Broaden your horizon with the Cambridge-cursus  24 mei 2018 Door Elsa van Wessel

Op mijn bureau staat een pentekening van een struisvogel die met grote, priemende ogen de ruimte inkijkt. Ik heb hem gekregen van een docente beeldende vorming aan het einde van de Cambridge-cursus die ze bij me volgde.  Die struisvogel symboliseert  voor mij belangrijke ingrediënten van de taalcursus: een onderzoekende houding, een sterke focus en unieke deelnemers. 

De cursisten zijn vogels van diverse pluimage: en architect, een huwelijkscounselor, een rechercheur, een basisschoolleerkracht; ik heb ze allemaal voorbij zien komen. Mensen met zo veel verschillende achtergronden zorgen voor een boeiende groepsdynamiek en een breed scala aan onderwerpen om over te discussiëren. Ideaal voor het ontwikkelen van een gevarieerde woordenschat. Cursisten hoeven niet bang te zijn overvraagd te worden want de cursus wordt aangeboden op vier verschillende niveaus. Een instaptoets bepaalt het startniveau. 

Groeien in communication skills 

Het is voor mij als docent Engels een feestje om de lessen vorm te geven. Ik houd van afwisseling en vaart in de lessen en dat sluit mooi aan bij de vier skills die elke les aan bod komen: Reading, Listening, Writing and Speaking. De afgelopen weken heb ik met de cursisten bijvoorbeeld een roman gelezen waarin een echtpaar op een onbewoond, ruig eiland in Australië de vuurtoren moet bedienen. We discussiëren over de inhoud  van de roman maar kijken daarnaast ook naar een filmpje over de geschiedenis van Australië. Het geheel wordt afgewisseld met een korte presentatie van een cursist in het Engels, een worship song en een luistertoets over reizen naar verre, onbekende oorden. Het is prachtig om de cursisten in de 16 avonden van de Cambridge-cursus te zien groeien in communication skills.

Wereldwijd erkend 

De Cambridge-cursus is opgezet door Cambridge University en is gericht op het behalen van een certificaat dat wereldwijd erkend wordt. Het opent deuren van buitenlandse universiteiten maar geeft ook kwalificaties die steeds vaker gevraagd worden bij banen in Nederland. Een basisschoolleerkracht met een FCE-certificaat springt er gelijk uit bij een sollicitatie. Er zijn echter ook cursisten die niet gericht zijn op het examen. Zij willen zich gewoon onderdompelen in de Engelse taal en cultuur met het idee van de psycholinguist Frank Smith in hun achterhoofd: “One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way.” 

Enthousiast geworden? Geef je op voor de Cambridge-cursus via deze link!