'Exceptioneel goedgehumeurd’ 18 juni 2021 Door J. (Janneke) de Jong (docent Nederlands)

Onlangs las ik in Praxisbulletin een mooie theaterleestekst voor de midden- en bovenbouw van de basisschool. Hij gaat over vlinders. Tygo en zijn zusje Zoë willen vlinders fotograferen, maar dan komt graaf Mot in actie. Gelukkig is hij exceptioneel goedgehumeurd en laat hij de kinderen op zijn landgoed toe.

Drie rollen en niveaus

Het mooie van deze tekst is dat hij geschreven is voor drie rollen: die van Tygo, Zoë en graaf Mot. Tygo’s tekst heeft niveau M6/E6, die van Zoë M7 en die van de graaf E7/M8. Vlindermishandelaars, stuifmeeldrones en allerhande moeilijke woorden spreekt de graaf uit.

De leerkracht verdeelt de rollen en laat de leerlingen thuis de tekst goed oefenen, zodat ze die goed én mooi kunnen voorlezen: in een passend tempo, met een goed volume, met pauzes op het goede moment. Ze moeten dus niet alleen aandacht hebben voor de inhoud, maar ook voor de manier waarop het verhaal geschreven is: voor de afzonderlijke woorden, de woordgroepen en de zinnen. Bovendien moeten ze zich richten op het publiek: maak ik contact en komt mijn tekst goed over?

Zwakke lezers

Theaterlezen komt in het primair onderwijs veel voor. Deze werkvorm wordt vooral ingezet om zwakke lezers een succeservaring op te laten doen. Kenners als Smits en Van Koeven noemen theaterlezen een goede en aantrekkelijke werkvorm. Door het oefenen gaat het lezen bijna altijd goed, wat zelfvertrouwen en plezier geeft.
Voor leerlingen die al wel vloeiend kunnen lezen is deze werkvorm ook geschikt. Aan het eind van het schooljaar is er vaak wat meer ruimte voor een niet alledaagse activiteit.

Een valkuil is wel dat er veel aandacht gaat naar de omgeving, dat er daadwerkelijk theater van wordt gemaakt. Bezig zijn met decors en rekwisieten vinden leerlingen meestal leuker dan oefenen met goed en mooi lezen, maar dat is met theaterlezen nadrukkelijk niet de bedoeling. Het gaat niet om een toneelstuk, maar om voordrachtslezen.

Leestekst

De theaterleestekst uit Praxisbulletin gaat over vlinders, twee enthousiaste kinderen en een goedgehumeurde graaf. Deze staat garant voor een mooi moment in de klas: samen genieten van de voordracht – en de lezers een succesvolle leeservaring bezorgen. En daarna naar buiten, op zoek naar vlinders?

Gratis leestekst downloaden

Met toestemming van de redactie van Praxisbulletin (Malmberg) mogen we deze leestekst gratis aanbieden! Donwload de leestekst 'Het geheim van graaf Mot' als printversie of als digitale versie. Veel leesplezier!
 
Meer over theaterlezen? Knuttel, E. (2013). Lezen over lezen - Applaus voor jou! Handleiding theaterlezen voor onderwijs, logopedie- en dyslexiepraktijk. Dordrecht: De Inktvis.