Burgerschap? Mijd Marokkaanse desillusie 26 juni 2019 Door M.S. (Rosanne) Aantjes

مراكش : Marrakesh. De beroemde stad in Marokko. Het is vakantietijd. Je kijkt turend naar de landkaart van je vakantiebestemming – vol Marokkaanse tekens. Plotseling dringt het tot je door. De wereld is zoveel groter dan mijn blikveld. Het prachtige Marokkaans gaat je verstand te boven. Inburgeren in een land met deze taal? Dat wordt een immense klus.

Een fantastisch plan

Dromend over glooiende woestijnheuvels, vriendelijke kamelen en veelkleurige markten smeed je je plan. Je gaat in Marokko wonen. Na wat gesteggel is je verblijfsvergunning gereed. Je blokt avond aan avond op de Marokkaanse taal. In je beleving ben je een eind op weg. Tot dát ene moment, een half jaar na aankomst in Marokko.

Desillusie

Een desillusie. De sociale gebruiken en de omgangsvormen; wat een worsteling om die te begrijpen. Om deze te imiteren om begrepen te worden. Lastiger dan Marokkaanse tekens blijken de waarden: verankerd in de Marokkaanse cultuur, geschiedenis en religie. Déze bepalen de omgangsvormen. En verwarren nu je blikveld.

Cognitieve en emotionele uitdaging

Inburgeren. Een bekend woord, maar wat een complex proces. Een cognitieve en emotionele uitdaging. De onderwijswereld houdt zich met iets soortgelijks bezig: burgerschapsonderwijs. Onderwijs dat gaat over de Nederlandse samenleving. Gericht op alle minderjarige Nederlanders: autochtoon en allochtoon. Onderwijs waarbij christelijke thema’s als solidariteit en omzien naar elkaar centraal staan en waar de (religieuze) identiteit van de school helder tevoorschijn komt. Veel scholen plaatsten burgerschapsonderwijs logischerwijs als kernthema in het schoolplan.
Binnenkort introduceert de overheid nieuwe wettelijke kaders voor burgerschapsonderwijs. Is jouw team er klaar voor?

Wees de desillusie voor: op ontdekkingsreis (alleen voor PO)

Wees de desillusie voor: de onderwijsadviseurs van Driestar onderwijsadvies helpen je bij het inburgeringsproces van burgerschapsonderwijs. De ontwikkelde Ontdekkingsreis Burgerschapsonderwijs bestaat uit zeven reisdelen, On-The-Roads. Het biedt jouw team de mogelijkheid Burgerschapsonderwijs in alle facetten concreet en verantwoord te realiseren op jouw school.
 
Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie over de Ontdekkingsreis Burgerschapsonderwijs op onze website. Ga je mee op pad? Tot snel!
 
NB. Tot 11 augustus 2019 bestaat de mogelijkheid te reageren op het curriculumvoorstel Burgerschap. Dit curriculumvoorstel is bepalend voor de komende wettelijke kaders. Laat deze kans niet voorbijgaan!