‘Groeien in de Engelse taal doe ik vooral op Engelse bodem’ 2 februari 2018 Door Diana Geurts

Een aantal jaar geleden nam ik zelf deel aan een studieweek aan het bekende Hilderstone College in Broadstairs. De stad ligt een drie kwartier rijden van Dover waardoor de reis vanuit Nederland goed te doen is. Het links rijden ging me goed af, maar het was wel goed uitkijken bij de roundabouts.

Ik ging op zoek naar mijn host family waar ik die week zou verblijven. Mijn medereizigers deden hetzelfde. Het  ontvangst was werkelijk A warm welcome! En dat gold voor meerdere deelnemers van onze groep. Maar belangrijker nog was dat je in het Engels moest praten zonder hulptroepen om je heen! En dat was een leerzame ervaring.

De dag erna begon de cursus aan het Hilderstone College. De afstand van de host families naar het instituut was goed aan te lopen. Daar werd goed op gelet. Eenmaal bij de ingang van het instituut vond het tweede welcome plaats. In het lokaal werd ik als docent gevraagd welk vak ik gaf. Dat wist de Engelse docent uiteraard al. Maar vooraf wilde Hilderstone graag weten wie de deelnemers zijn en op welk niveau Engels ze zitten. Als de groep bestaat uit docenten, wil men graag weten wat de leervragen van de deelnemers zijn.

Waarom een studiereis?

Als je mij vraagt: ‘Waarom zou ik een van de studiereizen doen?’. Dan zou ik het volgende noemen:
 
- Verdere ontwikkeling van je Engelse taalvaardigheden. Bij mij was een groei in Listening nodig. Dat kan voor jou weer anders zijn. Is het Speaking of misschien Writing?
- Groei in zelfvertrouwen. Omdat je aan de bak moet en fouten mag maken (…), nieuwe woorden en fluency opdoet, word je zekerder in je communiceren. Waar je je Engels ook voor gaat gebruiken.
- Verruiming van je internationale blik: Het contact met het gastgezin, de Engelse docenten en de avond over British life and culture maar eigenlijk gewoon ‘het zijn in Engeland’ heeft mijn blik verruimd. Ik kan je zeggen: Het werkt op een positieve manier door in hoe je tegen het leven en andere mensen aankijkt.

Ga zelf mee op reis!

Er komen twee mooie studiereizen aan! Van 30 april tot en met 4 mei organiseren we een reis voor leerkrachten PO én een reis voor iedereen die wil groeien in de Engelse taal. Twee doelgroepen dus met elk een eigen aanpak. Wat ze hetzelfde hebben? Beide groepen worden ondergedompeld in het Engels en dat op Engelse bodem! There you go!

De twee reizen hebben uiteraard een verschillend karakter. De studiereis Cambridge steekt vooral in op de onderdelen van de Cambridge examens (o.m. Reading, Speaking). De studiereis voor leerkrachten PO gaat naast je taalvaardigheden vooral in op actieve taaldidactiek en classroom English.

Mijn week in Broadstairs ging snel voorbij. Maar de indrukken van Engeland en de mensen die ik ontmoette zijn me bij gebleven. Ik merkte een nieuwe fluency bij mezelf. Uiteraard vraagt dit van mij om het Engels continue te onderhouden. Zo werkt dat bij een taal die niet je moedertaal is. Terug op Nederlandse bodem houdt dus in: blijf je onderdompelen en bijscholen in het Engels. Kijk hiervoor ook eens bij het aanbod Engels op onze pagina.
 
Terug naar huis. Je gaat het beleven net als ik. Zonder dat je het door hebt, you will be speaking English to the Dutch people around you! Really!