Symposium mediaopvoeding: Door de ogen van je kind

Van13 april 19:00
tot13 april 22:00
Locatie:Driestar educatief, Gouda

Media zijn invloedrijk. Enerzijds bieden nieuwe media communicatiemiddelen voor de toekomst. Anderzijds beïnvloeden ze de denkkaders van onze kinderen in vergaande mate. Kleuren ze de manier waarom onze kinderen de werkelijkheid om hen heen zien en beleven? Hoe gaan we hier als ouders en opvoeders mee om? Hebben we oog voor deze beïnvloeding? Sluiten we ons er simpelweg voor af? Of zien we een manier waarop we onze kinderen positief kunnen vormen om nieuwe media te gebruiken?

Dit spanningsveld staat centraal tijdens het symposium Door de ogen van je kind. Door middel van een lezing, diverse workshops en een praktische gedachtenuitwisseling tussen ouders, willen we de aanwezige opvoeders nieuwe media laten beleven door de ogen van hun kind. Daarnaast willen we hen inspireren en toerusten om met mediaopvoeding aan de slag te gaan in hun gezin.

Inhoud van het programma

Tijdens het symposium mediaopvoeding zal Sjaak Jacobse een lezing geven over Media en opvoeding. Daarna is er tijd voor interactieve workshops. We gaan met elkaar in gesprek over onderwerpen zoals Mediatijd, Wie ben je online en Groepsdruk en sociale media. Aan het eind van de avond praten we over media-opvoeding thuis onder leiding van Steven Middelkoop.

Voor vragen over het symposium kun je contact opnemen met de onderwijsadviseur!

Programma en aanmelden

De toegangsprijs voor dit symposium is ​€15,- per persoon en €20,- per echtpaar. Aanmelden kan via onderstaand formulier waar je ook jouw voorkeur voor een workshop kan aangeven. 

 • 19.00 uur: Inloop
 • 19:30 uur: Opening door symposiumvoorzitter Wim Büdgen
 • 19:45 - 20:10: Lezing Media en beïnvloeding door Sjaak Jacobse
 • 20.15 - 21.00 uur: Interactieve workshops
  1. Mediatijd: Hoe houden we maat? En hoe blijven we het onderwerp mediatijd positief bespreken in het gezin? Praktische casuïstiek staat centraal.
  Door Wim van den Bosch en Melinda Jansen, onderwijsadviseurs Driestar onderwijsadvies
   
  2. Tool van de toekomst?! Over virtual en augmented reality: kansen en moeilijke vragen rondom de VR-bril en andere toepassingen.
  Door Albert-Jan den Butter, onderwijsadviseur bij Driestar onderwijsadvies

  3. Groepsdruk en sociale media: Hoe maak je jongeren weerbaar in de communicatie op sociale media? Tijdens deze workshop behandelen we thema’s van cyberbesten tot positieve groepsdruk.
  Door Sjaak Jacobs, regisseur aanbodcluster Mediawijsheid bij Driestar onderwijsadvies, bestuurslid van Stichting Mediawijzer, en jeugdwerkadviseur bij de JBGG
   
  4. Positieve lifestyle. Wie ben je online?: Hoe rust je jongeren toe om zichzelf online op een authentieke en integere manier te presenteren, waarbij ze zich bewust zijn van mogelijke gevaren als sexting, privacyverlies?Door Steven Middelkoop, programma manager van de Yona Foundation, jeugdwerkadviseur HHJO en auteur van diverse publicaties over o.a. media(opvoeding)
   
  5. Als ouder positief beïnvloeden: hoe ga je als opvoeder zelf om met media? Hoe houd je mediaopvoeding positief bespreekbaar? Hoe zet je media bijvoorbeeld positief in in het gezin?Door Gerdien Lassche en Bertine Haverhals. Gerdien Lassche is beleidsmedewerker bij de Reformatorische Ouder Vereniging (ROV). Bertine Haverhals is orthopedagoog en onderwijsadviseur bij Driestar onderwijsadvies en bestuurslid van Stichting Mediawijzer
   
  6.Samen sterk: haalbare kaart of illusie?: In gesprek over de (on)mogelijkheid om gezamenlijke afspraken te maken als ouders.
  Door Flip Quist en Dirk van Elzelingen. Flip Quist is decaan op het Calvijn College en werkgroepslid van Stichting Mediawijzer. Dirk van Elzelingen is locatiedirecteur van de Ds. Joannes Beukelmanschool te Alblasserdam en stuurgroeplid van oudercollectief Alblasserdam.
   
  7. Zo willen wij gezin zijn: Opvoeden is samen onderweg zijn. Op reis door een steeds veranderend landschap. Zijn we ons bewust van wat wij willen bereiken, van de waarden die we door willen geven? Deze workshop biedt ruimte om even stil te staan, even niet hard te rennen en te zorgen, even van bovenaf te kijken naar jullie reis als gezin. Wil je zó gezin zijn? Wat wil je je kinderen meegeven? Op welke manier?
  Door Laura Zwoferink, onderwijsadviseur (jonge kind) bij Driestar onderwijsadvies en schrijver van kinderbijbels

  8. MediaOpvoedWijzer: Kinderen opvoeden tot wijze mediagebruikers is lastig. De Mediaopvoedwijzer is een praktische tool die u daarbij helpt; door adviezen te geven die passen bij uw opvoedstijl en uw levensvisie. Een praktische workshop met concreet resultaat. Door Gijsbert Bouw, werkzaam bij het Reformatorisch Dagblad en werkgroepslid van Stichting Mediawijzer;
 • 21.05 - 21.45 uur: Ouders in gesprek over mediaopvoeding thuis o.l.v. Steven Middelkoop
 • 21.45 - 22.00 uur: Sluiting door Sjaak Jacobse

Aanmelden

Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering)  
     
Personen    
     
Workshops    
     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.