Conference Primary English: Reading is always write right! 5 december 2017 Door Lian van Poortvliet

De voorbereidingen voor de conferentie zijn in volle gang.  Ik lees de mail die Marjolein heeft verstuurd. Wat een mooi programma en zeker ook voor scholen die een volgende stap willen zetten met Engels zijn er interessante workshops. Jammer dat ik zelf niet bij al die workshops kan aansluiten…

In de eerste vergadering van het jaar bespreken we altijd wat gaan we doen met de PO conferentie Engels in januari. Dit jaar wordt het een skill. Schrijven is aan de beurt. Lastig want Engels schrijven start pas in de bovenbouw. Daarom hebben we ervoor gekozen om een combinatie te maken met lezen. Verder denken we na hoe we ook iets interessants kunnen bieden voor scholen die een volgende stap met Engels willen zetten.

Een gevarieerd programma voor de Engelse les 

Marleen en Marjolein hebben dit jaar de organisatie voor hun rekening genomen en zij hebben een zeer gevarieerd programma samengesteld. Voor de onderbouw workshops over voorbereiding op lezen en hoe je het beschikbare materiaal in kunt zetten in de Engelse les. Voor de bovenbouw creatieve ideeën voor writing en ook hoe stimuleer kinderen om in het Engels te gaan lezen.
 
Misschien zijn er scholen die er over denken om een VVTO certificering te gaan halen. Wij komen op veel basisscholen en er zijn zeker scholen die die stap zouden kunnen gaan zetten. Wij werken samen met Early Bird, zij kunnen alles vertellen over het traject. Onderdeel van zo’n certificering is internationalisering dat zou kunnen door met e-Twinning aan de slag te gaan.
 
Ook zijn er wat workshops over zwakke lezers, spelling and pronunciation en aandacht voor dyslexie.  Er zijn veel mogelijkheden om zwakkere lezers te helpen met lezen en spellen. Dat kun je in deze workshops ervaren. Bovendien worden alle workshops begeleid door gespecialiseerde workshopleiders.
 
In de openingslezing gaat Ans van Berkel in op het leren lezen en spellen in het Engels. Zij heeft hier aan de VU Amsterdam en later in samenwerking met Early Bird, veel onderzoek naar gedaan. Zij gaat uitleggen hoe je als leerkracht je leerlingen het beste kunt begeleiden als ze hun eerste ervaring met lezen en schrijven in het Engels gaan opdoen. Bij veel leerlingen lijkt dit vanzelf goed te gaan, maar er zijn in elke klas wel leerlingen die het altijd moeilijk blijven vinden. Goed om erachter te komen hoe je ook die kinderen op het goede niveau kunt krijgen.

Meer informatie en aanmelding voor de conference 

We hebben nog 2 maanden om de details verder uit te werken. We hopen op 31 januari weer veel bekende gezichten te zien en ook een aantal nieuwkomers te begroeten. Het programma biedt in ieder geval een gedifferentieerd aanbod.
 
Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op de pagina van de Conference Primary English.