Integriteit: dilemma's voor de schoolleider 27 oktober 2016 Door Wico Verbaan

Twee scholen in Haren zijn ontruimd na het ontvangen van een dreigmail. Op een andere school is een gymleraar vrijgesteld na een incident met een leerling. Zomaar twee berichten uit het nieuws van deze week.

Een ander nieuwsbericht: Het Openbaar Ministerie verdenkt een bestuurder van een onderwijsinstelling ervan zijn huis te hebben gebouwd met geld van de universiteit. Eerder schreef ik over veiligheid op school. Ik had het dan bijvoorbeeld over de wettelijke verplichting om een integraal schoolveiligheidsbeleid te hebben en het feit dat de schoolinspectie daar extra op gaat controleren.

Uit dit soort nieuwsberichten blijkt weer dat het goed is om van te voren over veiligheid en integriteit na te denken. Wat doe jij als je school een dreigmail ontvangt? Wat doe jij als een bestuurder of medewerker wordt verdacht van feiten die het daglicht niet kunnen verdragen? Hier vooraf bij stilstaan is niet alleen belangrijk omdat de wetgever dat van scholen verlangt, maar omdat leerlingen, personeel en de school dat verdienen! 

Dilemma integriteit

Twee weken terug mocht ik op de Directeurendag 2016 van de VGS en Driestar managementadvies een aantal boeiende workshops geven rond het thema ‘De schoolleider en integriteit’. We bespraken moeilijke maar zeer actuele dilemma’s op het gebied van identiteit. Zo ging een van de dilemma’s over een roddel op school: De directeur zou een relatie hebben met een nieuwe docent. Ik vond het mooi om te zien hoe ervaren bestuurders, directeuren en onderwijsprofessionals het gesprek rondom gevoelige thema’s aangingen met studenten en aankomende schoolleiders. Soms zelfs met inbreng van eigen lastige casussen.
 
Wat mij opvalt, is dat alle thema’s van de samenleving ook spelen in onze christelijke scholen. Wij zijn niet anders en wij zien niet beter. Helaas, zou ik zeggen, want eigenlijk zou het wel anders moeten zijn. Juist op onze scholen zouden kinderen veiligheid moeten ervaren en juist op onze scholen zou de werkomgeving veilig, positief en prettig moeten zijn. 

Schoolveiligheidsbeleid

Hoe ga je op jouw school om met de thema’s Veiligheid en Integriteit? Voelen je collega’s zich veilig op school? Is er op school een cultuur waarin gevoelige onderwerpen met elkaar kunnen worden besproken?
 
Mocht je op dit gebied vragen of wat ondersteuning willen hebben: vanuit compassie met dit thema ga ik graag het gesprek aan! Het is zo belangrijk om dit goed geregeld te hebben.
 
En dan toch nog even die wettelijke verplichting. Ook jouw school moet een schoolveiligheidsbeleid hebben en ook jouw school moet iemand benoemd hebben als aanspreekpunt voor leerlingen en ouders op het gebied van pesten en beleid daarover. Daar kun je echt niet omheen. V&I Educatie en Driestar onderwijsadvies hebben samen, ter ondersteuning van deze functie, een mooie cursus Functionaris Sociale veiligheid ontwikkeld. Je bent hier natuurlijk van harte welkom!
 
Wico Verbaan
Senior Consultant V&I Educatie
06-83 645 095