Leerlingen toerusten voor later… en nu! 20 april 2018 Door Rosanne Aantjes

Het is een zonnige dinsdagmiddag. Daan komt thuis, gooit zijn tas in ’n hoek en ploft neer op de bank. Zijn moeder is nog wat boodschappen doen. Daan pakt de iPad en scrolt over de feed op de Instagram-account van zijn zus. Een diversiteit aan foto’s, memes, vlogs, selfies en advertenties komt voorbij. De tijd vliegt, de zon zakt richting de horizon. Daan is een vlog tegengekomen op YouTube. Allerlei suggesties worden in de kantlijn gedaan. Daan vergeet zowel de tijd als de wereld om hem heen.

Wie is Daan? Daan zit in groep zeven op een reformatorische basisschool. Een veilige omgeving. De meester vertelt iedere dag een Bijbelverhaal, vloeken is verboden. Later… dan gaat Daan de wereld in. Dan komt hij in aanraking met de invloeden uit de maatschappij. Zijn leerkracht bereidt hem nu al voor. Maar is dat wel zo?

Iedere dag komt Daan in aanraking met honderden invloeden, meestal onbewust. Ondanks de jonge leeftijd van Daan wordt hij geconfronteerd met alle mogelijke vlogs, filmpjes, games en seksueel getinte afbeeldingen. Daan is niet meer onwetend. Daan leeft niet meer in die veilige omgeving waar we hem in wanen. Daan staat midden in de samenleving van nu.

Daan alleen maar willen vormen voor de toekomst? Nee. Nú moeten we zorgen dat Daan mediawijs wordt. Nú wordt Daan immers al geconfronteerd. We dienen Daan christelijke grondhoudingen in de omgang met media aan te leren. Dat is de basis onder de leerlijn voor mediawijsheid die door Driestar educatief is ontwikkeld.

Mediawijze meester of juf met symposium mediawijsheid in het onderwijs

Als rolmodel, als identificatiefiguur is het van belang dat je een mediawijze meester of juf bent. ‘Digitaal meesterschap’ is een belangrijk onderdeel van jouw vormingsopdracht als leraar. Op 25 april organiseert Driestar educatief een symposium over mediawijsheid in het onderwijs. Het cruciale thema Digitaal meesterschap staat centraal. De leerlijn mediawijsheid voor de basisschool en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs zal tijdens deze bijeenkomst worden gepresenteerd. Als leraar rust je Daan en al je andere leerlingen toe.

Kom je ook 25 april? Een essentieel onderdeel in het klaarstomen van Daan voor later – maar ook voor nú. Inschrijven voor het symposium kan hier. Welkom!