederlands Janneke de Jong haar (voor)leestips. Vandaag is dat ‘Frederick’, van Leo Lionni. De grijze muis Frederick blijkt meer in huis te hebben dan anderen denken. Een aanrader voor jong en oud, dit prentenboek! Lees het verhaal hier.

blog-janneke.jpg
Frederick valt uit de toon: hij doet niet mee aan het gezwoeg en gedraaf van zijn familie, die alles in gereedheid brengt voor de winter. Hij zit en tuurt … en verzamelt woorden, kleuren, mooie gedachten. “Want de winter heeft vele en lange dagen, en dan weten wij niets meer te zeggen misschien.”

Frederick roept irritatie op. Wat levert zijn ‘werk’ op? Wat heb je eraan? Wat koop je ervoor? Laat hij zich nuttig maken, net als wij.

De wintervoorraad is aangelegd, de muizen gaan de winter in. Aanvankelijk hebben ze elkaar genoeg te vertellen, maar als het langer duurt dan verwacht, wordt de winter zwaar. “Beetje bij beetje hadden ze haast alle noten en bessen opgeknabbeld, er was geen stro meer, en hoe koren er eigenlijk uitzag, dat waren ze bijna vergeten. Ze hadden het koud tussen de stenen, en babbelen deden ze geen van allen meer.
Toen dachten ze opeens weer aan Frederick, en wat hij gezegd had over zonnestralen en kleuren en woorden. ‘Hoe staat het met jóuw voorraad, Frederick?' vroegen ze.”


Het laat zich raden: met zijn binnenwereld dient de grijze muis zijn familie: hij verwarmt de stilgevallen muizen met rijke gedachten, warme kleuren en ten slotte een mooi gedicht. En niet te vergeten: hij krijgt daar erkenning voor.

Tijdloze en leeftijdsloze literatuur

Frederick van Leo Lionni dateert uit 1967 en wordt nog altijd gelezen. Het is een goed voorbeeld van tijdloze en leeftijdsloze literatuur. Frederick is niet alleen een mooi verhaal over een babbelzieke muizenfamilie, maar ook een fabel, een spiegel voor iedere lezer, een steeds opnieuw toe te passen en te interpreteren verhaal.

Op YouTube vind je meerdere filmpjes van het prentenboek: door een Vlaams jongetje voorgelezen, een Engelse versie met een enkele vraag of toelichting, maar ook een Duitse, een Italiaanse, enzovoorts. Natuurlijk kun je het geluid uitzetten en zelf voorlezen; de integrale tekst vind je hier.

Wil je weten wat Leo Lionni heeft met muizen? Dat heeft veel te maken met het goede onderwijs dat hij heeft genoten. Daarover volgende keer.

Janneke de Jong-Slagman, docent Nederlands.